Τα Χριστούγεννα του Ηρακλή Πουαρό - Agatha Christie

Λίγο πριν αποχαιρετίσουμε τις γιορτές οριστικά, είπα να το... τραβήξω λίγο ακόμα, με ένα βιβλίο της αγαπημένης μου Agatha Christie, με τον γιορτινό τίτλο - και εξώφυλλο - Τα Χριστούγεννα του Ηρακλή Πουαρό, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  Ψυχογιός.

Άλλο ένα μυστήριο που ο αγαπημένος ντετέκτιβ καλείται να λύσει, και ιδιαιτέρως χορταστικό - 279 σελίδες- συντρόφευσε την πρώτη εβδομάδα του 2020, μια πολύ ικανοποιητική λογοτεχνική αρχή!

Τα Χριστούγεννα του Ηρακλή Πουαρό - Agatha Christie 
Παραμονή Χριστουγέννων και στην έπαυλη του Σίμεον Λι έχει μαζευτεί μετά από πολλά χρόνια, όλη του η οικογένεια! Οι γιοί, οι σύζυγοι και τα παιδιά τους, καθώς και μια εγγονή από την Ισπανία, φαίνεται πως δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις ούτε μεταξύ τους, αλλά ούτε και με τον αρχηγό της οικογένειας. Λίγο πριν ο έμπορος διαμαντιών Σίμεον Λι, αλλάξει τη διαθήκη του, βρίσκεται νεκρός. Το παράδοξο όμως είναι ότι το δωμάτιο είναι κλειδωμένο από μέσα, και ο δολοφόνος δεν είχε διέξοδο από κάπου. Και σίγουρα δεν ήταν αυτοκτονία. Εκεί είναι που μπαίνει στο παιχνίδι ο Ηρακλής Πουαρό. Ανακαλύπτει πως όλοι έχουν κάποιο κίνητρο, και ψάχνει να βρει μια λογική λύση, σε αυτό το περίεργο έγκλημα! Και όπως είναι φυσικό, τίποτα δεν του ξεφεύγει! Από μια μικρή λεπτομέρεια, που μόνο αυτός μπορεί να διακρίνει, θα καταφέρει να βρει τη λύση, και το δολοφόνο του Σίμεον Λι!

Ένα μυθιστόρημα κλειστού δωματίου (διάβασε για το πρώτο μυθιστόρημα κλειστού δωματίου, από τον Gaston Leroux, Το μυστήριο του κίτρινου δωματίου εδώ ), όπου φαινομενικά ο δολοφόνος δεν είχε τρόπο διαφυγής από το δωμάτιο, κάνει την υπόθεση ακόμα πιο δύσκολη και ιδιαίτερη! Είναι αρκετά ατμοσφαιρικό, στο κλασικό στυλ της Agatha Christie. Η εισαγωγή, για τη γνωριμία με τα μέλη της οικογένειας ήταν μεγαλύτερη από τα υπόλοιπα βιβλία της, και το έγκλημα ''άργησε'' να ξεκινήσει, όμως αφότου έγινε όλα κύλησαν γρήγορα και καταιγιστικά!

Η Agatha Christie, σε αυτό το μυθιστόρημα κατάφερε να περιπλέξει τις ζωές πολλών ατόμων, και να αποπροσανατολίσει τον αναγνώστη, βάζοντας όμως πάντα στο επίκεντρο τον πραγματικό πρωταγωνιστή, που δεν ήταν άλλος, από τον Σίμεον Λι. Είναι εξαιρετικός ο τρόπος που ξετυλίγεται η υπόθεση, ενώ οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη, χωρίς όμως να μαρτυρούν τίποτα για την έκβαση της ιστορίας. 

Το βιβλίο χωρίζεται ημερολογιακά, και μας δείχνει τι συμβαίνει από τις 22 έως και τις 28 Δεκεμβρίου, ανά ημέρα. Τα πρώτα μέρη κυλούσαν πιο αργά, όμως προς το τέλος άρχισε να αποκτάει περισσότερη δράση, αλλά και αγωνία.

Μου άρεσε πολύ, και χάρηκα που ξεκίνησα τη χρονιά μου με αυτό το ευφυές και εξαιρετικό βιβλίο!

Διάβασε περισσότερα για τα βιβλία της Agatha Christie :






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου