Μαγειρεύοντας για τον Πικάσο - Camille Aubray

Ένα λογοτεχνικό ταξίδι μέχρι τη Γαλλική Ριβιέρα του 1936, και ταυτόχρονα μια βόλτα στη Νέα Υόρκη του σήμερα! Σελίδες γεμάτες μυστικά, τέχνη, ζωγραφική και μπόλικη μαγειρική. Που συνδυάζονται όλα αυτά; Στο μυθιστόρημα της Camille Aubray, με τίτλο Μαγειρεύοντας για τον Πικάσο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.


Μαγειρεύοντας για τον Πικάσο - Camille Aubray - Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα




Η Σελίν, πετυχημένη make up artist του Χόλυγουντ, μαθαίνει από τη μητέρα της πως η γιαγιά της κάποτε είχε μαγειρέψει για τον Πικάσο. Ένα ακόμη μυστικό που της εκμυστηρεύεται η μητέρα της, την κάνει να ταξιδέψει μέχρι τη Νότια Γαλλία και να ανακαλύψει αν όλα αυτά που της είπε είναι αλήθεια.  Ένας πίνακας, ζωγραφισμένος από τον Πικάσο, που κάποτε είχε δοθεί στη γιαγιά της ως δώρο. Παράλληλα, ταξιδεύουμε στο παρελθόν, και στην ιστορία της - γιαγιάς - Οντίν. Ένας μυστηριώδης πελάτης του Cafe Paradis απαιτούσε το φαγητό να παραδίδεται στο σπίτι του. Η δεκαπεντάχρονη τότε Οντίν παρέδιδε καθημερινά με το ποδήλατό της, στον περίεργο αυτό ζωγράφο τα φαγητά που η ίδια μαγείρευε. Ο ίδιος, μαγεύτηκε από τη μαγειρική της, και μια ιδιαίτερη σχέση αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο. Ο ζωγράφος αυτός, ήταν ο Πικάσο. Η Οντίν, κατέγραφε στο σημειωματάριο της, όλες τις συνταγές που του έφτιαχνε, και με αυτό το σημειωματάριο που σήμερα είναι στα χέρια της εγγονής της, θα προσπαθήσει να φτάσει στην άκρη του νήματος! Υπήρχε όντως αυτός ο πίνακας; Και εάν ναι, ποιος τον έχει τώρα; 

Μια πολύ γεμάτη ιστορία, η οποία κύλησε σαν νερό. Το ταξίδι από το παρόν στο παρελθόν με γέμισε πολλές εικόνες, αρώματα και χρώματα. Ένα μαγικό ταξίδι στη γαστρονομία και την τέχνη, γεμάτο αγωνία, συναισθήματα και πολλά γεγονότα που όμως δεν κούρασαν στιγμή. Η ιστορία ήταν πολύ ευκολοδιάβαστη, και είχε πολλά στοιχεία που δεν άφηναν κανένα κενό. Μια άλλη - μυθιστορηματική - πλευρά του γνωστού ζωγράφου Πικάσο, που όμως διανθίστηκε με υπαρκτά πρόσωπα, από μια περίοδο της ζωής του που κατέφυγε στη Γαλλική Ριβιέρα την άνοιξη του 1936. Η Οντίν, μια φοβερή προσωπικότητα που αγάπησα από την πρώτη στιγμή, πολύ δυναμική, με ένα ιδιαίτερο ταλέντο στην μαγειρική, έζησε μια δύσκολη και θυελλώδη ζωή, με πολλά μυστικά που κρατήθηκαν καλά κρυμμένα. Δύο γενιές μετά, η εγγονή της Σελίν, πιο ευάλωτος χαρακτήρας, θα προσπαθήσει να σπάσει αυτά τα μυστικά και να μάθει ποια πραγματικά ήταν η γιαγιά της. 

Αν και υπάρχουν πολλά υπαρκτά πρόσωπα, με κύριο τον Πικάσο, δε με ξένισε καθόλου, ίσως γιατί όλη η ιστορία έμοιαζε αρκετά αληθοφανής, σε σχέση με τα όσα γνωρίζουμε για τον χαρακτήρα του. Η ιστορία βέβαια δεν εστιάζει τόσο σε αυτόν, όσο στην Οντίν, η οποία και επισκιάζει όλους τους υπόλοιπους χαρακτήρες! Κάτι που ακόμη μου άρεσε, ήταν πως ήταν ένα πραγματικά γεμάτο μυθιστόρημα, αρκετά ανάλαφρο - μη φοβηθείτε τις 591 σελίδες του, κυλάνε σαν νερό!- ταξιδιάρικο, ρομαντικό και κοινωνικό. Αν και ήταν αγωνιώδες το ταξίδι της Σελίν για τον πίνακα, αγάπησα περισσότερο την ιστορία που διαδραματιζόταν στο παρελθόν - της Οντίν - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχε εξέλιξη και ανατροπές και στην άλλη ιστορία! 

Το Μαγειρεύοντας για τον Πικάσο ήταν ένα όμορφο μυθιστόρημα που δε με έκανε να βαρεθώ στιγμή, το απόλαυσα και με έκανε να ταξιδέψω ευχάριστα στο γαλλικό Νότο.

Μαζί με τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα κληρώνουμε ένα αντίτυπο για το μυθιστόρημα της Camille Aubray, Μαγειρεύοντας για τον Πικάσο. Για να λάβετε μέρος και να διαβάσετε τους όρους και τις προϋποθέσεις, πατήστε Εδώ !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου