Τοξικά Μάτια - Δημήτρης Σίμος

Γειά και χαρά, Χαρά εδώ!

Σήμερα δε θα πάμε κάπου πολύ μακριά, θα πάμε σε μέρη γνώριμα, με ήρωες γνωστούς και με ένα βιβλίο μιας σειράς που προσωπικά μου αρέσει! Τι διάβαζουμε λοιπόν εδώ στο ReadOclock κάθε καλοκαίρι; Η απάντηση είναι απλή! Δημήτρη Σίμο και σκοτεινά νερά!

Σήμερα λοιπόν, θα σας γράψω για την τρίτη περιπέτεια του αστυνόμου Καπετάνου, και τα Τοξικά Μάτια που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Bell.

Δημήτρης Σίμος -Τοξικά Μάτια
Η τρίτη περιπέτεια του αστυνόμου Καπετάνου η οποία όπως φαίνεται είναι και η δυσκολότερη της καριέρας του. Από τη μια ο θάνατος ενός άντρα ο οποίος φαίνεται να είναι μπλεγμένος γύρω από παράνομα στοιχήματα ιπποδρομιών, από την άλλη μυστικά και ''θάνατος'' που αιωρούνται στον αέρα. Ο Καπετάνος μπλέκει σε μια ιστορία γεμάτη όχι Τοξικά Μάτια, αλλά τοξικά απόβλητα, τοξικούς ανθρώπους και μια τοξική κοινωνία. 

Φυσικά βρισκόμαστε πάλι στην Εύβοια και στο γνωστό στυλ του Δημήτρη Σίμου με δυο ιστορίες που διαβάζουμε παράλληλα και εξελίσσονται σε διαφορετικό χρόνο αλλά συνδέονται μεταξύ τους. Από την μια έχουμε τη δολοφονία ενός άντρα, μια δολοφονία που κρύβει πολλά μυστικά , και από την άλλη ένα μείζον θέμα το οποίο είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, και αφορά την παράνομη κάυση σκουπιδιών. 

Σε αυτό το βιβλίο έχουμε και λαβ στόρι, το οποίο κάπως το περίμενα να πω την αλήθεια, αλλά και κάποια εξέλιξη στην προσωπική και οικογενιακή ζωή του Καπετάνου. Η πλοκή και η γραφή συνοδεύεται από την αντίστοιχη κορύφωση στα κατάλληλα σημεία με κοφτές προτάσεις, ενώ το σασπένς και η περιπέτεια, καθώς και οι απανωτές αποκαλύψεις σε κάνουν να θες να μάθεις τι συμβάινει, και να προχωρήσεις παρακάτω. Η αλήθεια είναι πως σε κάποια σημεία είχε κάποιες υπερβολές, οι οποίες δεν με ενόχλησαν όμως φαντάζομαι ότι ο συγγραφέας ήθελε να κάνει το επόμενο βήμα για κάτι πιο δυνατό! Προσωπικά πιστεύω πως η ιστορία από μόνη της είναι πολύ δυνατή και δε χρειάζεται κάτι τέτοιο, αλλά φυσικά εδώ μιλάμε για λογοτεχνία και όχι για καταγραφή περιβαλλοντικών ζητημάτων. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι, ο Δημήτρης Σίμος είναι εξαιρετικός στις περιγραφές του ενώ σε βάζει μέσα στο πρόβλημα με πολύ σκληρό τρόπο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το βιβλίο είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα ( και πιο συγκεκριμένα στη ''Μαφία Σκουπιδιών'' της Ιταλίας). Το να καταφέρει να εντάξει ένα τέτοιο ζήτημα μέσα σε μια αστυνομική περιπέτεια χωρίς να γίνει ''διδακτικός'' είναι νομίζω το πιο σημαντικό, και το κατάφερε με μεγάλη επιτυχία!

Το μόνο που δεν μου άρεσε σε αυτό το βιβλίο, όπως και στα δύο προηγούμενα είναι κάποια κλισέ σχετικά με την αστυνομία, τις γυναίκες κτλ! Αν κρίνω όμως από την εξέλιξη του Δημήτρη Σίμου η οποία είναι ολοφάνερη από βιβλίο σε βιβλίο, πιστεύω πως αυτό θα βελτιωθεί στα επόμενα! Αυτό είναι και κάτι που μου αρέσει στον συγκεκριμένο συγγραφέα, καθώς είναι νέος, και έχω παρακολουθήσει την μέχρι τώρα πορεία του βλέποντας την σταθερή του εξέλιξη, βήμα θετικό για τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. 

Κάθε νέο βιβλίο του Δημήτρη Σίμου είναι και ένα ακόμα σκαλοπάτι που θα τον οδηγήσει στην κορυφή! Τα Τοξικά Μάτια είναι μια ιστορία καλοδουλεμένη, με πολύ έρευνα από τον ίδιο το συγγραφέα σχετικά με πολλά θέματα, που καταφέρνει να εντάξει σε μια αστυνομική περιπέτεια ένα φλέγον και πραγματικό θέμα, που θα έπρεπε να μας αφυπνίσει και να μας προβληματίσει.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου