Η Άλλη... Γκρέις - Μάργκαρετ Άτγουντ

Γειά και χαρά, Χαρά εδώ!

Το σημερινό post η αλήθεια είναι πως το περίμενα με πολύ ανυπομονησία, γιατί πρόκειται για ένα βιβλίο που απλά με κατενθουσίασε! Η σημερινή ανάρτηση αφορά το μυθιστόρημα της αγαπημένης μου Μάργκαρετ ΆτγουντΗ Άλλη Γκρέις! Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, με τη δυναμική της γραφής της Άτγουντ απλά με καθήλωσε και με έκανε να μην θέλω να το αφήνω από τα χέρια μου! Πάμε λοιπόν να το δούμε πιο αναλυτικά!

Μάργκαρετ Άτγουντ - Η άλλη Γκρεις
Βρισκόμαστε στο 1843, όπου η νεαρή υπηρέτρια Γκρείς Μαρκς βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη, αφού συνεργάστηκε για τη δολοφονία του αφεντικού και της οικονόμου και ερωμένης του πρώτου. Η ίδια υποστηρίζει πως είναι αθώα καθώς οι στιγμές του φόνου έχουν διαγραφεί από τη μνήμη της. Με μια ομάδα προοδευτικών γιατρών και ''αρχηγό'' και ''μέντορα''΄της Γκρέις τον ιατρό Τζόρνταν, αρχίζει η αναδρομή στο παρελθόν της Γκρέις. Η ομάδα των γιατρών προσπαθέι να ανακαλύψει τι πραγματικά συμβαίνει στη ζωή και στο μυαλό της Γκρέις, και ανασύρει τη μνήμη της και την πραγματικότητα προκειμένου να της δοθεί χάρη. Μέσα από αυτό το ταξίδι στη ζωή της Γκρέις αρχίζουμε να τη γνωρίζουμε καλύτερα, και καλόυμαστε και εμείς να πάρουμε θέση. Είναι αθώα ή ένοχη; Έιχε κάποια ψυχική διαταραχή που την οδήγησε στον φόνο ή είναι στυγνή δολοφόνος; Ήταν πιόνι κάποιου άλλου ή έδρασε μόνη της; Πολλά ερωτήματα που η Μάργκαρετ Άτγουντ αφήνει ανοικτά στον αναγνώστη, και κάνει αυτήν την ιστορία εξαιρετικά μοναδική!

Ο ρυθμός της γραφής της Άτγουντ είναι καταιγιστικός, και καταφέρνει να κάνει κάτι αρκετά δύσκολο. Να γράψει ένα ''σημερινό'' βιβλίο που βγάζει την...''αίγλη'' ενός κλασικού. Μέσα από μεγάλη έρευνα και μελέτη πολλών αρχείων, πήρε μια πραγματική ιστορία της οποίας την αλήθεια δεν μάθαμε ποτέ, και προσπάθησε να την φέρει όσο πιο κοντά μπορούσε στην πραγματικοτητα, τη δική της πραγματικότητα, και να αφήσει την Γκρείς στην κρίση του αναγνώστη. Φυσικά η μεταφορά στο παρελθόν είναι εξαιρετική, μέχρι τις πιο μικρές λεπτομέρειες στους χώρους των σπιτιών, τα αντικείμενα ακόμη και τα ρούχα!

Είχα καιρό να διαβάσω ένα βιβλίο που με κράτησε τόσο πολύ, και είχα καιρό να συναντήσω μια τόσο ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Φυσικά, αμέσως μετά την ανάγνωση μπήκα στο τριπάκι να ψάξω περισσότερες λεπτομέρειες για την πραγματική Γκρέις, όμως όσο και αν προσπάθησα είχα πάντα στο μυαλό μου την λογοτεχνική της εκδοχή! Ο κάθε ένας είναι ελεύθερος φυσικά να βγάλει το δικό του συμπέρασμα για αυτήν! 

Είναι ένα από τα βιβλία που έχω ήδη ξεχωρίσει, και σίγουρα προτείνω σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου