Το Χρυσόψαρου του κυρίου Αλτσχάιμερ - Μαρία Σβολιαντοπούλου

«Θα της πάρω το καλύτερο δώρο! Δεν θα το ξεχάσει ποτέ!». Είμαι ο Παύλος και η γιαγιά μου έχει γενέθλια σήμερα αλλά δεν τα θυμάται. Γι’ αυτό και εγώ θα κάνω ότι μπορώ για να της φέρω τις μνήμες της πίσω. Πώς θα το κάνω όμως αυτό; Ναι, ναι ξέρω! Θα πάω στον κύριο Αλτσχάιμερ και θα του ζητήσω να μου δώσει τις μνήμες της γιαγιάς. Σε αυτό, θα με βοηθήσουν και οι φίλοι μου που γνώρισα καθώς έψαχνα το σπίτι του. Μακάρι να τα καταφέρω! Και το ταξίδι ξεκινά…

( από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Το χρυσόψαρο του κυρίου Αλτσχάιμερ - Μαρία Σβολιαντοπούλου - εκδόσεις Φυλάτος




Η Μαρία Σβολιαντοπούλου υπογράφει αυτήν την όμορφη περιπέτεια ενός εγγονού που προσπαθεί να επαναφέρει τις χαμένες - από το Αλτσχάιμερ - μνήμες της γιαγιάς του. Με πολύ επεξηγηματικό τρόπο, έχει καταφέρει να περάσει τόσα μηνύματα όχι μόνο για την συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά και για έννοιες όπως του χρόνου, των αναμνήσεων, αλλά και την αξία που έχουν οι στιγμές που πρέπει να χαρίζουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Βρήκα πολύ ενδιαφέρον το ότι έχει πολύ ''γεμάτο'' κείμενο. Δημιουργεί σκέψεις αλλά προκαλεί και πολλά συναισθήματα. Φυσικά, όσον αφορά την ασθένεια, υπάρχει και η λογική εξήγηση, που γίνεται σε αρκετά σημεία της ιστορίας, και με πολλά παραδείγματα, και έτσι μπορεί να κατανοηθεί πολύ εύκολα.

Η εικονογράφηση είναι του Αλέξανδρου Σταυράκη.

Το Χρυσόψαρου του κυρίου Αλτσχάιμερ είναι μια πολύ γλυκιά και τρυφερή ιστορία, που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν έννοιες όπως το Αλτσχάιμερ και τα προβλήματα μνήμης. Ακόμη, δίνει μεγάλη βαρύτητα στην υπομονή, την αγάπη και όλο το φάσμα των συναισθημάτων που μπορεί να νιώσει κάποιος, φροντίζοντας έναν άνθρωπο που πάσχει από τη συγκεκριμένη ασθένεια. 

---

Ένα ακόμη παιδικό βιβλίο των εκδόσεων Φυλάτος που ξεχώρισα είναι το :

Ένα Τοσοδούλι ''ρ'' Στη Χώρα Του Διαφορετικού - Νίκος Σαπουντζής




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου