Μπαμ! - Χαρά Νικολακοπούλου

Ένα από τα βιβλία που διάβασα σε μια μόλις ημέρα, είναι αυτή η μικρή μαύρη κωμωδία από την Χαρά Νικολακοπούλου, με τον απλό και λιτό τίτλο Μπαμ! Μια νουβέλα, με εξώφυλλο την πληθωρική Μόνα Λίζα του Φερνάντο Μποτέρο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΩ.  Παρά το μικρό του μέγεθος, το Μπαμ! είναι και αυτό πληθωρικό, σατυρικό, και ειρωνικό. Για τους χαρακτήρες του, αλλά και την ίδια την κοινωνία. Μια αθυρόστομη κωμωδία που παίρνει τον αναγνώστη από το χέρι και τον προ -σ- καλεί στις περιπέτειες της σατανικής Αγγελικής, που παρά τα όσα κάνει δεν μπορείς παρά να γελάσεις μαζί της και να την συμπαθήσεις!

Η Αγγελική θέλει να γίνει συγγραφέας. Και θα κάνει τα πάντα για να πετύχει τον στόχο της. Και όταν λέμε τα πάντα, εννοούμε τα πάντα! Φόνοι, φυλακή, και στο τέλος θα καταλήξει συνοδός κυριών. Φυσικά, παρά τις περιπέτειες της, δεν λείπει και ο έρωτας με τον ''πρίγκηπα'' του παραμυθιού της, έναν συγγραφέα που θαυμάζει, και κάνει - επίσης - τα πάντα για να τον προσεγγίσει.


Ένας χαρακτήρας που θυμίζει καρικατούρα, αφού τα έχει όλα σε μεγαλύτερη κλίμακα, προσπαθεί να επιβιώσει, διακωμωδώντας τη σοβαροφάνεια που διέπει την κοινωνία. Παράλληλα, όσοι απαρτίζουν την ηρωίδα έχουν και αυτοί κάτι το τραβηγμένο, και αυτό είναι ένα στοιχείο που θυμίζει κλασική κωμωδία καταστάσεων. Με μια γλώσσα λίγο πιο αληθινή, χωρίς να κρύβεται πίσω από ταμπέλες και καθωσπρεπισμούς, η διάθεση της Χαράς Νικολακοπούλου να καυτηριάσει τον σύγχρονο εκδοτικό χώρο είναι εμφανής. Κρυφός πρωταγωνιστής, δεν είναι άλλος από την Αθήνα του σήμερα. Κάτι ακόμη που μου άρεσε στο Μπαμ!, είναι η έντονη θεατρικότητα που διέπει το κείμενο, καθώς και τον χαρακτήρα της Αγγελικής φυσικά. Επίσης, μου άρεσε που οι τίτλοι των περισσότερων κεφαλαίων ήταν παραλλαγές από φράσεις, βιβλία και ταινίες - τις βρήκα πολύ εύστοχες και to the point!

Εάν ψάχνετε ένα διαφορετικό, αυθάδικο βιβλίο, που θα σας κάνει να γελάσετε - αλλά παράλληλα να προβληματιστείτε και λιγάκι, τότε το Μπαμ! είναι το βιβλίο που χρειάζεστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου