Χίμαιρες στην άμμο - Γιάννης Κατσίκης

Όπως υπάρχουν παραμύθια για παιδιά, υπάρχουν παραμύθια και για ενήλικες. Ως τέτοια θα πρέπει να θεωρήσουμε τις δύο νουβέλες αυτού του βιβλίου.

Έτσι παρουσιάζονται οι δύο νουβέλες του Γιάννη Κατσίκη, σύμφωνα με το οπισθόφυλλο του βιβλίου του Χίμαιρες στην άμμο, και δε θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω. Δύο ιστορίες διαφορετικές μεταξύ τους, που ακροβατούν μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, που όμως έχουν έναν κοινό παρανομαστή. Τη συμπεριφορά του ανθρώπου σε διάφορες καταστάσεις, και το πως αυτή διαμορφώνεται, αλλάζει και μεταβάλλει τον ίδιο τον άνθρωπο, όταν το μέσο γίνεται πιο ισχυρό από το κίνητρο. 





Στην πρώτη ιστορία, με τίτλο Πτήση στο κενό, έχουμε ένα πρωταγωνιστή που φαίνεται αρκετά επιτυχημένος, μέχρι που αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι, που ενώ φαινομενικά γίνεται για άλλους σκοπούς, θα έλεγε κανείς πως έχει βαθύτερα αίτια. Μια πτήση που έχει προορισμό τον πραγματικό εαυτό ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Μια ιστορία που έχει σουρεαλιστικά στοιχεία, έρωτα και προδοσία. 

Στη δεύτερη ιστορία με τίτλο Ραντεβού στις κστ' Ελαφηβολιώνος , αω'ο'ζ', συναντούμε μια παρέα νεαρών που ξεκινάει μια νέα αρχή στη ζωή της, στήνοντας τη δική της εταιρία. Καθώς οι φίλοι αρχίζουν να αποκτούν χρήματα βλέπουμε πως μεταβάλλεται και η συμπεριφορά τους. Η δεύτερη ιστορία είναι πιο ρεαλιστική από την πρώτη, και η αλήθεια είναι πως απόλαυσα περισσότερο την πρώτη, ακριβώς γι'αυτόν τον λόγο!

Βασικός πρωταγωνιστής που υπάρχει και στις δύο ιστορίες, δεν είναι άλλος από την επιθυμία του ανθρώπου. Επιθυμία για έρωτα, για ανέλιξη, για χρήματα, για επιβίωση... Δύο ιστορίες που διαβάζονται ευχάριστα, σε μια ακόμη καλαίσθητη έκδοση από τις ΑΩ εκδόσεις, με ένα υπέροχο εξώφυλλο, στο οποίο συναντούμε τον πίνακα του Pietro Paolini, Ο Αχιλλέας και οι κόρες του Λυκομήδη.

---

Διαβάστε ακόμη :





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου