Το Στοιχειωμένο Παραβάν - Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ

Λατρεύω ο,τιδήποτε έχει να κάνει με την Ανατολή. Έτσι, όταν έμαθα πως οι εκδόσεις Μίνωας, κυκλοφόρησαν δύο βιβλία του Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ με τις περιπέτειες του Δικαστή Τι, δε μπορούσα να αντισταθώ. Σήμερα θα σας παρουσιάσω Το Στοιχειωμένο Παραβάν, σε μετάφραση Χριστιάννας Σαμαρά, μια κινεζική αστυνομική ιστορία που έχει τη μαγεία να σε μεταφέρει σε μιαν άλλη εποχή, και σε έναν άλλο πολιτισμό.

Το Στοιχειωμένο Παραβάν, Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ, εκδόσεις Μίνωας
Βρισκόμαστε στο 664 μ.Χ. ,όπου ο Δικαστής Τι βρίσκεται στο Πενγκ -λάι . Εκεί, έρχεται αντιμέτωπος με δύο εγκλήματα. Αρχικά, ο επίτροπος της περιοχής, δείχνει στον Δικαστή Τι, ένα στοιχειωμένο παραβάν, το οποίο αναπαριστά τις τέσσερις εποχές. Μια αλλοιωμένη σκηνή του παραβάν, είναι ικανή να κάνει τον επίτροπο να διαπράξει φόνο, και να σκοτώσει την αγαπημένη του; Ο επίτροπος φοβάται, και ζητάει τη βοήθεια του Δικαστή Τι.

Από την άλλη, μια αυτοκτονία ενός εμπόρου μεταξιού, θα κάνει τον Δικαστή Τι και το βοηθό του, να πέσουν στα... βαθιά. αφού θα μπλέξουν με μια ιερόδουλη, και θα αναγκαστούν να μεταμφιεστούν για να εισχωρήσουν σε μια συμμορία ληστών, και να προσπαθήσουν να λύσουν και αυτό το μυστήριο. 

Δύο παράλληλες ιστορίες μυστηρίου, άκρως ατμοσφαιρικές, που έχουν την ικανότητα να ταξιδεύουν τον αναγνώστη. Οι περιγραφές και οι σκηνές είναι τόσο ζωντανές, και αν και το έργο πρωτοδημοσιεύτηκε το 1962, και σε μεταφέρει στην εποχή την οποία και διαδραματίζεται, όμως διαβάζεται πολύ άνετα και σήμερα. 

Ο Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ, έμεινε πιστός στην κλασική και παλιά κινεζική αφήγηση, βάζοντας βέβαια και αρκετά στοιχεία μυθοπλασίας. Και αυτό γιατί ο Δικαστής Τι ήταν υπαρκτό πρόσωπο, ένας σπουδαίος ντετέκτιβ, που έζησε από το 630 έως και το 700 μ.Χ. , ενώ διετέλεσε και ανώτερος αξιωματικός της δυναστείας των Τσανγκ. 

Το στοιχειωμένο παραβάν, είναι μια καλοδουλεμένη ιστορία, που θα ικανοποιήσει τους λάτρεις των αστυνομικών. Μέσα στις σελίδες του υπάρχει αγωνία, αλλά και χιούμορ σε αρκετά σημεία, κάνοντας την Κίνα του τότε να μοιάζει πολύ σημερινή. 

Ο Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ, έχει κάνει εκτενή έρευνα, και μέσα από τα μυστήρια που προσπαθεί να λύσει, οι αναγνώστης μπορεί να πάρει μια ιδέα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της παλιάς Κίνας.

Στη συγκεκριμένη έκδοση, υπάρχουν και δεκατέσσερις εικόνες, σχεδιασμένες από το συγγραφέα, με την κινεζική τεχνοτροπία, που σίγουρα θα σας βάλουν ακόμη περισσότερο μέσα στο κλίμα! Ανυπομονώ να διαβάσω και τις υπόλοιπες περιπέτειες του Δικαστή Τι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου