Λατρεία - Hannah Kent

Ναι το ξέρω , δε θα είμαι πολύ αντικειμενική ,   αφού λατρεύω την Hannah Kent και τα έργα της! Θα προσπαθήσω όμως να γίνω ! 

 




Αυτή τη φορά η Hannah Kent μας μεταφέρει στην Πρωσία του 19ου αιώνα , όπου σε ένα χωριό , οικογένειες παλαιολουθηρανών ζουν τις ζωές τους σύμφωνα με τους κανόνες και τα «πιστεύω» τους. Ρόλοι προκαθορισμένοι, θρησκοληψία , και συχνή λατρεία , μια τελετή όλων των κατοίκων, μεταξύ και της δεκαπεντάχρονης Χάνε. Και μπορεί η οικογένεια της να μοιάζει όπως οι υπόλοιπες , η ίδια όμως διαφέρει. Δεν ξέρει γιατί, ξέρει όμως ότι ακούει την φύση με έναν δικό της τρόπο. Και αυτός ο τρόπος μπορεί να φαντάζει ξεχωριστός , όμως έρχεται η στιγμή που θα συναντήσει κάποια κοπέλα που θα ταιριάξει μαζί της, θα την ακούσει και θα την αγκαλιάσει όπως ακριβώς είναι . Επειδή όμως τίποτε δεν κρατάει για πάντα , έρχεται η στιγμή της αλλαγής. Αποικιοκρατία , και ένα μεγάλο τάξης μηνών προς την μακρινή Αδελαΐδα , ένα ταξίδι δύσκολο , κουραστικό και γεμάτο άσχημες συνθήκες. Η φιλία των κοριτσιών μεγαλώνει, και μετατρέπεται σε κάτι βαθύ και ουσιαστικό. Μια σχέση η οποία είναι ικανή να υπερνικήσει όλα τα εμπόδια , ακόμα και αυτά που δεν εξαρτώνται από ανθρώπινους παράγοντες . 


Δεν θα πω παραπάνω για το βιβλίο , γιατί η μαγεία κρύβεται στις σελίδες του. Μια ιστορία αγάπης μεταξύ δυο κοριτσιών σε ένα περιβάλλον που όχι μόνο δεν δέχεται κάτι τέτοιο, αλλά έχει ήδη προκαθορίσει τος ζωές των μελών του. Η Hannah Kent είναι φοβερή στις περιγραφές της. Την λατρεύω! Μπορώ να κάθομαι για ώρες και να διαβάζω ξανά και ξανά συγκεκριμένα κομμάτια - και όχι μόνο στο συγκεκριμένο βιβλίο της , αλλά σε όλα της. Πιστή στο στυλ της , δεν αφήνει απέξω το μεταφυσικό στοιχείο το οποίο καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου. Φυσικά , και λόγω της περιόδου υπάρχουν αναφορές σε μαγείες και μαγγανείες , κάτι που το κάνει με μεγάλη επιτυχία κατά τη γνώμη μου. Αυτό όμως δεν στερεί καμία λογοτεχνικότητα και λυρικότητα από την αφήγηση . Και εξακολουθεί να θίγει ένα σωρό ζητήματα από ιστορικά μέχρι κοινωνικά . 


Η λατρεία είναι ένα βιβλίο που αναφέρεται στην αγάπη, και κάθε τι που αφορά την αγάπη δεν μπορεί παρά να μην το αγαπώ και εγώ! Προσωπική μου άποψη, η Hanna Kent σε λίγα χρόνια θα είναι μια «κλασική» συγγραφέας που θα μείνει στην ιστορία !  Ναι, τόσο αντικειμενική είμαι ! 😜😜😜

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου