Ο Τάφος του Διαόλου - Ζαχαρίας Στουφής

Ο τάφος του Διαόλου από τον Ζαχαρία Στουφή είναι από αυτές τις ιστορίες που διαβάζεις μια φορά, και θυμάσαι για πολύ καιρό. Μου θύμισε κάπως τους θρύλους και τις παραδόσεις που ακούγαμε το καλοκαίρι στο χωρίο, από κάποια γιαγιά, που είχε κάποιον γνωστό που είχε ζήσει στα αλήθεια τα όσα εξιστορούσε. Με λίγο πιο σκοτεινή διάθεση, αυτή η νουβέλα διακατέχεται από το κακό που προκαλούν τα προκλητικά πάθη των ανθρώπων, που μένουν ατιμώρητα και διαιωνίζονται σκορπίζοντας την μαυρίλα τους σε ολάκερο τον τόπο.



Δύο μικρά αδέρφια, το καλοκαίρι του 1982, σε ένα χωριό της Ζακύνθου - τόπος καταγωγής του συγγραφέα -, και κρυφά από όλους, σκάβουν για να ανακαλύψουν τον λεγόμενο ''Τάφο του Διαόλου''. Ακούγοντας τους μύθους που διαιωνίζονται στο χωριό τους, αποφασίζουν να ανακαλύψουν την αλήθεια. Μα η αλήθεια είναι σκληρή, και αρκετή για να τους κάνει να χάσουν όλη τους την παιδική αθωότητα. 

Σύμφωνα με τον μύθο, μέσα σε αυτόν τον τάφο, κρύβεται ένα πλάσμα με ένα κέρατο στο μέτωπο. Κάπως έτσι, θα ταξιδέψουμε στο παρελθόν, και πιο συγκεκριμένα στο 1909. Και από εκεί ξεκίνησαν όλα... Η αιμομικτική σχέση ενός πατέρα με την κόρη του, οδηγεί την μητέρα στην αυτοκτονία. Ως αποτέλεσμα της σχέσης πατέρα και κόρης, θα είναι μια εγκυμοσύνη. Χωρίς τύψεις, και απροκάλυπτα, καταστρώνουν αμέσως ένα σχέδιο, προκειμένου να ''φορτώσουν'' την εγκυμοσύνη σε κάποιον άλλον. Παρά τα εμπόδια που συναντούν, και με κάθε δυνατό μέσο από μεριά τους, θα τα καταφέρουν, και δε θα τους αντιληφθεί κανείς. Μα το μωρό που γεννήθηκε, ήταν ένα παραμορφωμένο πλάσμα, με ένα κέρατο στο μέτωπο με μια τρύπα από κάτω. Ο πατέρας θα το δολοφονήσει, και θα το θάψει σε αυτό το σημείο, όπου τα αδέρφια κάνουν την ανασκαφή. Αυτός είναι ''Ο Τάφος του Διαόλου''. 

Μια νουβέλα μικρή σε έκταση, που διαβάζεται μεμιάς, με έντονα λαογραφικά στοιχεία, ζωντανές εικόνες και ένα αιωρούμενο ''κακό'', που προκύπτει από τα παράνομα πάθη. Ένα παραμύθι ενηλίκων με ''δράκους'', προλήψεις και δεισιδαιμονίες, γοητευτικό και ιδιαίτερο, που δεν φέρνει την πολυπόθητη κάθαρση, και αφήνει ατιμώρητους τους πρωταγωνιστές, μα αφήνει αιχμές πως αποτελεί προμήνυμα, για το μεγάλο κακό των δύο πολέμων που θα πρωταγωνιστούσαν από εδώ και πέρα. 

---

Διαβάστε ακόμη :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου