Μαύρο Νερό - Μιχάλης Μακρόπουλος

Μαύρο Νερό. Η γνωστή και πολυσυζητημένη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου είναι μια ιστορία ζοφερή, μα κυρίως ελληνική, αφού διαδραματίζεται στην ελληνική ύπαιθρο, και είναι γεμάτη εικόνες και συναισθήματα, παρά την απλότητά της.

Μαύρο Νερό - Μιχάλης Μακρόπουλος , εκδόσεις Κίχλη

Βρισκόμαστε στον ηπειρωτικό χώρο, και πιο συγκεκριμένα στο Πωγώνι, όπου κατοικούν μεταξύ άλλων και ένας πατέρας, με τον ανάπηρο γιο του, Χριστόφορο. Η περιοχή έχει υποστεί μεγάλη οικολογική καταστροφή, η οποία έχει μολύνει το νερό και έχει στερήσει τη ζωή πολλών κατοίκων. Το κράτος έχει έτοιμα σπίτια στα Γιάννενα, όμως υπάρχουν πολλοί κάτοικοι του χωριού που αρνούνται να εγκαταλείψουν τις οικίες τους. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ανακαλύπτουμε τη σχέση του Πατέρα με τον γιό του, μια σχέση δυνατή, γεμάτη έντονη αγάπη και τρυφερότητα.

Η γραφή του Μιχάλη Μακρόπουλου είναι απλή, αλλά αυτό νομίζω είναι το στοιχείο που την κάνει ακόμα πιο όμορφη. Το κλίμα είναι σκοτεινό και βαρύ, όμως μέσα σε αυτό ξεπροβάλει σαν ακτίνα φωτός η αγάπη του Πατέρα και του Χριστόφορου. Φυσικά, έντονο είναι το στοιχείο της φύσης, και της καταστροφής που έχει γίνει, η οποία δε μένει μόνο στις σελίδες του βιβλίου, αλλά βάζει τον αναγνώστη σε περαιτέρω σκέψεις. Η επιμονή των λιγοστών κατοίκων να μείνουν στον τόπο τους, να συνεχίσουν τις ζωές τους όπως τις ήξεραν - ακόμα και αν όλα γύρω τους αλλάζουν -, και να κάνουν τα τελετουργικά, τα ήθη και έθιμα τους,  είναι αξιοθαύμαστη. 

Προσωπικά, μου άρεσε πάρα πολύ, και σε πολλά σημεία με άγγιξε και με έβαλε σε σκέψεις. Ακόμη, αγάπησα το ότι υπάρχει έντονο το στοιχείο της ελληνικής υπαίθρου, και αν και διαδραματίζεται σε έναν συγκεκριμένο χώρο, νομίζω πως θα μπορούσε να διαδραματιστεί σε οποιοδήποτε απομακρυσμένο μέρος της χώρας. 

Το Μαύρο Νερό είναι μια ιστορία αλληγορική, για όσα αλλάζουν γύρω μας, είτε από οικολογικές καταστροφές, είτε από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η πολιτική σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Αλλά η αλήθεια των ανθρώπων, η επιμονή και η αφοσίωση, η άρνηση στην αλλαγή που αποτελεί μονόδρομο, κάποιες φορές είναι αρκετή για να φωτίσει και να αφήσει ψήγματα ελπίδας. 

Το Μαύρο Νερό του Μιχάλη Μακρόπουλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου