Mexican Gothic - Silvia Moreno Garcia

Γεια σας αγαπημένοι μου φίλοι! Άλλη μια εβδομάδα έφτασε, και μαζί με αυτήν και άλλο ένα βιβλίο για το οποίο θα σας μιλήσω! Το σημερινό βιβλίο, είναι από αυτά που αποκλείεται να μην έχεις δει , πιθανόν και να έχεις ήδη διαβάσει - ναι, εγώ ''άργησα'' το ξέρω! Ένα βιβλίο που έχει αγαπηθεί πολύ, που θυμίζει πολύ τον κλασικό τρόμο, όμως με αρκετές διαφοροποιήσεις. Ένα βιβλίο, που ίσως αν δεν επέμεινα λίγο παραπάνω να μην το είχα διαβάσει ποτέ, και έτσι σήμερα να μην σας μιλούσα - και εγώ - γι' αυτό! 

Πρόκειται λοιπόν για το βιβλίο της Μεξικανής Σίλβια Μορένο Γκαρσία με τίτλο Mexican Gothic, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, σε μετάφραση Έφης Τσιρώνη.




Αρχικά, να σας πω ότι το βιβλίο το είχα πάρει εδώ και καιρό. Ξεκίνησα να το διαβάζω πριν το τέλος της χρονιάς. Είχε μια ωραία αίσθηση, ένιωθες τον τρόμο και την απειλή, ήθελες διακάως να μάθεις τι συμβαίνει, να προχωρήσει λίγο η δράση και η εξέλιξη, όμως όσο και να το διάβαζα αυτό δεν συνέβαινε. Κάπως απογοητευμένη το άφησα στην άκρη, και λίγο καιρό μετά, το έπιασα ξανά! Αφορμή, στάθηκε το instagram profile anthro.grafeas , και η Πένυ που κρύβεται πίσω από αυτό, όπου δημιούργησε ένα πολύ ενδιαφέρον project. Σε αυτό , μας καλέι κάθε μήνα να διαβάζουμε και μια γυναίκα συγγραφέα από μια διαφορετική χώρα! Ο Ιανουάριος ξεκίνησε με το Μεξικό, και έτσι αποφάσισα να συμμετάσχω και να προσπαθήσω να ολοκληρώσω το βιβλίο! Είπα όμως ότι δεν θα το πιέσω πολύ, και αν δεν με τραβήξει μετά από τόσο καιρό, θα το άφηνα στην άκρη! Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν να το ολοκληρώσω - από εκεί που το είχα αφήσει - σε περίπου δύο ημέρες! 


Πάμε όμως να το δούμε πιο αναλυτικά!


Όλα ξεκινάνε όταν η Νοεμί Ταμποάδα λαμβάνει ένα γράμμα από τη νιόπαντρη ξαδέλφη της, η οποία την καλεί στο σπίτι της και την παρακαλεί να την σώσει, αφού κινδυνεύει από κάτι που δεν μπορεί να εξηγήσει. Η Νοεμί, αφήνει τη μέχρι τότε κοσμική ζωή της, και πηγαίνει σε αυτό το μυστηριώδες σπίτι, όπου από την αρχή φαίνεται πως κάτι δεν πηγαίνει και τόσο καλά! Ο σύζυγος της ξαδέρφης προσπαθεί να πείσει την Νοεμί πως η σύζυγος του γίνεται καλύτερα και όλα είναι υπό έλεγχο, ενώ η φιγούρα του πατέρα του, Χάουαρντ μοιάζει περίεργη, σκοτεινή και απειλητική. Μια οικογένεια που ζει με τους δικούς της κανόνες, ή μήπως ένα σπίτι που τους ορίζει; 


Αρχικά, το μυθιστόρημα διαδραματίζεται στο Μεξικό του 1950. Λαμβάνοντας υπόψιν την περίοδο, μπορούμε μέσα στις σελίδες του να καταλάβουμε πολλά και για τους χαρακτήρες, τον τρόπο που λειτουργούν και την κοινωνική τους θέση. Εδώ όμως είναι που έρχεται η πρωτοτυπία και το κομμάτι που μου άρεσε περισσότερο σε αυτό το έργο. Η συγγραφέας, γράφει για μια δυναμική πρωταγωνίστρια, που τολμάει, δε φοβάται και φυσικά ως χαρακτήρας ζητάει να κάνει πάντα το κάτι παραπάνω από αυτό που ορίζει η κοινωνία για αυτήν. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί συμβολισμοί σε αυτό το βιβλίο, και θα έλεγα πως είναι ένα κατά βάση φεμινιστικό βιβλίο, αφού αναφέρεται στην πατριαρχία παρομοιάζοντας την με το σπίτι - και την αντρική φιγούρα που κυριαρχεί. Χωρίς φυσικά να κάνω κάποιο spoiler κάτι που ακόμη μου άρεσε ήταν το τέλος, αφού εκεί που πήγε να γίνει κλισέ, ξέφυγε τελείως από αυτό το κομμάτι!


Όσον αφορά τις αφηγηματικές τεχνικές και τον τρόπο γραφής, είναι ένα σύγχρονο βιβλίο τρόμου με αναφορά στα κλασικά βιβλία. Φουλ ατμοσφαιρικό, με πολλή αγωνία, σε καλεί να μάθεις τι γίνεται παρακάτω. Οι πρώτες περίπου εκατό σελίδες παρόλα αυτά, με κούρασαν αρκετά, γιατί ένιωθα ότι ενώ χτιζόταν κάτι πολύ όμορφο, σκοτεινό και αγωνιώδες, έμενε φλατ χωρίς να προχωράει ουσιαστικά. Και αυτός ήταν ο λόγος που το είχα αφήσει. Όμως, λίγο παρακάτω, το βιβλίο αλλάζει τελείως - προς το καλύτερο φυσικά- αφού αποκτά δράση, αγωνία, αποκαλύψεις μυστικών και ανατροπές. Από ένα σημείο και μετά, νομίζω είναι δύσκολο να το αφήσει κανείς από τα χέρια του! Επίσης, είναι αρκετά κινηματογραφικό και σύντομα θα το δούμε και στην οθόνη, και είμαι πολύ περιέργη να δω πως θα αποτυπωθεί αυτή η ιστορία!


Από τη σημερινή ανάρτηση βγαίνουν δύο συμπεράσματα!

1. Αν ένα βιβλίο δεν μας τραβάει, δεν υπάρχει λόγος να επιμένουμε! Μπορεί απλά να μην μας ταιριάζει! Αν όμως οι συγκυρίες και το ένστικτό μας επιμένουν, τότε ίσως βγει και κάτι καλό!


2. Ναι, το βιβλίο μου άρεσε αρκετά! Αν είστε από τους λίγους που δεν το έχουν διαβάσει... μην αργείτε! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου