Η Λενιώ και το αγόρι από τη Συρία - Ελένη Μπιμπίρη

Μια οικογένεια Σύρων προσφύγων εγκαταστάθηκε στη γειτονιά της Λενιώς μετά από ένα δύσκολο ταξίδι. Το αγόρι της οικογένειας δυσκολευόταν να ξεπεράσει τις πληγές του πολέμου και της απώλειας, και είχε κλειστεί στον εαυτό του. Η Λενιώ, με τη βοήθεια του φίλου της του Γιαννιού και της σούπερ γιαγιάς της, βρήκε τρόπους για να το βοηθήσει και να το υποστηρίξει. Με τον καιρό και με τη σταθερή υπομονή και επιμονή τους, ξεκλειδώθηκε ο χαρακτήρας του μικρού αγοριού, ξεδιπλώθηκαν τα ταλέντα του και άρχισε να συμμετέχει στο παιχνίδι, στο σχολείο, στην… ίδια τη ζωή! Έτσι, τα άτομα του κοινωνικού του περίγυρου ανακάλυψαν τον Φαρίντ πίσω από την ετικέτα “του αγοριού από τη Συρία” και σιγά σιγά τον ενέταξαν στην κοινότητα τους.

(από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Ένα υπέροχο παραμύθι που δε χρειάζεται να πει κανείς πολλά για αυτό, γιατί μια ανάγνωση αρκεί! Η μικρή Λενιώ, είναι ένα σημερινό παιδί που έχει ακούσει πολλά για τους πρόσφυγες, καθώς και οι δικοί της ήταν πρόσφυγες από την Σμύρνη. Κάποια στιγμή θα γνωρίσει τον μικρό Φαρίντ, ένα αγόρι από τη Συρία. Θα μάθει για τον πόλεμο, αλλά και για έννοιες όπως ρατσισμός και ξενοφοβία. Μαζί με τη γιαγιά της θα ξεκινήσουν να επισκέπτονται καθημερινά τον Φαρίντ και την οικογένεια του, ενώ η Λενιώ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να τον κάνει να αισθανθεί ζεστά και φιλικά! Σύντομα όλα τα παιδιά θα γίνουν φίλοι με τον μικρό και θα μάθουν περισσότερα για αυτόν και τη ζωή του!

Στο τέλος της ιστορίας υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες, οι οποίες θα βοηθήσουν τα παιδιά να μπουν στη θέση του Φαρίντ, αλλά και να αντιληφθούν γιατί δεν πρέπει κανείς να είναι ρατσιστής. Υπάρχει και μια ωραία δραστηριότητα που εξηγεί με εύκολα και απλά λόγια, τα δικαιώματα των παιδιών. 

Η Λενιώ και το αγόρι από τη Συρία, είναι μια τρυφερή και γλυκιά ιστορία με κοινωνικά μηνύματα που αγγίζει και ευαισθητοποιεί τα παιδιά, ενώ μιλάει για ένα πολύ σημαντικό θέμα. Αξίζει να διαβαστεί και να αποτελέσει τροφή για σκέψη!

Το βιβλίο Η Λενιώ και το αγόρι από τη Συρία ( Ελένη Μπιμπίρη / εικονογράφηση Ευαγγελία Γουτιανού) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φυλάτος.

Δύο ακόμη παιδικά βιβλία των εκδόσεων Φυλάτος :





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου