1352 μ. Έγκλημα στην Κατάρα - Γιώργος Κουντουράκης

Μια καλά οργανωμένη ληστεία στη Λάρισα δείχνει να στέφεται με επιτυχία. Εντούτοις, λίγες ώρες μετά και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, οι πρωταγωνιστές της βρίσκονται νεκροί στην ορεινή διάβαση της Κατάρας, σε υψόμετρο γύρω στα 1350 μ. Δύο Αστυνόμοι αναλαμβάνουν να διαλευκάνουν την υπόθεση με τη συνδρομή του κεντρικού ήρωα του μυθιστορήματος, ενός απόστρατου αξιωματικού της Αστυνομίας με το παρατσούκλι «Αρχιεπίσκοπος».
Φαινομενικά η υπόθεση μοιάζει εύκολη, δεδομένου ότι οι εμπλεκόμενοι είναι νεκροί, όμως υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα και πολλά ανεξήγητα στοιχεία που ενοχοποιούν και άλλα πρόσωπα. Παράλληλα, μια παρέα φοιτητών βρίσκεται, κατά περίεργο τρόπο, συνεχώς στο επίκεντρο προσφέροντας σημαντικά στοιχεία που αποκαλύπτουν μυστικά κι επιτρέπουν τη σταδιακή εξέλιξη της εξιχνίασης της υπόθεσης.

(από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)






Το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα Γιώργου Κουντουράκη είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα λίγων σελίδων, που διαβάζεται εύκολα και γρήγορα, και αποτελεί μια αξιόλογη πρώτη προσπάθεια. Μια φαινομενικά απλή υπόθεση, μπλέκεται όλο και περισσότερο. Μυστικά της επαρχιακής ζωής και ανατροπές συνυπάρχουν με την προσπάθεια της αστυνομίας να λύσει μια σχετικά απλή υπόθεση, που όμως, όσο περνάει ο καιρός, γίνεται όλο και πιο δύσκολη! Παράλληλα, μια παρέα φοιτητών, άθελα της ''χώνεται'' στην υπόθεση, άλλες φορές βοηθώντας και άλλες φορές περιπλέκοντας τα πράγματα.

Μου άρεσε αρκετά το γεγονός ότι δεν είχε έναν πρωταγωνιστή, αλλά εστίαζε περισσότερο στην υπόθεση. Ο αστυνομικός που ανέλαβε να βοηθήσει  την υπόθεση δεν ήταν κάποιος ''καταραμένος'' αστυνομικός που τον βασανίζει το σκοτεινό παρελθόν του, αλλά είναι ένας απλός αστυνομικός που κάνει τη δουλειά του. Ακόμη, μου άρεσε, στη πολύ ο τόπος που διαδραματιζόταν η ιστορία - στην ορεινή διάβαση της Κατάρας. Ωστόσο η ιστορία δε διαδραματίζεται όλη εκεί, οπότε υπήρχαν και οι εναλλαγές των τόπων, που το έκαναν πιο ζωντανό. Ο τρόπος με τον οποίον ξετυλίγονταν τα γεγονότα και η ιστορία, γινόταν χωρίς κάποια ιδιαίτερη ένταση - ίσως αυτό να έλειπε λίγο- όμως αυτό δεν σημαίνει πως ήταν ένα απολαυστικό μυθιστόρημα. Απλό, λιτό και κατατοπιστικό, εστιάζει στο έγκλημα, ενώ τα μικρά κεφάλαια κάνουν την ανάγνωση εθιστική, κάνοντας σε να το διαβάσεις μεμιάς. Το βρήκα πολύ έξυπνο, και σαν ιδέα και σαν εκτέλεση, αφού σε μόλις 138 σελίδες πέρασαν πολλά πρόσωπα και γεγονότα, χωρίς περιττές και κουραστικές πληροφορίες. Και σίγουρα θα ήθελα να δω και κάποια επόμενη δουλειά από τον Γιώργο Κουντουράκη στο μέλλον.

---

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο του Γιώργου Κουντουράκη 1352 μ. Έγκλημα στην Κατάρα : ΕΔΩ!


---

Άλλα δύο αστυνομικά βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που ξεχώρισα :






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου