Ναι στη ζωή - Βίκτορ Ε. Φρανκλ

Ναι στη ζωή! 

Ό,τι κι αν συμβεί ...


Ένα μικρό βιβλίο που με άγγιξε σε προσωπικό επίπεδο. Ακόμα και τώρα που το έχω τελειώσει , πολλές φορές το σκέφτομαι. Δεν είναι ένα βιβλίο που διαβάζεις μια και έξω. Είναι ένα βιβλίο που γυρνάς ξανά σε αυτό, σημειώνεις, ξαναδιαβάζει , γράφεις σε χαρτάκια, συμφωνείς και αποφασίζεις να αλλάξεις λιγο τη ζωή σου. 


Αφού τα κατάφερε ο Βίκτορ Ε. Φρανκλ, γιατί όχι και εσύ ; Στην ουσία πρόκειται για τρεις διαλέξεις του καθηγητή νευρολογίας και ψυχιατρικής , που έδωσε το 1946, εννέα μήνες αφότου κατάφερε να βγει από το στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου κρατούνταν. 




Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη, τρεις διαλέξεις. Κάθε μία είχε να προσφέρει κάτι διαφορετικό , και από επιστημονικής άποψης αλλά και από συναισθηματικής. Ποια είναι η θέση της επιστήμης επάνω στην αξία της ανθρώπινης ζωής; Ποιος μπορεί να πει αν αξίζει μια ζωή και να πάρει ένα ρίσκο σχετικά με αυτήν ; Αξίζει να ελπίζει κάποιος ακόμα και όταν ξέρει ότι του μένει λίγος χρόνος ζωής ; Και τελικά , ποιο είναι το νόημα της ζωής; 


Δεν είναι ένα βιβλίο που μπορώ να το "κρίνω". Μπορώ όμως να πω με σιγουριά πως με επηρέασε βαθιά, και μίλησε μέσα μου. Όσοι έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι είτε έμμεσα είτε άμεσα με σοβαρές ασθένειες σίγουρα θα κλάψουμε λίγο παραπάνω. Γιατί θα αντικρίσουμε αλήθειες. Και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Είναι σαν να νομίζεις ότι ο κόσμος είναι η επιφάνεια του νερού. Και ξαφνικά κάποιος σε βουτάει μέσα. Στην αρχή προσπαθείς να βγεις επάνω. Δεν μπορείς να το ελέγξεις. Μετά όμως μαθαίνεις να κρατάς την αναπνοή σου κάτω από το νερό. Να κολυμπάς και να εξερευνάς έναν νέο κόσμο. Είναι ένα βιβλίο που σου δίνει δύναμη , σου δίνει ελπίδα. Σου μιλάει έτσι όπως θα σου μιλούσε ένας άνθρωπος ειλικρινής, ανθρωπιστής , επιστήμονας αλλά και φίλος - σπάνιος συνδυασμός! 

 Τώρα μένει να διαβάσω και το πρώτο του βιβλίο, το Νόημα της Ζωής! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου