Ο γάτος που έσωζε βιβλία - Sosuke Natsukawa

Ο γάτος που έσωζε βιβλία ! 


Ένα παραμύθι ενηλίκων από την Ιαπωνία ! Μια ιστορία ενηλικίωσης , μέσα από τον μαγικό κόσμο των βιβλίων ! Ο ήρωας μας, Ριντάρο, βρίσκεται στο παλαιοβιβλιοπωλείο του παππού του , αφότου εκείνος πεθαίνει. Έχει ζήσει μια ζωή μέσα τα βιβλία και τον άνθρωπο, που τόσο θαύμαζε και αγαπούσε. Μετά την απώλεια του , κλείνεται στον εαυτό του και απομονώνεται. Και τότε συμβαίνει κάτι μαγικό! Εμφανίζεται ένας γάτος που μιλάει ! Ένας γάτος με το όνομα Τίγρης! Ο γάτος αυτός έχει μια αποστολή για τον ήρωα μας ! Να σώσουν τα βιβλία ! Στην αρχή η περιπέτεια είναι μια , σύντομα όμως ανακαλύπτουμε ότι ο πονηρός γάτος κρύβει και άλλες αποστολές για τον Ριντάρο! 



Μέσα από τους λαβύρινθους και τις περιπέτειες βλέπουμε διάφορα θέματα που απασχολούν τον εκδοτικό χώρο και τους αναγνώστες. Ποια είναι η αξία των βιβλίων ; Αξίζει να έχει κάποιος βιβλία "φυλακισμένα" είτε τα έχει διαβάσει είτε όχι ; Υπάρχουν άνθρωποι που διαβάζουν μόνο για το "φαίνεσθαι"; Ελιτιστές... Αλλά και  άνθρωποι που "επενδύουν" μόνο σε εμπορικά βιβλία επειδή αυτά "πουλάνε"; Βιβλία που κόβονται για να διαβάζονται γρήγορα ; Αυτές είναι μερικές από τις καταστάσεις που καλείται ο ήρωας μας να αντιμετωπίσει. Και όταν τα καταφέρνει αυτά , φτάνει και στον τελικό λαβύρινθο! Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα λοιπόν ; Τι θα γινόταν αν όλα τα κακώς κείμενα αποτελούσαν παρελθόν ; 


Μια ιστορία που απόλαυσα πραγματικά ! Στην αρχή νόμιζα ότι διάβαζα ένα παραμύθι εφήβων, όμως το βιβλίο ήταν κάτι παραπάνω από αυτό ! Ένα βιβλίο που βάζει σε σκέψεις όσους αγαπούν ή και ασχολούνται με τα βιβλία. Αν και σε κάποια σημεία υπάρχει ο διδακτισμός με έντονο τρόπο, παράλληλα υπάρχει όλο αυτό το μεταφορικό κομμάτι του βιβλίου, ακόμα και με χιούμορ και μια διακριτική και ευγενική σάτιρα . Πολύ ωραίος συνδυασμός! Ο χαρακτήρας του Ριντάρο είναι και αυτός ιδιαίτερος. Ένα ώριμο παιδί που οδηγείται σιγά σιγά στην ενηλικίωση και που ξεκινάει να τολμάει και να πιάνει τη ζωή από τα μαλλιά! 


Και ο γάτος ; Ποιος είναι αυτός ο γάτος που μιλάει ; *Spoiler* είναι ένας ήρωας που ο Ριντάρο έχει συναντήσει στο παρελθόν σε κάποιο βιβλίο! Τον αναγνωρίζει προς το τέλος! Νομίζω πως όλοι μας έχουμε έναν τέτοιο γάτο που μας πιάνει από το χέρι και μας οδηγεί! Για εμένα , αυτός ο γάτος είναι το κορίτσι με το κόκκινο μπαλόνι , από την ιστορία του κυρίου Κοντολέων, και το βιβλίο "Δύο ιστορίες που ρωτάνε". Και αυτό γιατί διαβάζοντας το βιβλίο έκανα αυθόρμητα αυτόν τον παραλληλισμό. Υπάρχουν βιβλία και ήρωες που σε επηρεάζουν χωρίς να ξέρεις το γιατί. Που σε διαμορφώνουν, και σε πλάθουν. Υπάρχουν στιγμές και καταστάσεις της ενήλικης ζωής σου , που χωρίς να το καταλαβαίνεις έρχονται δίπλα σου, ακόμα και μεταμφιεσμένοι. Έρχονται και σε οδηγούν στους δικούς σου λαβύρινθους. Σε αφήνουν μόνο, να "παλέψεις" με όσα ξέρεις, και στέκονται διακριτικά στο πλάι, κοιτώντας σε περήφανα ! Για εμένα αυτός ακριβώς ήταν ο γάτος της ιστορίας ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου