Συνέντευξη με τη συγγραφέα Ανατολή Τσακαλίδου

Όλοι μας έχουμε μεγαλώσει με τα κλασικά παραμύθια, στα οποία το happy end συνοδευόταν σχεδόν πάντα από έναν ''ευτυχισμένο γάμο'', μεταξύ της εύθραυστης πρωταγωνίστριας και του ...  πλούσιου πριγκιπόπουλου! Οι εποχές όμως αλλάζουν, και ο κόσμος προχωράει μπροστά. Σήμερα, η ενδυνάμωση του γυναικείου φύλου, και η κατάρριψη των έμφυλων στερεοτύπων είναι κάτι πάραπάνω από απαραίτητη. Μια γυναίκα μπορεί να τα καταφέρει μόνη της, μπορεί η ίδια να γίνει ο πρίγκιπας του δικούς της παραμυθιού, και να πάρει τη ζωή στα χέρια της, σύμφωνα με τις δικές τις επιθυμίες, και τα δικά της όνειρα. Ειδικότερα, πολύ σημαντικό είναι να καταφέρουμε να περάσουμε αυτά τα μηνύματα στα παιδιά, και σε αυτό σίγουρα μεγάλο ρόλο παίζουν και τα παιδικά βιβλία.


Ένα λοιπόν παιδικό βιβλίο, που αναφέρεται ακριβώς σε αυτά τα θέματα, είναι και το βιβλίο της Ανατολής Τσακαλίδου, με τίτλο ''Η Ανεξάρτητη Άννα", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κομνηνός. Μια πεισματάρα ηρωίδα, που πάει κόντρα στα ''πρέπει'', και που αποφασίζει να κάνει πραγματικότητα τα όσα η ίδια θέλει στη ζωή της! Ένα παραμύθι, που αν και έχει πολλά στοιχεία από τις κλασικές ιστορίες, καταφέρνει να κάνει την αλλαγή, και στο τέλος να ανατρέψει όλη την ιστορία, περνώντας θετικά μηνύματα ενδυνάμωσης!





Σήμερα λοιπόν, έχω τη χαρά να φιλοξενώ στις διαδικτυακές σελίδες του readoclock.gr, τη συγγραφέα του βιβλίου, Ανατολή Τσακαλίδου! Ελάτε να τη γνωρίσουμε καλύτερα, και να δούμε τα όσα έχει να μας πει η ίδια για την ανατρεπτικής ηρωίδα, το παιδικό βιβλίο, και τα μελλοντικά της σχέδια!


Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε την Ανατολή Τσακαλίδου!





 1. Ανατολή, πως αποφάσισες να μεταπηδήσεις από τον χώρο των οικονομικών επιστημών στην παιδική λογοτεχνία; 

Ήταν και εμένα μία έκπληξη, αλλά η αλήθεια είναι πως αποτελούσε μία εσωτερική ανάγκη. Ως δραστήριο άτομο επιθυμώ να μην μένω μόνο στα λόγια και να κάνω τις σκέψεις μου πράξη. Έτσι, και στη συγκεκριμένη περίπτωση αποφάσισα να κάνω αυτό το βήμα σε έναν νέο για μένα χώρο, ώστε να μπορέσω να περάσω κάποια μηνύματα στα παιδιά μέσα από το παραμύθι της «Ανεξάρτητης Άννας».


2. Η Ανεξάρτητη Άννα είναι το πρώτο σου βιβλίο , που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κομνηνός! Θέλεις να μας πεις πως ξεκίνησες να γράφεις το συγκεκριμένο παραμύθι; 

Το συγκεκριμένο παραμύθι ξεκίνησε ως ιδέα όταν αντιλήφθηκα τα έμφυλα κυρίως στερεότυπα που υπάρχουν σε όλα τα γνωστά και κλασικά παραμύθια. Έτσι, ήθελα να δημιουργήσω κάτι που θα ήθελα να διαβάσει το δικό μου παιδί, η κόρη μου Κατερίνα για να ενδυναμωθεί και να πιστεύει στις δικές της δυνάμεις. Θεωρώ πως από μικρή ηλικία υποσυνείδητα τα παιδιά λαμβάνουν πολλά μηνύματα. 


3. Το βιβλίο αυτό είναι διαφορετικό και περνάει πολύ ωραία μηνύματα για την ανεξαρτησία των κοριτσιών! Παρόλα αυτά, «πατάει» επάνω στη φόρμα των κλασικών παραμυθιών και στο τέλος τα ανατρέπει! Πως αποφάσισες να κάνεις αυτόν τον συνδυασμό; 

Η ιδέα εξ αρχής ήταν να γράψω ένα παραμύθι με διαφορετική πλοκή από όσα έχουμε συνηθίσει. Έτσι, επέλεξα να κρατήσω πολλά στοιχεία από τα κλασικά παραμύθια όπως για παράδειγμα τον ρόλο της κακιάς μητριάς. Βάζοντας τον εαυτό μου στην θέση του αναγνώστη ως παιδί, όντως έχω επηρεαστεί από τα κλασικά παραμύθια σε έναν βαθμό. Έτσι, θέλησα να τα «εκσυγχρονίσω» καθώς πλέον ο ρόλος της γυναίκας έχει αλλάξει στην πράξη σε πολλούς τομείς, αλλά στα παραμύθια όχι. Έτσι, η σύγχρονη ηρωίδα του παραμυθιού μας καταφέρνει να αλλάξει την γνωστή σε όλους μας πλοκή, κάνοντας τις δικές της επιλογές. 


4. Θα έλεγα πως το βιβλίο σου απευθύνεται τόσο σε κορίτσια, όσο και σε αγόρια! Πόση σημαντική πιστεύεις πως είναι η ενδυνάμωση του γυναικείου φύλου από μικρή ηλικία; Με τι τρόπους πιστεύεις μπορεί να επιτευχθεί; 

Η ενδυνάμωση του γυναικείου φύλου είναι ένας κρίσιμος παράγοντας, καθώς αποτελεί ένα καίριο κοινωνικό ζήτημα ακόμα και σήμερα. Τα κορίτσια από μικρά θα πρέπει να γνωρίζουν πως είναι αυτόνομα και αυτόφωτα, ώστε να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Φυσικά τα ίδια μηνύματα θα ήθελα να περάσουμε και στα αγόρια. Επίσης, όλα τα παιδιά θα πρέπει να μπορούν να επιλέγουν το επάγγελμα τους, χωρίς να θεωρούν κάποια «γυναικεία» ή «αντρικά» επαγγέλματα. Τα έμφυλα στερεότυπα δυστυχώς υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Η ενδυνάμωση των παιδιών και η διαπαιδαγώγηση τους ξεκινάει από μικρή ηλικία. Έτσι, αυτός είναι και ο σκοπός του συγκεκριμένου παραμυθιού. Να μπορέσει να περάσει κάποια σημαντικά μηνύματα στο υποσυνείδητο των παιδιών. Είναι για παράδειγμα ένα από τα παραμύθια στα οποία υπάρχει απόρριψη του πρίγκιπα. Επομένως, μέσα από τη συγκεκριμένη πλοκή ήθελα να δείξουμε στα αγόρια πως κάποια στιγμή μπορεί να βιώσουν την απόρριψη στη ζωή τους. Θα πρέπει λοιπόν να την αποδεχθούν και να προχωρήσουν.


5. Ποια είναι η γνώμη σου για τη σύγχρονη παιδική λογοτεχνία; 

Νομίζω πως σήμερα υπάρχουν πολλές επιλογές για τα παιδιά. Αυτό είναι πολύ καλό, καθώς από μικρά με βάση τα δικά τους ενδιαφέροντα μπορούν να βρουν ποια βιβλία τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Αντίστοιχα και οι γονείς ψάχνουν διάφορα ερεθίσματα για τα παιδιά τους στην σύγχρονη παιδική λογοτεχνία και δείχνουν αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον για το τι θα τους διαβάσουν.







6. Τι ρόλο πιστεύεις πως παίζει η εικονογράφηση σε ένα παιδικό βιβλίο; Μίλησε μας για την εικονογράφηση της Ανεξάρτητης Αννας!

Η εικονογράφηση των παραμυθιών είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Θεωρώ πως μέσα από την κατάλληλη εικονογράφηση μπορεί ο συγγραφέας να περάσει τα μηνύματα του και παράλληλα να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών. Αυτό νομίζω πως καταφέραμε να το πετύχουμε με την Ιωάννα Βάλβη, η οποία ήταν υπεύθυνη για τη σύνθεση εικόνας. Κατάφερε να αναδείξει ακριβώς την εποχή και τον τρόπο που ήθελα να παρουσιαστεί το παραμύθι της Ανεξάρτητης Άννας.


7. Τι σχόλια λαμβάνεις συνήθως από παιδιά και μεγάλους για το βιβλίο σου; 

Με χαροποιεί πάρα πολύ το γεγονός πως τα σχόλια είναι θετικά και ενθαρρυντικά τόσο από τους μικρούς όσο και από τους μεγάλους αναγνώστες. Ειδικά όταν με ρωτάνε αν υπάρχει κάποιο άλλο αντίστοιχο παραμύθι για να το προμηθευτούν. Επίσης, τα παιδιά συνήθως αναφέρουν πως και αυτά θέλουν να επιλέξουν το επάγγελμα που τους αρέσει και τον άνθρωπο με τον οποίο θα είναι μαζί.


8. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε και η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου σου, με μεγάλη επιτυχία! Πως ήταν εκείνη η μέρα; Ποια τα συναισθήματα σου; 

Η ημέρα της πρώτης παρουσίασης ήταν μία μεγάλη έκπληξη, καθώς πλήθος κόσμου στήριξε το νέο μου εγχείρημα στην Καλαμαριά. Ιδιαίτερα συγκινητική ημέρα, γεμάτη χαμόγελα και ευχάριστα συναισθήματα. Βέβαια είχα και αρκετό άγχος γιατί ήτανη πρώτη φορά που μίλησα μπροστά σε ένα κατάμεστο θέατρο. Αντίστοιχα επιτυχημένη ήταν και η δεύτερη παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στη Ν. Τρίγλια, ένα μέρος που έχω όλες μου τις παιδικές αναμνήσεις. Ειλικρινά ήταν πολύ έντονα και εκεί τα συναισθήματα, όπως και η συγκίνηση μου.


9. Ετοιμάζεις να γράψεις κάποιο επόμενο έργο; 

Υπάρχουν πολλές σκέψεις και πιστεύω πως θα είναι έτοιμο κάτι μέσα στους επόμενους μήνες για τους μικρούς μας αναγνώστες.


10. Τέλος, θα ήθελα να δώσεις μια συμβουλή στους αναγνώστες του readoclock.gr! 

Να πιστεύουν στον εαυτό τους και να ακολουθούν τα όνειρα τους!


----

Τίτλος Βιβλίου : Η Ανεξάρτητη Άννα

Συγγραφέας : Ανατολή Τσακαλίδου

Επεξεργασία εικόνων : Ιωάννα Βάλβη

Εκδόσεις : Κομνηνός 


Οπισθόφυλλο Βιβλίου :

Η Άννα προσπαθεί μόνη της να ξεπεράσει τις δυσκολίες που εμφανίζονται στη ζωή της. Δεν περιμένει τον Πρίγκιπα του παραμυθιού, και όταν αυτός εμφανίζεται, η ίδια δεν αποδέχεται την πρόταση γάμου που της κάνει. Ένα παραμύθι που ενδυναμώνει τα μικρά κορίτσια, δείχνοντας πως, αν πιστεύουν στον εαυτό τους, μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνα τους. «Η ανεξάρτητη Άννα» ανήκει σε μια σειρά παραμυθιών, που προσπαθεί να εξαλείψει τα στερεότυπα των κλασικών παραμυθιών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου