Το Έτος της Χάριτος - Κιμ Λιγκετ

Πριν από λίγο καιρό , και εντελώς τυχαία , βρέθηκε στα χέρια μου ένα από εκείνα τα βιβλία που έβλεπα πολύ στο bookstagram και που ήθελα διακαώς να διαβάσω ! Συνήθως , δεν προτιμώ τα βιβλία που έχουν μεγάλο hype, γιατί τις περισσότερες φορές απογοητεύομαι - αφού οι προσδοκίες μου είναι πάντα υψηλές ! Όμως , το συγκεκριμένο μου έκανε το κλικ σχεδόν από την πρώτη στιγμή ! Και η αλήθεια είναι ότι το χάρηκα πολύ γιατί το αναγνωστικό μου ένστικτο έπεσε μέσα ! 


Φυσικά , το βιβλίο για το οποίο θα σας γράψω δεν είναι άλλο από το Έτος της Χάριτος , της Κιμ Λιγκετ , που στην χώρα μας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός






Βρισκόμαστε στην κομητεία Γκάρνερ , μια κομητεία όπου οι άντρες έχουν τον πρώτο λόγο, ιδίως στον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζονται οι γυναίκες. Εκεί, σύμφωνα με τους κανόνες της κοινωνίας , μόλις μια κοπέλα κλείσει τα δεκαέξι έτη , οφείλει να περάσει για έναν ολόκληρο χρόνο το έτος της χάριτος. Αρχικά, γίνεται η τελετή του πέπλου, μια τελετή , όπου οι άντρες επιλέγουν με ποια γυναίκα θα είναι μαζί , η γυναίκα φυσικά δεν έχει λόγο, ούτε μπορεί να αρνηθεί. Αμέσως μετά, απομακρύνονται από την περιοχή, και πηγαίνουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις και τις αντοχές τους σε έναν καταυλισμό που βρίσκεται στην φύση. Αυτό γίνεται , γιατί σύμφωνα με τους κατοίκους της Γκάρνερ, μια γυναίκα έχει μέσα της μαγεία , μια μαγεία ικανή να σαγηνεύσει και να παρασύρει έναν άντρα , γεγονός που μπορεί να προκαλέσει άσχημες συνέπειες για τον άντρα ή την γυναίκα του. Έτσι , περνάνε έναν χρόνο μακριά , προκειμένου να εξαγνιστούν και να "καθαρίσουν ". Όμως το έτος της χάριτος είναι αρκετά επικίνδυνο , όχι μόνο για τις σχέσεις μεταξύ των κοριτσιών αλλά και για τους λαθροκυνηγούς που παραμονεύουν στο δάσος , προκειμένου να "αρπάξουν " μια κοπέλα και να την εκμεταλλευτούν με τον χειρότερο τρόπο. 


Η ιστορία λοιπόν , τοποθετείται σε αυτό το δυστοπικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο έχουμε και την πρωταγωνίστρια μας , Τίρνι Τζέιμς. Η Τίρνι δεν είναι μια κοπέλα όπως οι υπόλοιπες. Μεγάλωσε και γεννήθηκε έχοντας κάποια οράματα , οράματα τα οποία στο τέλος του βιβλίου θα αποκτήσουν νόημα και αξία. Ο πατέρας της , έχει φροντίσει να της μάθει πράγματα που δεν μαθαίνουν τα άλλα κορίτσια , σαν να την προετοιμάζει για κάτι ! Για αυτό και η ίδια απογοητεύεται όταν πηγαίνει στην τελετή του πέπλου, αφού διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει την μοίρα της. 


Το έτος της χάριτος είναι σκληρό , βίαιο , γεμάτο δεισιδαιμονίες και κατάλοιπα του παρελθόντος που ανασύρονται στην επιφάνεια. Μυστικά , ίντριγκες , "μαγεία " , πισώπλατες μαχαιριές μεταξύ των κοριτσιών , αλλά και ο κίνδυνος του δάσους κάνουν το βιβλίο να έχει μπόλικη αγωνία και να διαβάζεται χωρίς διακοπή. Η πρωταγωνίστρια κλέβει από την αρχή την καρδιά του αναγνώστη, και μαζί με αυτήν μαθαίνουμε έναν άλλον κόσμο. Η ελπίδα και η ανάγκη για αλλαγή την συντροφεύουν, ειδικά όταν της αποκαλύπτεται μια μεγάλη αλήθεια , μια αλήθεια καλά κρυμμένη που η αποκάλυψη της είναι ικανή να ταράξει τα νερά της ιστορίας. 


Το βιβλίο χωρίζεται σε πέντε μέρη , ξεκινώντας από τις εποχές , αφού κάθε εποχή στο έτος της χάριτος σηματοδοτεί και κάτι διαφορετικό, για να τελειώσει με τη λυτρωτική επιστροφή και το υπέροχο τέλος του βιβλίου ! 


Μια κλειστή κοινωνία στην οποία η γυναίκα δεν έχει λόγο ή άποψη, και τα ζωώδη ένστικτα του ανθρώπου που ξυπνάνε στις πιο δύσκολες στιγμές είναι μερικά από τα θέματα του βιβλίου. Οι αγώνες που έχουν γίνει ανά τα χρόνια και τις κοινωνίες συμπυκνώνονται σε αυτήν την ιστορία η οποία έχει έντονο κοινωνικό σχόλιο και παραλληλισμούς με φαινόμενα που δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχουν εξαλειφθεί.


Μπορεί το έτος της χάριτος να ανήκει στην νεανική λογοτεχνία, όμως πιστεύω ότι είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται από όλες τις ηλικίες , και είναι σαν ένα ενήλικο σκοτεινό παραμύθι. Ένας κλειστός παρωχημένος κόσμος και μια γενναία πρωταγωνίστρια που προσπαθεί να τον αλλάξει, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες ! Αυτό είναι το έτος της χάριτος !


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου