Το γράμμα μιας άγνωστης - Στέφαν Τσβάϊχ

Το γράμμα μιας άγνωστης είναι ίσως η πιο γνωστή νουβέλα του Στέφαν Τσβάϊχ, μια νουβέλα γεμάτη πόνο και ανεκπλήρωτο έρωτα. Μια νουβέλα που μπορεί να διαβάζεται πολύ γρήγορα, όμως σίγουρα μένει χαραγμένη για αρκετό καιρό, αφού καταφέρνει να γεμίσει τον αναγνώστη με πολλά συναισθήματα.


Το γράμμα μιας άγνωστης - Στέφαν Τσβάϊχ




Ένας πολύ επιτυχημένος συγγραφέας, την ημέρα των γενεθλίων του, ανάμεσα στη συνηθισμένη αλληλογραφία του, λαμβάνει ένα μυστηριώδες γράμμα. Αμέσως το ανοίγει, και αρχίζει να το διαβάζει. Μια γυναίκα, της οποίας την ύπαρξη αγνοεί, αρχίζει να του εξομολογείται το κρυφό της πάθος για αυτόν. Μια γυναίκα, που τον ερωτεύτηκε ως έφηβη, και τον συνάντησε συνολικά τρεις φορές σε όλη της τη ζωή. Και όμως, αυτές οι τρεις φορές ήταν αρκετές για να της αλλάξουν τη ζωή, και να την κάνουν να προσκολληθεί επάνω του. Μια φορά από αυτές τις τρεις, ήταν αρκετή για να γεννηθεί ένα παιδί, που με αφορμή το θάνατο του η γυναίκα αυτή έγραψε αυτό το γράμμα. Μπορεί ο συγγραφέας να μην αναγνώρισε καμία από αυτές τις φορές αυτήν την κοπέλα, όμως όταν θα λάβει αυτό το γράμμα, θα καταλάβει πως είναι πια πολύ αργά...

Σπαρακτικό, συγκινητικό, ο απόλυτος ορισμός του μονόπλευρου έρωτα. Δεν είμαι σίγουρη εάν η γυναίκα ένιωσε αγάπη για τον ίδιο, -πως μπορείς να αγαπήσεις έναν άνθρωπο που έχεις συναντήσει μόνο τρεις φορές-  ή την εικόνα που έπλασε για αυτόν; Όμως ο Στέφαν Τσβάϊχ μας θυμίζει πως ακόμα και ο έρωτας είναι πολύ δυνατό συναίσθημα. Κάποιες φορές αγγίζει τα όρια της εμμονής, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το γράμμα μιας άγνωστης είναι ο ορισμός μιας γυναίκας που έχτισε μια ζωή επάνω σε έναν άνθρωπο που επιπόλαια την είχε στη ζωή του, χωρίς όμως να σκέφτεται το μετά. Ο τρόπος δε που τελειώνει η ιστορία σε βάζει για λίγο στη θέση του συγγραφέα, που ξαφνικά και χωρίς να έχει ιδέα, συνειδητοποιεί ότι  τη στιγμή που εκείνος δεν είχε την παραμικρή υποψία, μια άγνωστη γυναίκα εξέφρασε τόσα συναισθήματα. Φυσικά, δε μπορώ να μη θαυμάσω τον τρόπο που Τσβάϊχ χειρίζεται τον χαρακτήρα της συγκεκριμένης γυναίκας, και  τον τρόπο με τον οποίον αυτή βγάζει τα εσώψυχα της στον άντρα που ερωτεύτηκε παράφορα.

Σίγουρα δε μπορώ να πάρω το μέρος κάποιου, ή να πω με σιγουριά τι ακριβώς αισθάνθηκα τελειώνοντας το. Αναμφίβολα είναι από τις νουβέλες που σε γεμίζουν και σε αδειάζουν ταυτόχρονα!

Τέλος, στη συγκεκριμένη έκδοση ( Εμπειρία εκδοτική) θα βρείτε τρία κεφάλαια από το βιβλίο που είχε γράψει ο Τσβάϊχ για τη Μαρία Αντουανέττα. 

---

Μπορείτε να αγοράσετε Το γράμμα μιας άγνωστης, του Στέφαν Τσβάϊχ online  : ΕΔΩ!


---

Τρία ακόμη βιβλία του Στέφαν Τσβάϊχ που αγάπησα και αξίζουν να διαβαστούν :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου