Το Ημερολόγιο του Αδάμ και της Εύας - Mark Twain

Πρόσφατα βρέθηκε στα χέρια μου, αυτό το μικρό βιβλιαράκι του Mark Twain που περιλαμβάνει τρία διηγήματα του. Το ημερολόγιο του Αδάμ και της Εύας, που είναι και από τα πιο γνωστά του έργα, καθώς και τα Ένα άρθρο του κ. Μπλοκ, και Τα βάσανα ενός υποψηφίου. 







Στο πρώτο διήγημα, ο Mark Twain  αφηγείται με το δικό του τρόπο, το πως συναντήθηκαν ο Αδάμ και η Εύα, στο πρώτο μέρος από τη μεριά του Αδάμ, και στο δεύτερο από τη μεριά της Εύας.

Η αλήθεια είναι πως όταν το ξεκίνησα το βρήκα αρκετά στερεοτυπικό, σε ό,τι έχει να κάνει με τις σχέσεις των δύο φύλων, αφού ο Αδάμ εμφανίζεται ως ερημίτης, η Εύα ως πολυλογού, και τα λοιπά και τα λοιπά. Όμως, στο τέλος, ευτυχώς νίκησε η αγάπη! Ενώ καυτηριάζει τις σχέσεις των φύλων, και μάλιστα με ένα σχετικά επίκαιρο τρόπο, κρύβει βαθιά τρυφερότητα, η οποία συνυπάρχει με το χιούμορ, και καταλήγει στην ισότητα .

Λέγεται πως το συγκεκριμένο κείμενο, και πιο συγκεκριμένα το ημερολόγιο της Εύας, γράφτηκε το 1905 από τον Mark Twain ως ''φόρος τιμής'' στη σύζυγό του Olivia Langdon Clemens, η οποία απεβίωσε μια χρονιά πριν. Μάλιστα το διήγημα τελειώνει με τη φράση του Αδάμ :

Όπου ήταν εκείνη ήταν και η Εδέμ.

---

Μια ακόμη συλλογή διηγημάτων του Mark Twain που μου άρεσε πολύ είναι :

Η ιστορία ενός σκύλου και άλλα διηγήματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου