Ταξίδι στο Παρελθόν - Στέφαν Τσβάιχ


Γεια και χαρά, Χαρά εδώ !

Σήμερα θα κάνουμε ένα Ταξίδι στο Παρελθόν, παρέα με έναν από τους πιο αγαπημένους μου συγγραφείς, τον Στέφαν Τσβάιχ !

Σας έχω μιλήσει ξανά για βιβλίο του, και πιο συγκεκριμένα για την Σκακιστική Νουβέλα . Έχοντας μαγευτεί με το συγκεκριμένο κείμενο, αναζήτησα και άλλα βιβλία του ίδιου, και έτσι επιβεβαιώθηκα για το πόσο πολύ λατρεύω να τον διαβάζω! 

Ο τρόπος με τον οποίον γράφει τα λογοτεχνικά του κείμενα, αντικατοπτρίζει τις ίδιες του τις σκέψεις, τις σκέψεις ενός ανθρώπου ρομαντικού και ιδεαλιστή, που απεχθάνεται τον πόλεμο, την ανθρώπινη τρέλα, και πιστεύει στην αγνή και ιδανική αγάπη. Όπως και ο ήρωας του συγκεκριμένου βιβλίου!

Ταξίδι Στο Περλθόν - Stefan Zweig


Ο Λούντβιχ εργάζεται σκληρά για να ανέβει ταξικά, και τα καταφέρνει. Πιάνει δουλειά σε μια εταιρία και σύντομα γίνεται ο έμπιστος του μυστικοσύμβουλου. Εκεί θα γνωρίσει μια γυναίκα, τη γυναίκα του αφεντικού του και θα ερωτευτούν παράφορα. Ένας έρωτας βαθύς, όχι σαρκικός, παράνομος και πολύ φορτισμένος και δυνατός. 

Ένα ταξίδι για εργασία στο Μεξικό, και ένας Ά Παγκόσμιος Πόλεμος, θα κρατήσει το ζευγάρι μακριά για εννιά ολόκληρα χρόνια. Ο Λούντβιχ στο μεταξύ έχει κάνει τη δική του οικογένεια, μα η σκέψη του είναι πάντα εκεί, στην αγαπημένη του, και στα γράμματα που ανταλλάζουν. 

Και κάπως έτσι φτάνει η πολυπόθητη στιγμή, η στιγμή που περιμένανε εννιά ολόκληρα χρόνια. Να συναντηθούνε ξανά. Όμως, θα είναι οι ίδιοι; Μπορεί ο χρόνος να κρατήσει αλώβητη μιαν αγάπη; Μπορεί η χαμένη νιότη να σταθεί εμπόδιο στον έρωτα; 

Λίγο πριν την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία το παράνομο ζευγάρι θα προσπαθήσει μάταια να αποβάλει εννιά χρόνια απουσίας, όχι μόνο του ενός από τον άλλον, αλλά και από τους ίδιους τους τους εαυτούς. 

Η αφήγηση του Στέφαν Τσβάιχ είναι πολύ δυνατή, και μέσα σε λίγες μόλις σελίδες αποδίδει αυτήν την ιστορία αγάπης παράλληλα με το θέμα που τον απασχόλησε και στη ζωή του, τον πόλεμο.

 Ρομαντικός και ποιητικός, αλλά τυατόχρονα ωμός και ρεαλιστικός, μέσα από τα συντρίμμια του πολέμου δείχνει και τα συντρίμμια που προκαλεί το πέρασμα του χρόνου στην ανθρώπινη καρδιά. Ένα πικρό βιβλίο, πολύ αληθινό, στενάχωρο αλλά ''πραγματικό'', ένα βιβλίο που σου αφήνει ένα τσίμπημα στην καρδιά και που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν η αγάπη αντέχει όντως τα πάντα...Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου