Οι Ειδοί του Μαρτίου - Βαγγέλης Παπαδήμας

 Ένα - ή μάλλον δυο διηγήματα που όμως συνδέονται , και μας βάζουν σε σκέψεις σχετικά με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει στη ζωή μας ! Ο Βαγγέλης Παπαδήμας γράφει ένα πρωτότυπο βιβλίο , με μια ιστορία που αν και δεν είναι νέα είναι δοσμένη με τέτοιον τρόπο που σίγουρα έχει να μας πει κάτι διαφορετικό! Το βιβλίο έχει δυο εξώφυλλα όπως και δυο ιστορίες , δυο ήρωες οι ζωές των οποίων συναντιούνται στο κέντρο του βιβλίου! Στο μέσον του , όπως και η σημασία του τίτλου, αφού Ειδοί του Μαρτίου είναι τα μέσα του Μαρτίου, αλληγορική και συμβολική ημερομηνία αφού στις 15 Μάρτη πέθανε ο Ιούλιος Καίσαρας άφοτου αγνόησε όλα τα σημάδια και τους οιωνούς. 





Από την μια μεριά εχουμε τον Λευτέρη , πωλητή παλιάς κοπής , επαγγελματία και αφοσιωμένο στη δουλειά του, δίνοντας πάντα τον καλύτερο του εαυτό. Ευχαριστημένος με τη ζωή του , όπως ο ίδιος δηλώνει, βλέπει τα πάντα να ανατρέπονται όταν τον βάζουν να παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια , και ένας νεότερος άντρας απο αυτον του δίνει συμβουλές για την δουλειά του! Από την άλλη μεριά της ιστορίας , ο Δημήτρης , νέος , παντρεμένος και επιτυχημένος στην δουλειά του - ασχολείται με εκπαίδευση εργαζομένων . Η δίκη του ανατροπή έρχεται όταν ένας εκπαιδευόμενος τον αμφισβητεί. Και εκεί αρχίζει να αναρωτιέται πως θα ήταν η ζωη του αν είχε ακολουθήσει άλλον δρόμο! Μια άτυπη κόντρα μεταξύ της εμπειρίας της ζωής και της επαγγελματικής αλλά ψυχρής εμπειρίας !  


Τα διηγήματα είναι γραμμένα με κοφτό λόγο , σύντομα κεφαλαία κάθε ένα απο το οποίο έχει έναν μικρό τίτλο - απόφθεγμα. Δε θα έλεγα πως είναι το τυπικό βιβλίο αυτοβελτίωσης αλλά μέσα απο τις δυο αυτές ιστορίες μπαίνεις σε πολλές σκέψεις - απο αυτές που σε πιάνουν τα βραδια όταν δεν μπορείς να κοιμηθείς και καταλήγεις να πίνεις κρασί κοιτώντας το ταβάνι ! 


Διαβάζεται πολύ γρήγορα - εγώ το διάβασα σε ένα απόγευμα - και είναι από τις ιστορίες που έχουν να δώσουν πολλά ! Ποιητικός και λυρικός λόγος , και απλός ταυτόχρονα ,  που σε βάζει σε πολλές σκέψεις , λέγοντας αλήθειες, και βάζοντας τον κάθε ένα από εμάς στη διαδικασία για μια βαθιά ανασκόπηση! Δυο ιστορίες που συναντώνται στο κέντρο , στη μέση, εκεί που κρύβεται και η αλήθεια , η δίκη μας αλήθεια …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου