Όταν Όλα Έχουν Ειπωθεί - Άνν Γκρίφιν

Γειά και χαρά, Χαρά εδώ.

Αν είχατε τη δυνατότητα να κάνετε πέντε προπόσεις σε πέντε ανθρώπους που σημάδεψαν τη ζωή σας, ποιοί θα ήταν αυτοί; Τι θα τους λέγατε αν είχατε αυτήν την ευκαιρία; Τι θα αποκομίζατε άραγε από αυτό; 

Τις απαντήσεις τις συναντάει κανείς στο πρώτο μυθιστόρημα της Άνν Γκρίφιν με τίτλο Όταν Όλα Έχουν Ειπωθεί, που κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις Εκδόσεις Μίνωας, το οποίο ήδη έχει ξεχωρίσει, και νομίζω όχι άδικα!

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, Άνν Γκρίφιν

Κύριος πρωταγωνιστής αυτής της γλυκόπικρης ιστορίας είναι ο ογδοντατετράχρονος Μόρις Χάνιγκαν. Μια νύχτα, σε ένα μπαρ ενός ξενοδοχείου κάπου στην Ιρλανδία, ο Μόρις θα αποφασίσει να κάνει πέντε προπόσεις σε πέντε ανθρώπους που σημάδεψαν τη ζωή του. Πέντε κεφάλαια - πέντε προπόσεις - πέντε άνθρωποι. Ο Μόρις μας αφηγείται την δική του προσωπική ιστορία, και μέσα από αυτήν ξεπροβάλει και ένα μυστικό που τον βαραίνει και του δημιουργεί ενοχές, ένα μυστικό που έμελλε να περιτρυγιρίζει διάφορες στιγμές της διαδρομής της ζωής του. Μέσα από αυτό το ταξίδι ανακαλύπτει και ο ίδιος ο πρωταγωνιστής πράγματα για τον εαυτό του, κρυμμένα συναισθήματα και ένα ''μάθημα ζωής'' που βάζει και όποιον διαβάζει το βιβλίο σε βαθιές σκέψεις.

Η Άνν Γκρίφιν κατορθώνει μέσα από το πρώτο της μυθιστόρημα να καθηλώσει τον αναγνώστη και να του δημιουργήσει πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους συναισθήματα. Οι χαρακτήρες είναι άψογα δομημένοι και ο πρωταγωνιστής σου ανοίγεται με το χέρι στην καρδιά, σαν ένας φίλος που ξέρεις χρόνια. Με ειλικρίνια και αμεσότητα σε κερδίζει αμέσως, ενώ ακόμη και μετά το τέλος του βιβλίου δεν μπορείς να σταματήσεις να τον σκέφτεσαι.

Κάτι άλλο ακόμη που μου άρεσε πολύ, είναι ότι μέσα από αυτές τις προπόσεις - ανασκόπηση ζωής ταξιδεύουμε και στον χρόνο και φυσικά στην Ιρλανδία με ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό τρόπο.

Είναι ένα βιβλίο που απόλαυσα πολύ, με συγκίνησε και με άγγιξε, και ενώ οι σελίδες του κυλούσαν σαν νερό, δεν ήθελα με τίποτε να τελειώσει. Αφενός επειδή το απολάμβανα, αφετέρου επειδή είχα καταλάβει τι θα συμβεί στο τέλος, και ήθελα να το ''αποτρέψω''!

Αγάπη, ειλικρίνια, συμπόνοια, χαμόγελο, δάκρυ. Όλα αυτά θα τα βρει κανείς στο βιβλίο της Άνν Γκρίφιν. Πότε ; Όταν όλα έχουν ειπωθεί.   




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου