Αγάπη Παράνομη - Κωνσταντίνος Θεοτόκης

Το «Αγάπη Παράνομη» είναι ένα διήγημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη , το οποίο περιλαμβάνεται στη συλλογή «Κορφιάτικες ιστορίες». Βρισκόμαστε στη Δαφνύλα , ένα χωριό της Κέρκυρας - τόπο που συναντάμε σε όλα τα διηγήματα της συλλογής.  Εκεί ζει και ο Θεριανος με την οικογένεια του , τη γυναίκα του Διαμάντω, και τα παιδιά του . Κάποια στιγμή ερωτεύεται την Χρυσαυγή , και το πάθος για την ομορφότερη νεαρή του χωριού , τον έχει κυριεύσει. Έτσι, καταστρώνει ένα σχέδιο. Κανονίζει να παντρευτεί με τον γιο του , Γιώργη, ο οποίος τον επόμενο χρόνο θα φύγει στο στρατό. Και οι οικογένειες τα βρίσκουν. Τα κανονίζουν. Ο Γάμος γίνεται. Η νύφη έρχεται να μείνει στο σπίτι , και ο Γιώργης φεύγει για τον στρατό. Η μόνη που υποψιάζεται Τις σκοτεινές σκέψεις του Θεριανου είναι η γυναίκα του , που δε θα αργήσει να ανακαλύψει όχι μόνο το άρρωστο σχέδιο του άντρα της, αλλά και το ότι η νύφη της έχει ενδώσει σε αυτήν την παράνομη σχέση . Τραγικές φιγούρες , όχι μόνο ο Γιώργης ο οποίος δεν  γνωρίζει τίποτα , αλλά και το μωρό που θα έρθει στον κόσμο, καρπός μιας αγάπης παράνομης. 





Μια ιστορία σκληρή  που καθρεφτίζει τους ανθρώπους , την κοινωνία και τη ζωή στην επαρχία της εποχής, με κάθε λεπτομέρεια. Ο Θεριανος - ένας μισητός χαρακτήρας ο οποίος βάζει το πάθος του πάνω από όλα - μέχρι και από το ίδιο του το παιδί. Παρά το γεγονός του ότι ήξερα τι συμβαίνει - αφού είχα ήδη δει την τηλεοπτική μεταφορά , η οποία είναι εξαιρετική - ήθελα πολύ να διαβάσω και το βιβλίο . Η ηθογραφία του Θεοτόκη είναι ρεαλιστική , ωμή  και προσπαθεί να ξεκλειδώσει τις βαθιές και σκοτεινές σκέψεις αλλά και πράξεις των ανθρώπων. 


Ένα διήγημα που σε βάζει από Τις πρώτες σελίδες στο κλίμα της εποχής αλλά και σε όλο αυτό που θα ακολουθήσει. Το διήγημα στη συγκεκριμένη έκδοση είναι γραμμένο στην τοπική ντοπιολαλιά - δεν δυσκολεύτηκα κάπου , ίσα ίσα , ήταν πιο ζωντανό ! Αν και παρακολουθούμε κυρίως τις σκέψεις του Θεριανού, υπάρχουν και αρκετοί διάλογοι, με έντονη θεατρικότητα. Όσο εξελίσσεται η υπόθεση , τόσο κορυφώνεται η δραματικότητα ! 


Ένα διήγημα που μου άρεσε πολύ ! Εξίσου το ίδιο μου άρεσε και η αντίστοιχη τηλεοπτική σειρά! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου