Μια Γυναίκα δεν είναι Άνθρωπος - Etaf Rum

Η Etaf Rum συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό με το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο Μια γυναίκα δεν είναι άνθρωπος , που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιβίσκος. Ένα δυνατό λογοτεχνικό ντεμπούτο, με μια ιστορία που σίγουρα θα αγγίξει και δε θα αφήσει ασυγκίνητο κανέναν αναγνώστη. Μια ιστορία για τις γυναίκες της Παλαιστίνης, μέσα από τρεις διαφορετικές γενιές. Μια ιστορία για έναν άλλο πολιτισμό, που ακόμα και μακριά από την πατρίδα του κρατάει ακόμα ζωντανός. Και κυρίως μια ιστορία για όλες τις γυναίκες. Για τις γυναίκες που σώπασαν, για τις γυναίκες που δέχτηκαν σωματική και ψυχολογική βία, για αυτές που όρθωσαν ανάστημα, για αυτές που πέτυχαν, και για αυτές που δεν κατάφεραν να βρουν την ελευθερία τους. 

Μια γυναίκα δεν είναι άνθρωπος Etaf Rum, Εκδόσεις Ιβίσκος.

Μια γυναίκα δεν είναι άνθρωπος από την Etaf Rum


Τρεις διαφορετικές φωνές. Τρεις διαφορετικές γυναίκες που συνδέονται μεταξύ τους. Η ιστορία ξεκινάει με την ιστορία της Ίσρα, το 1990, όταν ενώ εκείνη προτιμάει να διαβάζει βιβλία και να ονειρεύεται μια άλλη ζωή, βρίσκεται παντρεμένη με το σύζυγο που ο πατέρας της επέλεξε μέσα από ένα προξενιό. Με το σύζυγο της δε θα μείνουν στην Παλαιστίνη, αλλά θα μετακομίσουν στο Μπρούκλιν. Μακριά από τους δικούς της, αλλά και ζώντας σε έναν διαφορετικό πολιτισμό από αυτόν που ήξερε θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη μεγάλη αλήθεια. Ότι η ζωή της δε θα είναι τόσο ρόδινη, όσο την είχε φανταστεί. Η πεθερά της, Φαρίντα, θα αρχίσει να γίνεται πιεστική, ενώ ο σύζυγος της Άνταμ θα της δείξει σύντομα και ένα πιο βίαιο πρόσωπο. Μέσα σε όλα φυσικά η Ίσρα μένει έγκυος, όμως ο πολυπόθητος γιος που η πεθερά και ο άντρας της θέλουν, δεν έρχεται ποτέ. 

Παράλληλα  μεταφερόμαστε στο Μπρούκλιν, το 2008. Η Ντεγιά, είναι η μια εκ των τριών κοριτσιών που γέννησε η Ίσρα. Τα κορίτσια ζουν με τη Φαρίντα και τους υπόλοιπους στο σπίτι, ζώντας στον απόηχο που τους άφησε ο χαμός των γονιών τους, αφού η Ίσρα και ο Άνταμ σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Η Ντεγιά, όπως και η μητέρα της, αγαπάει πολύ τα βιβλία, όμως σύμφωνα με τη Φαρίντα το να σπουδάσει στο κολέγιο δεν είναι η λύση, αφού θέλει να την παντρέψει, καθώς θεωρεί ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει.

Όμως, ένα πρόσωπο κλειδί θα ανατρέψει τα πάντα, όχι μόνο για την Ντεγιά, αλλά και για όσα μέχρι τώρα ήξερε για τη ζωή της. Κρυμμένα μυστικά θα ανασυρθούν στην επιφάνεια, και η συνάντηση με αυτό το πρόσωπο θα είναι καταλυτική, όχι μόνο για το παρελθόν και το παρόν της, αλλά και για το μέλλον της.

Μια συγκλονιστική ιστορία, που σε αφήνει σε πολλά σημεία άφωνο, αλλά και με θυμό, στεναχώρια και νεύρα. Το δικαίωμα της επιλογής, φαντάζει τόσο διαφορετικό ανάλογα με την κουλτούρα την οποία έχει κανείς. Η θέληση για γνώση και η δίψα για ζωή, το να ονειρεύεται κανείς, για κάποιες γυναίκες είναι απλά λέξεις. Οι γυναίκες αυτής της ιστορίας, είναι όλες διαφορετικές. Άλλες πιο δυναμικές, άλλες απλά θύματα των καταστάσεων. Δε μπορώ να πω πως ακόμα και η σκληρή Φαρίντα είναι κακιά, αφού και αυτή μεγάλωσε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, τον οποίον και θέλησε να κρατήσει ζωντανό. 

Μια ιστορία, σαν αυτές που έχουμε διαβάσει, έχουμε δει και έχουμε ακούσει, που όμως έχει κάτι διαφορετικό να προσφέρει στον αναγνώστη. Εκτός από τη ζωή των γυναικών της Παλαιστίνης, βλέπουμε και άλλα θέματα όπως η ενδοοικογενειακή βία αλλά και το πως αντιμετωπίζεται κάποιος ο οποίος πάσχει από κάποια ψυχολογική διαταραχή, όταν ο περίγυρος του το αντιμετωπίζει σκωπτικά και με έλλειψη ενδιαφέροντος και γνώσεων. 

Ακόμη, βρήκα πολύ ενδιαφέρον το ότι η ιστορία διαδραματίζεται στο Μπρούκλιν, και έχουμε την ευκαιρία να δούμε και μια άλλη οπτική. Η Etaf Rum, παίζει με το χρόνο αλλά και την αφήγηση, αφού κάθε κεφάλαιο μας μεταπηδάει από τη μια γυναίκα στην άλλη, μπλέκοντας στο τέλος όλες αυτές τις ιστορίες, αφήνοντας μια αισιόδοξη και ελπιδοφόρα νότα. Η θέληση και η αγάπη είναι ικανή να συγχωρέσει ακόμα και τα πιο ''ασυγχώρητα'' λάθη, και όσο και αν είναι δύσκολο να θέσει τα θεμέλια για μια νέα αρχή. Επίσης, η συγγραφέας, όντας και η ίδια Παλαιστίνια που μεγάλωσε στο Μπρούκλιν, γράφει απλά μεν, αναφέροντας αρκετές λεπτομέρειες από τα ήθη και τα έθιμα αυτών των ανθρώπων, χωρίς όμως να κουράζει.

Το Μια γυναίκα δεν είναι άνθρωπος είναι μια ιστορία που αξίζει να διαβαστεί, και αποτελεί τροφή για σκέψη πάνω σε πολλά θέματα. Προσωπικά το διάβασα σε ένα μόλις απόγευμα, γιατί με απορρόφησε η ιστορία, και δε μπορούσα να το αφήσω, και πιστεύω το ίδιο μπορεί να συμβεί σε όποιον ξεκινήσει να το διαβάζει.  

---

Αν θέλεις και εσύ να διαβάσεις το μυθιστόρημα της Etaf Rum  Μια γυναίκα δεν είναι άνθρωπος , που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιβίσκος, μπορείς να το προμηθευτείς online από ΕΔΩ!


---

Τέλος, μπορείς να διαβάσεις πατώντας πάνω στους τίτλους, για δύο ακόμη βιβλία των εκδόσεων Ιβίσκος που αγάπησα :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου