Πέντε βιβλία που με κέρδισαν από την πρώτη παράγραφο!

Γειά και χαρά, Χαρά εδώ!

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, και αυτό αναμφίβολα ισχύει και στο χώρο της λογοτεχνίας. Είναι μεγάλο ταλέντο για εναν συγγραφέα να καταφέρνει να σε κερδίσει από την πρώτη παράγραφο, πόσω μάλλον από την πρώτη πρόταση!

Έτσι, σήμερα επέλεξα να σας γράψω για πέντε βιβλία τα οποία με κέρδισαν με το που άνοιξα το βιβλίο, και που με συνεπήραν στον μαγικό τους κόσμο, από την πρώτη κιόλας παράγραφο!



Πέντε βιβλία που με κέρδισαν από την πρώτη παράγραφο!

1.  ΕΚΑ ΚΟΥΡΝΙΑΟΥΑΝ - Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΓΗ

Η Ομορφιά είναι Πληγή - Έκα Κουρνιάουαν

Ένα Σαββατιάτικο απόγευμα του Μάρτη η Ντούι Άγιου ξύπνησε στον τάφο όπου ήταν θαμμένη τα τελευταία είκοσι ένα χρόνια. Ένα βοσκόπουλο που κοιμόταν κάτω από μια πλουμέρια πετάχτηκε από τον υπνο, κατουρήθηκε πάνω του και έμπηξε τις φωνες και τα τέσσερα πρόβατα του σκόρπισαν τρομαγμένα ανάμεσα στα μνήματα και στις ξύλινες ταφόπλακες, λες και είχε χιμίξει κατά πάνω τους μια τίγρης. Όλα ξεκίνησαν με έναν θόρυβο που ακούστηκε από το παλαιό κοιμητήριο, από μια ανώνυμη ταφόπετρα, πνιγμένη στα αγριόχορτα, όλοι όμως ήξεραν πως ήταν ο τάφος της Ντούι Άγιου. Είχε πεθάνει πενήντα δύο χρονών κι αναστήθηκε ύστερα από είκοσι ένα χρόνια, κι από εκείνη τη στιγμή κανείς δεν ήξερε πια πώς να λογαριάσει την ηλικία της.

Το μυθιστόρημα του Έκα Κουρνιάουαν, ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα που διάβασα τη χρονιά που μας πέρασε, και εκτός από το ότι με μάγεψε η πρώτη του πρόταση, το ίδιο συνέβη και με την τελευτάια, αλλά φυσικά εδώ δεν κάνουμε spoilers, οπότε θα μείνουμε στην αρχή! Από την πρώτη κιόλας παράγραφο ο συγγραφέας σε βάζει στο κλίμα, και σε προδιαθέτει για το τι θα συμβεί στην πορεία. Σύγχρονος μαγικός ρεαλισμός, βουκολικές εικόνες και μια ιστορία που σε παρασέρνει και δε σε αφήνει σε ησυχία!

2. ΠΕΡ ΛΑΓΚΕΡΚΒΙΣΤ - Ο ΝΑΝΟΣ

Ο Νάνος -Περ Λάγκερκβιστ
Έχω ύψος εξήντα έξι εκατοστά, ωραίο σώμα και συμμετρικό' μόνο που το κεφάλι μου είναι κατά τι μεγαλύτερο απ'όσο πρέπει. Τα μαλλιά μου δεν είναι μάυρα, όπως των άλλων, αλλά κόκκινα, πολύ πυκνά και σκληρά, τραβηγμένα πίσω στους κροτάφους και στο φαρδύ αλλ΄όχι ιδιαίτερα μεγάλο μέτωπο. Το πρόσωπό μου είναι αγένειο, αλλά κατά τ΄'αλλα σαν των άλλων ανθρώπων. Τα φρύδια μου σμίγουν. Η σωματική μου δύναμη είναι σημαντική, ειδικά όταν εκνευρίζομαι. Στον αγώνα πάλης με τον Ιωασάφατ, εγώ τον έριξα ανάσκελα μέσα σε έικοσι λεπτά και τον στραγγάλισα. Και από τότε είμαι ο μόνος νάνος της Αυλής.

Έτσι ξεκινάει το βραβευμένο με Νόμπελ μυθιστόρημα του Περ Λάγκερκβιστ, το οποίο μέσα σε μια παράγραφό μας περιγράφει , τον εξωτερικό αλλά και λίγο τον εσωτερικό κόσμο ενός από τους σκληρότερους και αγριότερους χαρακτήρες της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο Νάνος του Λάγκερκβιστ είναι ένα βιβλίο που μπορεί να σου βγάλει όλα τα ακραία συναισθήματα για έναν άνθρωπο, από την λύπηση και την συμπόνοια, μέχρι το μίσος και τον πόνο.

3. ΦΙΟΝΤΟΡ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ - ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ

Λευκές Νύχτες - Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
Ήταν μια νύχτα υπέροχη, μια τέτοια νύχτα, που μπορεί να υπάρξει μονάχα όταν είμαστε νεαροί, αγαπητέ αναγνώστη. Ο ουρανός ήταν τόσο αστροστόλιστος, τόσο πλέρια φωτεινός, που ρίχνοντας του μια ματιά, άθελά σου αναρωτιώσουν: είναι τάχα δυνατό κάτω από έναν τέτοιο ουρανό να ζουν κάθε λογής θυμωμένοι και ιδιότροποι άνθρωποι;...

Τι να πρωτοπώ για αυτό το μικρό αλλά μαγευτικό διήγημα του Ντοστογιέφσκι; Οι Λευκές Νύχτες δεν μας ταξιδεύουν απλά στη  νύχτα που δύο άνθρωποι έμελλε να συναντηθούν, αλλά και στις ψυχές τους, με έναν τρόπο μαγικό και ποιητικό που σε παρασέρνει! Νόμίζω πως από όλα τα διηγήματα του Ντοστογιέφσκι, οι Λευκές Νύχτες με άγγιξαν περισσότερο!

4. ΑΛΜΠΕΡ ΚΑΜΥ - Ο ΞΕΝΟΣ

Ο Ξένος - Αλμπέρ Καμύ

Σήμερα, πέθανε η μητέρα. Ή μήπως ήταν χθες; Δεν ξέρω. Πήρα ενα τηλεγράφημα από το γηροκομείο : " Μητέρα σας απεβίωσε. Κηδέια αύριο. Συλληπητήρια". Η ακριβής ημέρα δεν έχει σημασία. Ίσως και να ταν χθες.

Εντάξει, ο Ξένος σε μια τέτοια λίστα, ίσως να θεωρείται κλισέ, όμως όταν σκέφτηκα να γράψω αυτό το άρθρο ήταν το πρώτο βιβλίο που μου ήρθε στο μυαλό! Ο Ξένος του Καμύ είναι ένας ιδιαίτερος ήρωας - αντιήρωας που ή θα μισήσεις ή θα τον κατανοήσεις και θα του δώσεις συγχωροχάρτι! Ίσως δεν είναι και από τα πιο ευκολοδιάβαστα βιβλία, όμως, όπως έχω αναφέρει και εδώ πραγματικά απολαμβάνω συζητήσεις που αφορούν το συγκεκριμένο έργο, και έχω πιάσει  τον εαυτό μου σε βάθος χρόνου να σχηματίζει και μια διαφορετική άποψη για αυτό.

5. ΝΙΚΗΤΑΣ Μ. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ - ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΑΛΟΥΔΙΑ ΜΟΥ


Καληνύχτα Καλούδια μου - Νικήτας Παπακώστας

Έσφιξε τον κόμπο καλά. Έβαλε διπλή και τριπλή σακούλα, έκανε κι άλλους κόμπους, να μη μπορέσουν να το σκάσουν. Πώς να βγαιναν άλλωστε; Δεν είχαν νύχια, δεν είχαν ψυχή και δύναμη για κάτι τέτοιο. Αλλά έπρεπε να 'ναι σίγουρη.

Για το τέλος σας άφησα έναν Έλληνα συγγραφέα, που η πρώτη παράγραφος της νουβέλας, μαζί με το -ποτέ δε θα βαρεθώ να το λέω - υπέροχο εξώφυλλο το έκαναν στα μάτια μου ακαταμάχητο! Από την πρώτη κιόλας πρόταση ο Νικήτας Παπακώστας μας εισάγει στην ιστορία με κοφτές προτάσεις, προετοιμάζοντας μας για αυτό το σκοτεινό και δραματικό γεγονός που θα έρθει στην πορεία, ένα γεγονός και ένας πρωταγωνιστικός χαρακτήρας παρμένοι από την λαογραφική μας παράδοση. 

Αυτά ήταν τα πέντε βιβλία που με κέρδισαν απο την πρώτη τους παράγραφο. Εσάς πώς σας φαίνοται; Θα τα διαβάζετε; 

Ποιά είναι τα βιβλία που κέρδισαν εσάς από την πρώτη τους παράγραφο; Περιμένω τις προτάσεις σας!



2 σχόλια:

  1. καλη αρχη κοριτσι μου!!! η αληθεια ειναι οτι διαβαζα το αρθρο με κομμενη την ανασα. μας ταξιδεψες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, σε ευχαριστώ πάρα πολύ, και χαίρομαι που σε ταξίδεψα έστω και με αυτόν τον τρόπο!

      Διαγραφή