#AgathaChristieMarathon part 1

Γεια και χαρά, Χαρά εδώ !

Το σημερινό post, είναι άλλη μια κουλή και αυθόρμητη ιδεά που ήρθε στο μυαλό μου μια εβδομάδα του Αυγούστου! Η Agatha Christie βρισκόταν πάντα στη βιβλιοθήκη μου. Πολλές φορές είχα διαβάσει κάποια από τα βιβλία της, και ναι, σίγουρα με έκανε και αυτή να λατρέψω το αστυνομικό μυθιστόρημα! Επίσης, κάποια από τα έργα της τα έχω δει και σε ταινίες, αλλά και στο θέατρο. Αλλά μεταξύ μας, τη μαγεία των βιβλίων δεν θυμάμαι να την είχε αγγίξει κάποια ταινία ή παράσταση.

#AgathaChristieMarathon


Η αλήθεια είναι πως είχα καιρό να διαβάσω κάποιο βιβλίο της, και έτσι απλά αποφάσισα να κάνω έναν...μικρό...μαραθώνιο ανάγνωσης με τα βιβλία της! Να διαβάσω ξανά όσα έχω, ενήλικη πια,- ναι, τόσο παλιά τα είχα διαβάσει, και φυσικά ευκαιρία να αποκτήσω και όσα δεν έχω! Κάπου εδώ να σας ανακοινώσω ότι ξεκίνησα ήδη τη συλλογή των βιβλίων της, και ήδη τα έχω βρει σκούρα, αφού τα πιο πολλά είναι εξαντλημένα, αλλά όχι, δεν θα τα παρατήσω τόσο απλά!

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το #AgathaChristieMarathon και πάμε να δούμε το part1! 



1. Ο Ηρακλής Πουαρό και η Έπαυλη του Γκρίνσορ

Ο Ηρακλής Πουαρό και η Έπαυλη του Γκρίνσορ

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι από τις εκδόσεις Πατάκη, και πριν ξεκινήσω να γράφω για την υπόθεση, να σας πω ότι λάτρεψα το εξώφυλλο, καθώς και το εισαγωγικό σημείωμα του ίδιου του ζωγράφου, Τομ Άνταμς !

O Ηρακλής Πουαρό καλείται στο Ντέβονσαιρ , και πιο συγκεκριμένα στην Έπαυλη του Γκρίνσορ για μια φαινομενικά περίεργη υπόθεση. Η Αριάδνη Όλιβερ, συγγραφέας βιβλίων μυστηριόυ, έχει αναλάβει να διοργανώσει ένα Κυνήγι Θησαυρού για τους καλεσμένους της γιορτής, όμως η διαίσθησή της, την αναγκάζει να καλέσει τον διάσημο επιθεωρητή, αφού φοβάται πως κάτι πραγματικά κακό θα συμβεί τη βραδιά της δεξίωσης.

Σίγουρα ήταν ένα βιβλίο με αρκετή αγωνία, ανατροπές και φυσικά μια πολύ καλογραμμένη έκδοση, που η αλήθεια είναι πως βοηθάει! Μέχρι να γίνει το έγκλημα, ξέρουμε ότι κάτι θα γίνει (έχουμε και εμείς διαίσθηση τι !), και έτσι το πέπλο του μυστηρίου βρίσκεται διάχυτο σε όλο το βιβλίο. Διαβάζεται πολύ εύκολα, και κυρίως πολύ γρήγορα!

Βαθμολογία : 3,9/5


----------

2. Φόνος στο Εξρπές Οριάν

 Φόνος στο Εξρπές Οριάν
Από τα κλασικότερα βιβλία, και όχι μόνο του είδους, καθώς και από τα πιο πολυδιασκευασμένα, ο Φόνος στο Εξπρές Οριάν θα ειναι πάντα ένα αγαπημένο βιβλίο! Το είχα διαβάσει πιο μικρή, και ίσως να ήταν και από τα πρώτα βιβλία της Agatha Christie που διάβασα, έχω δει και τις ταινίες, όμως πάντα θα μου έρχεται στο νου, η πρώτη σκέψη που είχα στην πρώτη του ανάγνωση! 

Η ιστορία εξελίσσεται σε ένα σταματημένο από την κακοκαιρία βαγόνι του Εξπρές Οριάν, όπου δολοφονείται ένας επιβάτης. Ο Ηρακλής Πουαρό ανακρίνει έναν έναν όλους τους ετερόκλητους επιβάτες, και φυσικά στο τέλος αποκαλύπτει με έναν εντελώς δικό του τρόπο την αλήθεια!

Δεν έχω να πω πολλά γι'αυτό το βιβλίο, θεωρώ πως είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα της Agatha Christie, και αν κάποιος θα ήθελε να ξεκινήσει να την διαβάζει, θα ήταν το πρώτο που θα πρότεινα!

Βαθμολογία : 5/5

----------

3. Η Σοφίτα με τις Αράχνες (Το λοξό Σπίτι)

Η Σοφίτα με τις Αράχνες (Το λοξό Σπίτι)
Και αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία! Εδώ πρωταγωνιστής είναι ο Τσαρλς Χαίηγουωρθ, και η φίλη του Σοφία Λεωνίδα. Οι δυο τους, συναντιούνται μετά από χρόνια, όταν ο Τσαρλς αποφασίζει να παντρευτεί τη Σοφία, η οποία είναι διστακτική λόγω του απρόσμενου θανάτου του παππού της. Ο παππούς όμως, δεν πέθανε από φυσικά αίτια, και ο δολοφόνος κυκλοφορεί ανάμεσα τους, ίσως και μέσα στο ίδιο το σπίτι!

Ένα ακόμη whodunit story, με ρετρό αέρα- σίγουρα βοηθάνε και οι εκδόσεις Λυχνάρι σε αυτό- μυστήριο, μυστικά και αποκαλύψεις που πολλές φορές είναι μπροστά στα μάτια σου! Η αλήθεια είναι πως είχα καταλάβει τι παίζει, και χάρηκα τόσο που επιβεβαιώθηκα, ένιωθα σαν ένας συνένοχος που ξέρει αλλά δεν μπορεί να μιλήσει!

Βαθμολογία : 4,7/5

----------

4. Η Πύλη του Πεπρωμένου (Οι τυχοδιώκτες του Πικαντίλλυ)

 Η Πύλη του Πεπρωμένου (Οι τυχοδιώκτες του Πικαντίλλυ)

Το συγκεριμένο είναι το τελευταίο έργο που έγραψε η συγγραφέας, όχι όμως το τελευταίο που εκδόθηκε.

Σε αυτήν την ιστορία πρωταγωνιστές είναι ο Τόμμυ και η Τούπενς Μπέρεσφορντ (που έχουν ''πρωταγωνιστήσει'' και σε άλλες περιπέτειες της Agatha Christie). Οι δυο τους αποφασίζουν να
 αποσυρθούν από την ενεργό δράση, αγοράζοντας ένα σπίτι στο Ντέβονσαιρ. Εκεί, η Τούπενς θα ανακαλύψει στη σοφίτα ένα παλιό βιβλίο, που ισχυρίζεται πως ο θάνατος μιας κοπέλας ήταν δολοφονία. Έτσι, χωρίς καμία άλλη αρχικά ένδειξη, θα ξεκινήσει να σκαλίζει αυτήν την ιστορία, μέχρι να φτάσει στην αλήθεια.

Αυτό το βιβλίο η αλήθεια είναι πως δε μου άρεσε, με κούρασε, και βρήκα πως είχε και πολλές...''τρύπες''. Η αφήγηση πολλές φορές ήταν μονότονη, ενώ έλειπε αυτή η αίσθηση μυστηρίου.

Βαθμολογία : 1/5 (sorry)

----------

5. Ποντικοπαγίδα (Παρασκευή ώρα 9.30)

Ποντικοπαγίδα

Η συγκεκριμένη έκδοση περιλαμβάνει το έργο Ποντικοπαγίδα, καθώς και άλλες 5 ιστορίες ( Παρασκευή ώρα 9.30, Το Μαγικό Πεντάγωνο, Η Χαμένη Διαθήκη, Φόνος με Μεζούρα, Ένα Παράξενο Αστείο).

Η Ποντικοπαγίδα όμως εξακολουθεί να είναι η αγαπημένη μου ιστορία αν και όλες έχουν φοβερό ενδιαφέρον! Σε μια πανσιόν, και με μια κακοκαιρία που τους έχει αποκλείσει εκεί, επτά άγνωστοι άνθρωποι διαπιστώνουν πως ένας από αυτούς είναι δολοφόνος. Τα θύματα ξεκινούν να κάνουν την εμφάνιση τους, ενώ αποκλεισμένοι περιμένουν τη βοήθεια της αστυνομίας.

Άκρως ατμοσφαιρικό, θεατρικό και μυστηριώδες είναι σίγουρα ένα από τα πιο κλασικά κείμενα της συγγραφέως. Φυσικά είναι ''τρανταχτό'' για όσους έχουν διαβάσει πολλά έργα της, όμως για έναν..αρχάριο αποτελεί σίγουρα μια πολύ καλή επιλογή!

Βαθμολογία : 4/5

----------

6. Έγκλημα στον Νείλο

 Έγκλημα στον Νείλο

Άλλο ένα πολύ γνωστό και κλασικό έργο της Agatha Christie, που φαντάζομαι οι περισσότεροι γνωρίζουν και από την κινηματογραφική του μεταφορά.

Ο Ηρακλής Πουαρώ βρίσκεται αντιμέτωπος με την Λινέτ Ρίτζγουαίη, μια πλούσια κληρονόμο, που έχει γύρω της φανατικούς εχθρους. Όλοι αυτοί επιβαίνουν στο ατμόπλοιο Καρνάκ, για μια κρουαζιέρα στον Νείλο, μέχρι που ο δολοφόνος κάνει την εμφάνισή του. Πολλοί οι ύποπτοι, πολλά τα άλοθι!

Έχοντας δει το έργο, και έχοντας ξαναδιαβάσει το βιβλίο στο παρελθόν, ήξερα τι γίνεται στο τέλος, όμως απόλαυσα αρκετά όλο το...ξετύλιγμα του κουβαριού της ιστορίας! 

Άλλη μια κλασική ιστορία που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, και αν και σε κάποια σημεία είναι προφανές το τέλος, έχει αρκετό ενδιαφέρον η εξέλιξη της!

Βαθμολογία : 4/5









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου