Annie Ernaux - Ο τόπος

 Η Annie Ernaux είναι για εμένα η ανακάλυψη της χρονιάς ! Μια συγγραφέας που κατάφερε να με κερδίσει από την πρώτη στιγμή . Και ας ξεκίνησα να διαβάζω την αυτοβιογραφία μιας γυναίκας που δεν γνώριζα … Μια συγγραφέας που γράφει ωμά, σκληρά μα κυρίως αληθινά . Ίσως αυτό είναι που με κέρδισε . Ίσως το ότι αγγίζει θέματα και καταστάσεις που με απασχολούν , που με αγγίζουν. Διαφορετικά βιώματα, διαφορετικές καταστάσεις , διαφορετικές κοινωνίες . Όμως η οικογένεια και οι δεσμοί της πάντα κλονίζονται , κάποτε αποδυναμώνουν , άλλοτε γίνονται πιο σκληροί . Οποίος και αν είσαι , όπου και αν βρίσκεσαι. Πάντα θα θέλεις να γυρνάς σε έναν τόπο. 





Ο Τόπος της Ernaux αφορά τη σχέση της με τον πατέρα της. Βλέπουμε τη σχέση τους , την εξέλιξη τους , την πορεία τους , και πως μπορεί ο δρόμος που θα ακολουθήσει ο κάθε ένας να τον αλλάξει και να τον επηρεάσει. Είμαστε οι ρίζες μας, είμαστε η οικογένεια μας. Είμαστε όμως και ο εαυτός μας , η εξέλιξη μας. Και φτάνουμε στο σημείο που οι δρόμοι αυτοί δεν μπορούν να έχουν την απαραίτητη επικοινωνία , όσο και αν το επιθυμούν. Μια ιδιαίτερη σχέση , όπως πιστεύω πως είναι και κάθε σχέση, που η συγγραφέας ξεκινά να μας αφηγείται με τον δικό της τρόπο. 


Δεν με άγγιξε με τον ίδιο τρόπο που με άγγιξαν τα αλλά βιβλία της , χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν άφησε μέσα μου το αποτύπωμα του. Τα βιβλία της αν και αυτοβιογραφικά , δεν παύουν να ξεδιπλώνουν το κοινωνικό/οικονομικό πλαίσιο της εποχής της , κάνοντας σε να μην είσαι απλός παρατηρητής της ζωής της. Ένα ακόμη βιβλίο που με έβαλε σε σκέψεις , και με έβαλε ακόμη πιο βαθιά στη ζωή της Ernaux, η οποία και εδώ μας λέει μόνο όσα θέλει να πει και μας επιτρέπει να δούμε τα εσώψυχα της μέχρι ένα σημείο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου