Ζητείται Ελπίς - Αντώνης Σαμαράκης

 Μια συλλογή δώδεκα διηγημάτων από τον Αντώνη Σαμαράκη, που γράφτηκε τη δεκαετία του 50 και όμως είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.  Μέσα σε ελάχιστες σελίδες, και σε πολλά και μικρά διηγήματα καταφέρνει να αναδείξει όχι μόνο θέματα αλλά και ανθρώπους. 





Ο λόγος του είναι συγκινητικός αλλά απλός. Και είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η ομορφιά κρύβεται στην απλότητα. Τα νοήματα του βιβλίου πολλά, χωρίς όμως να υπάρχει ίχνος διδακτισμού. Γεμάτος τρυφερότητα, λίγη μελαγχολία και μια γλυκιά νοσταλγία γράφει για όλους τους ανθρώπους. Η μάνα , το παιδί , ο ηλικιωμένος , αλλά κυρίως σε κάθε ιστορία είναι έντονη η παρουσία του παιδιού που δεν μεγαλώνει ποτέ… Η ανάγκη των ανθρώπων για την πίστη και την ελπίδα. Ακόμη και όταν υπάρχει πόλεμος , πείνα και φθορά. 


Όλες οι ιστορίες με άγγιξαν, αλλά σίγουρα κάποιες έκλεψαν λίγο παραπάνω την καρδιά μου! Κλείνοντας το βιβλίο ένιωθα μια χαρμολύπη. Παρά το ότι οι περισσότερες ιστορίες είναι συγκινητικές στο τέλος μένει κάτι γλυκό! Ο κάθε ήρωας μας συστήνεται σε βάθος. Σε κάποιες ιστορίες ένιωθα πως θα ήθελα να γνωρίσω αυτούς τους ανθρώπους. Σε άλλες ήξερα πως τους έχω γνωρίσει. Είναι άνθρωποι χωρίς ονόματα, χωρίς ηλικίες , χωρίς εθνικότητες . Και αυτή η διαχρονικότητα είναι που κάνει τα διηγήματα ξεχωριστά. Γιατί όσο και να αλλάζουν οι συνθήκες ή ο κόσμος γύρω μας , ένα πράγμα δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αναζητάμε… Την ελπίδα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου