Γλυκόπικρο Αντίο - Ντειβιντ Νίκολς

Τις τελευταίες ημέρες έχω πάθει κάτι με τις ιστορίες αγάπης, και εκεί που δε διάβαζα σχεδόν καθόλου το είδος, έχω βρεθεί σε αυτό το mood, και δυσκολεύομαι να βγω! Πρόσφατα ολοκλήρωσα μια ακόμα ιστορία αγάπης, αυτή του επιτυχημένου συγγραφέα Ντέιβιντ Νίκολς, με τίτλο Γλυκόπικρο Αντίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, σε μετάφραση Αλεξάνδρας Κονταξάκη. Μια ιστορία αγάπης, όχι τυχαία, αλλά αυτή της πρώτης αγάπης, η οποία διαδραματίζεται ένα καλοκαίρι μεταξύ του Τσάρλι και της Φραν. Μέσα από αυτήν την πρώτη αγάπη οι ήρωες θα οδηγηθούν στην ενηλικίωση, αλλά και θα γνωρίσουν τον εαυτό τους - και ενίοτε θα τον χάσουν - μέσα από θέατρο. Αν και φαίνεται μια δυνατή ιστορία, η αλήθεια είναι ότι δεν μου έδωσε αυτό που θα ήθελα! Ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά!

Ντέιβιντ Νίκολς -Γλυκόπικρο Αντίο
Ο Τσάρλι σήμερα είναι 38 ετών, έτοιμος να παντρευτεί την αγαπημένη του, όταν λαμβάνει ένα email σχετικά με ένα reunion μιας θεατρικής ομάδας στην οποία ήταν μέλος το καλοκαίρι που τελείωσε το σχολείο. Η πρόσκληση αυτή θα τον αναστατώσει, και θα τον κάνει να νοσταλγήσει εκείνο το καλοκαίρι. Έτσι, μαζί με αυτόν θα μεταφερθούμε και εμείς στο καλοκαίρι του 1997 και στη ζωή του Τσάρλι. 

Ο Τσάρλι πέρασε δύσκολα εκείνο το καλοκαίρι. Οι γονείς του χώρισαν, και έμεινε μόνος με τον πατέρα του, στις εξετάσεις δεν τα πήγε καλά, ενώ μια καλοκαιρινή δουλειά που βρήκε τον ''έσπρωξε΄'' στην παρανομία. Συντροφιά και τρόπος διαφυγής του, θα αποτελέσει το θέατρο. Στην αρχή θα γραφτεί στη θεατρική ομάδα μόνο και μόνο για να προσεγγίσει τη Φραν, την οποία ερωτεύτηκε από την πρώτη στιγμή. Σύντομα όμως θα γνωρίσει και τη μαγεία του θεάτρου, και πιο συγκεκριμένα του σαιξπηρικού δράματος, η οποία και θα του αλλάξει τη ζωή. 

Το Γλυκόπικρο Αντίο είναι ένα μυθιστόρημα που μιλάει για την πρώτη αγάπη, τον πρώτο έρωτα, αλλά και το δρόμο από την εφηβεία στην ενηλικίωση. Τρυφερό και νοσταλγικό, σε κάνει να συμπαθήσεις πολύ τους χαρακτήρες, ιδιαιτέρως αυτόν του Τσάρλι. Ένα ευαίσθητο παιδί, που ξαφνικά αρχίζει να νιώθει χαμένος λόγω των οικογενειακών του προβλημάτων, ενώ ταυτόχρονα αρχίζει να νιώθει τα πρώτα σκιρτήματα. Οι αναφορές στο θέατρο, αλλά και στον τρόπο με τον οποίον έπαιρναν οι έφηβοι τα ερεθίσματα τους ήταν επίσης πολύ όμορφος, και τολμώ να πω ότι σε πολλά σημεία μου θύμισε και τον εαυτό μου. 

Όμως, τελειώνοντας την ανάγνωση του, η αλήθεια είναι πως έμεινα λίγο μετέωρη. Ήθελα να νιώσω κάτι ακόμα διαβάζοντας για αυτήν την ιστορία αγάπης, όμως το πολυπόθητο αποκορύφωμα αισθάνομαι πως δεν έφτασε ποτέ. Ίσως βέβαια και ο συγγραφέας να ήθελε να αφήσει αυτήν αίσθηση, για να δείξει την ματαιότητα αυτού του έρωτα, δείχνοντας μια πιο ρεαλιστική πλευρά. Ακόμη, θα ήθελα να δω λίγο περισσότερο τις ζωές και των δύο πρωταγωνιστών στο σήμερα. Έμεινε λίγο σε αυτό το κομμάτι, και επειδή είχα συμπαθήσει τους χαρακτήρες, θα ήθελα να μάθω λίγα παραπάνω πράγματα για αυτούς. Τέλος, πιστεύω πως θα μπορούσε σε κάποια σημεία να έχει λιγότερες λεπτομέρειες, και να προχωρούσε λίγο πιο γρήγορα.

Το Γλυκόπικρο Αντίο, ενώ το διάβασα πολύ γρήγορα και συμπάθησα πολύ τους χαρακτήρες, βρήκα πολύ ενδιαφέρον το κομμάτι με το θέατρο και τα συναισθήματα του Τσάρλι, τον συμπόνεσα σε αρκετά σημεία για όσα ένιωθε και περνούσε, δε μπόρεσε να μου προσφέρει τη συγκίνηση που θα ήθελα να νιώσω διαβάζοντας για μια ιστορία αγάπης, ειδικά εάν αυτή είναι και η πρώτη αγάπη!

---

Θα ήθελα πολύ να μάθω και τη δική σας γνώμη για το συγκεκριμένο βιβλίο. Εάν θέλετε να το διαβάσετε, μπορείτε να το προμηθευτείτε online ΕΔΩ!


---

Εάν σου αρέσουν οι ιστορίες αγάπης, τότε σου προτείνω και τα εξής (πάτησε επάνω στον κάθε τίτλο για να μάθεις περισσότερα!) :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου