Συνέντευξη με τη Γιώτα Κοτσαύτη

 Πριν από κάποιο χρονικό διάστημα, και εντελώς τυχαία - όπως τυχαία γίνονται πάντα τα καλύτερα- ανακάλυψα το Εργαστήρι Συγγραφής Αλάτι. Επειδή κάθε χρόνο θέλω να μαθαίνω κάτι καινούριο σχετικά με τη γραφή, και χωρίς να το σκεφτώ πολύ, δήλωσα συμμετοχή στα μαθήματα, και από τότε έγινα και εγώ μέλος της ζεστής και δεμένης Αλατοπαρέας! 


Το ενδιαφέρον όμως της υπόθεσης, είναι ότι είχα τη χαρά να γνωρίσω τη Γιώτα Κοτσαύτη, η οποία με αγάπη και πολλή υπομονή μοιραζόταν μαζί μας όσα ήξερε! Και όλα αυτά, μέσω της τεχνολογίας, και αυτό γιατί το Εργαστήρι Συγγραφής Αλάτι, δεν βρίσκεται σε κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο, αλλά σε ένα μικρό χωριό της Ελλάδας, τη Λεβαία Φλώρινας! Η Γιώτα Κοτσαύτη, κατάφερε το ακατόρθωτο, να εκμηδενίσει τις αποστάσεις, και να ενώσει φωνές από όλες τις γωνιές της Ελλάδας! Να δημιουργήσει έναν ποιοτικό Εκδοτικό Οίκο, φιλοξενώντας τα έργα των μαθητών της, αλλά και ένα site οπου ανεβαίνουν συχνά μικρές συγγραφικές προκλήσεις! Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο Εργασρτήρι Συγγραφής να ξεχωρίζει, δεν είναι τα λόγια και οι φανφάρες, αλλά οι πράξεις! Η συνεχής εξέλιξη, και οι προκλήσεις που ωθούν όσους αγαπούν τη γραφή να μην σταματούν ποτέ, πάντοτε με σεβασμό και ποιότητα, όχι μόνο στους δημιουργούς, αλλά και στους αναγνώστες.


Σήμερα, έχω την τιμή να φιλοξενώ στις σελίδες του readoclock.gr τη Γιώτα Κοτσαύτη, για να μας μιλήσει για το πως είναι να έχει δημιουργήσει κάτι τόσο όμορφο και απαιτητικό ταυτόχρονα, από μια μικρή γωνιά της Ελλάδας! Πάμε να γνωρίσουμε τη Γιώτα και το Εργαστήριο Συγγραφής Αλάτι!





****



1.Γιώτα, πες μας λίγα πράγματα για εσένα! 


Είμαι σαράντα δύο χρονών, έχω τελειώσει το τμήμα Νηπιαγωγών κι αυτό το διάστημα ολοκληρώνω το μεταπτυχιακό Δημιουργικής γραφής του ΕΑΠ που γίνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Κατάγομαι από τη Λεβαία Φλώρινας. Είμαι παντρεμένη και έχω δύο κόρες στην εφηβεία. Είμαι φανατική βιβλιόφιλη και λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τη γραφή.


2.Πώς ξεκίνησε το ταξίδι σου στον χώρο του βιβλίου;


Νιώθω ότι είναι κάτι που υπήρχε μέσα μου από πάντα. Από παιδί διάβαζα ό,τι έπεφτε στα χέρια μου. Σε μικρή ηλικία ξεκίνησα να σκέφτομαι και να γράφω τις δικές μου ιστορίες. Κάτι που συνεχίστηκε σ’ όλα τα στάδια της ζωής μου.


3.Θυμάσαι ποιο ήταν το πρώτο κείμενο που έγραψες; 


Ναι! Στο δημοτικό. Τα πρώτα κεφάλαια από ένα μυθιστόρημα.


4.Θα μπορούσες να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς βιβλία;


Με τίποτα. Και μόνο που το σκέφτομαι… εφιάλτης!


5.Τι σου προσφέρει το διάβασμα και το γράψιμο βιβλίων; 


Το διάβασμα και το γράψιμο είναι συνυφασμένα με τη ζωή μου. Αν τα χάσω, θα χαθώ κι εγώ.


6.Πριν από κάποιο χρονικό διάστημα έκανες ένα μεγάλο βήμα και δημιούργησες το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής Αλάτι, μαζί με τον εκδοτικό οίκο Αλάτι, που έχουν αγαπηθεί πολύ!  Η βάση σας είναι στη Φλώρινα και τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά. Αρχικά πώς αποφάσισες να δημιουργήσεις κάτι τέτοιο και πώς πήρες το ρίσκο; Και φυσικά θα ήθελα να μας πεις την εμπειρία σου, να έχεις χτίσει κάτι τόσο όμορφο και δημιουργικό από μια μικρή γωνιά της Ελλάδας. 


Για πολλά χρόνια στην καρδιά και στο μυαλό μου, υπήρχε το όνειρο της δημιουργίας ενός εκδοτικού οίκου. Όταν μπήκα στο μεταπτυχιακό δημιουργικής γραφής και έμαθα κάποια επιπλέον πράγματα, αποφάσισα να το τολμήσω. Και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό, παρόλο που το ρίσκο ήταν μεγάλο. Υπήρξαν άνθρωποι που προσπάθησαν να με αποθαρρύνουν. Που αναρωτιόντουσαν που βασίζομαι να κάνω κάτι τέτοιο ενώ δεν βρίσκομαι σε κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο και χωρίς να διαθέτω μεγάλο οικονομικό κεφάλαιο. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά έχω ν’ απαντήσω ακριβώς το ίδιο, που απαντάω πάντα σε αντίστοιχες ερωτήσεις: πιστεύω με όλη μου την ψυχή πως η δουλειά που γίνεται με αγάπη, με φροντίδα, με νοιάξιμο, με ποιότητα και με ανθρωπιά, δεν θα χαθεί. Αργά ή γρήγορα θα βρει τον δρόμο της. Γιατί στο Αλάτι, πάνω απ’ όλα βρίσκεται για μας ο άνθρωπος. Θέλουμε όταν κάποιος συνεργαστεί μαζί μας να νιώθει ασφάλεια. Όταν ολοκληρώνει κάποιο εργαστήριο ή όταν συμμετέχει σε κάποιο βιβλίο, να φεύγει ευχαριστημένος. Και να ξέρει ότι παραμένουμε εδώ, ως φίλοι, για ό,τι χρειαστεί. Ναι, καταφέραμε από ένα χωριό, από τη Λεβαία Φλώρινας, το ακατόρθωτο. Από τα εργαστήριά μας έχουν περάσει πάνω από τριακόσιοι άνθρωποι. Έχουν δημιουργηθεί φιλίες και σχέσεις ζωής. Το Αλάτι κι οι άνθρωποι που εμπλέκονται σ’ αυτό με οποιονδήποτε τρόπο είναι για μας οικογένεια, όχι επαγγελματική σχέση. 





7.Μίλησέ μας και για τα βιβλία του εκδοτικού οίκου. Πλέον, εκτός από τις συλλογικές εκδόσεις των μαθητών, αναλαμβάνετε εκδόσεις και σε αλλά είδη γραφής. Υπάρχουν και αλλά μελλοντικά σχέδια; 

Κυκλοφορούν οι εξής τίτλοι:

Ιστορίες με Αλάτι (συλλογικό)

Ελάτε να μιλήσουμε για Ποίηση (συλλογικό)

Μ’ ένα στυλό διαρκείας (συλλογικό)

Ανθολόγιο-Πεζά και ποιήματα με θέματα απ’ τους μήνες και τις εποχές (συλλογικό)

Φόβος, θυμός, λύπη, χαρά. Ένα βιβλίο για τα συναισθήματα (συλλογικό-1 ευρώ από κάθε αντίτυπο δίνεται για τους σκοπούς της Κουζίνας του Κόσμου στο Επταπύργιο)

Μ’ ένα βλέμμα κι ένα φιλί, συλλογή εφηβικής ποίησης από τον Θεοφάνη Θεοφάνους. Ένα βιβλίο που βρέθηκε πρόσφατα στη Βραχεία Λίστα των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας Κύπρου

Ξεθωριασμένες Πεταλούδες (συλλογικό)


Αναμένονται τα:


Ο Χρόνος παράξενα σωπαίνει, μία ποιητική συλλογή της Βούλας Νάνη, την οποία επιλέξαμε ανάμεσα σε δεκαεφτά άλλες αξιόλογες συλλογές

Ραγισμένα Προσωπεία, ποιητική συλλογή της Σόνιας Τσιουτσιουλικλή που βρέθηκε στη βραχεία λίστα των εκδόσεων Αλάτι

Επίμονες Λέξεις, ποιητική ανθολογία, επιμέλεια Άννα Γρίβα

Σε μια κόλλα λευκή (συλλογικό)

Μολύβι με γόμα (συλλογικό)

Υπάρχουν πολλές σκέψεις, πολλά σχέδια, πολλά όνειρα. Με τη νέα χρονιά θα γίνουν αρκετές σχετικές ανακοινώσεις στη σελίδα μας.

Προς το παρόν συνεχίζουμε με τα συλλογικά μας και δεχόμαστε για αξιολόγηση ποιητικές συλλογές για μεγάλους και για παιδιά (συνέκδοση).


8.Ερχόμενη σε επαφή με τόσους μαθητές και διδάσκοντας δημιουργική γραφή, πιστεύεις ότι μπορεί ο κάθε ένας να γράψει κάτι; Υπάρχουν «μαγικά» συστατικά στη συγγραφή; 


Ναι, όλες και όλοι μπορούμε να γράψουμε. Το «μαγικό» συστατικό είναι το πρόγραμμα. Η πειθαρχία κι η επιμονή.


9.Μέσα από το εργαστήριο και τον εκδοτικό οίκο Αλάτι απέδειξες ότι όλα τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα! Έχεις κάποιο όνειρο είτε για εσένα είτε για το «Αλάτι» που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας; 


Ναι, ναι, εννοείται, έχω και για μένα και για το Αλάτι!

Για μένα, πέρα απ’ το κομμάτι της συγγραφής και τα πολλά σχέδια που έχω γι’ αυτό, μεγάλο όνειρο παραμένει πάντα ο εθελοντισμός και η προσφορά, η αλληλεγγύη. Να μπορέσω μέσα απ’ τα βιβλία να βοηθήσω κι εγώ, με τον δικό μου τρόπο, ν’ αλλάξει ο κόσμος μας προς το καλύτερο.

Για το Αλάτι εύχομαι να συνεχίσει την πετυχημένη πορεία του και να μπορέσουμε να εστιάσουμε όσο θα θέλαμε (δηλαδή πολύ περισσότερο) στις συλλογικές και τις ατομικές δουλειές. Να δώσουμε βήμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους συγγραφείς πάντα με γνώμονα την υψηλή ποιότητα σε κάθε επίπεδο.


10.Ξέρω πως συνήθως το απαντάνε άλλοι, αλλά θα ήθελες να μας πεις γιατί θα μπορούσε να επιλέξει κανείς το εργαστήριο δημιουργικής γραφής «Αλάτι»;  


Ναι, η αλήθεια είναι ότι έχει απαντηθεί πολλές φορές αυτή η ερώτηση και οι απαντήσεις, κάθε φορά, με συγκινούν.

Γιατί Αλάτι; Γιατί ό,τι κάνουμε το κάνουμε με μεγάλη, τεράστια, αγάπη, με εντιμότητα και σεβασμό. Κάθε φορά που ένας κύκλος εργαστηρίων ολοκληρώνεται, πάντα προκύπτει η ανάγκη για κάτι παραπάνω. Αυτό το «Τι θα κάνουμε από δω και πέρα, Γιώτα; Πώς θα συνεχίσουμε;» είναι για μένα η μεγαλύτερη ανταμοιβή!


 Σε ευχαριστώ πολύ! 


Κι εγώ ευχαριστώ. Και θέλω και από δω, αγαπητή Χαρά, να σου πω ένα μεγάλο μπράβο για την εξαιρετική δουλειά που κάνεις.


****

Περισσότερα για το Εργαστήρι Συγγραφής Αλάτι μπορείτε να βρείτε : ΕΔΩ 


Περισσότερα για τον εκδοτικό οίκο και τα βιβλία που κυκλοφορούν θα βρείτε: ΕΔΩ


Μπορείτε να προμηθευτείτε τα βιβλία των εκδόσεων : ΕΔΩ


Βρείτε τα κείμενα της Αλατοπαρέας : ΕΔΩ


To site Ένα κείμενο, μια εικόνα : ΕΔΩ


****


Βιογραφικό Γιώτας Κοτσαύτη : 

Η Γιώτα Κοτσαύτη γεννήθηκε το 1981 και μεγάλωσε στη Λεβαία Φλώρινας.


Είναι συγγραφέας, απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος «Δημιουργικής Γραφής» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Το φθινόπωρο του 2020 παρακολούθησε το σεμινάριο «Δημιουργική Ανάγνωση και Γραφή της Πεζογραφίας» (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο).


Κείμενά της έχουν βραβευτεί απ’ τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, απ’ την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, απ’ τις εκδόσεις Εντύποις, απ’ τον ΕΠΟΚ (Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων) κι απ’ το Πετρίδειο Ίδρυμα Κύπρου.


Η αγάπη της για την παιδική, εφηβική, νεανική λογοτεχνία την οδήγησε στη δημιουργία του δημοφιλούς ιστολογίου «Ένα κείμενο, μία εικόνα».


Τον Ιούλιο του 2018 ανέλαβε εθελοντικά τη δημιουργία βιβλιοθήκης-χώρου δημιουργικής απασχόλησης στην περιοχή της, εγχείρημα που αγκαλιάστηκε με θέρμη από πολλούς ανθρώπους απ’ την Ελλάδα και το εξωτερικό.


Απ’ το φθινόπωρο του 2019 συντονίζει το εργαστήριο συγγραφής των εκδόσεων Αλάτι.


Είναι παντρεμένη με τον συγγραφέα Θεοφάνη Θεοφάνους, έχουν δύο κόρες και τα τελευταία χρόνια κατοικούν μόνιμα στον νομό Φλώρινας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου