Τέσσερις Άνεμοι - Kristin Hannah

 Γεια σας φίλοι και φίλες , τι κάνετε ; Ελπίζω να είστε καλά ! Πρώτο post μετά τις καλοκαιρινές διακοπές , και ναι, αυτό ήταν ένα περίεργο καλοκαίρι - επακόλουθο της χρονιάς ! Ελπίζω να περάσατε ήρεμα - όσο γίνεται , και να μην είχατε προσωπικές απώλειες. Ελπίζω ο εφιάλτης που ζούμε να τελειώσει σύντομα , και η κατάσταση να γίνει καλύτερη. Δεν θα ήθελα να πω περισσότερα, όμως δεν μπορούσα και να μην αναφέρω και κάτι ! Θα σταματήσω όμως εδώ και θα επιστρέψω στα δικά μας ! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρά τις όποιες δυσκολίες , ένα βιβλίο θα είναι πάντα πιστός φίλος και συντροφιά ! 


Δύο είναι οι συγγραφείς που έχω συνδυάσει με το καλοκαίρι- τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια. Τον έναν θα τον δείτε σε επόμενο post! Και σήμερα θα σας γράψω για την πρώτη εκ των δύο ! Kristin Hannah! Ναι, το καλοκαίρι μου αρέσει να κλαίω , αλλά τουλάχιστον κρύβομαι κάτω από την ομπρέλα το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου! Και φέτος δεν θα μπορούσα να μην ρίξω το δάκρυ μου ! Συνήθειες είναι αυτές που δύσκολα χαλάνε! Αυτή τη φορά ταξίδεψα και εγώ στους τέσσερις ανέμους, σε μια υπέροχη ιστορία! Πάμε να δούμε περισσότερα ! 

Τέσσερις Άνεμοι - Kristin Hannah 



Αυτήν την φορά ταξιδεύουμε στην Αμερική , και πιο συγκεκριμένα η ιστορία μας ξεκινάει από το Τέξας του 1921. Στον απόηχο του Α' Παγκόσμιου Πολέμου και εκεί που φαίνεται πως τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο , γνωρίζουμε την πρωταγωνίστρια μας , Έλσα. Η Έλσα ζει σε μια κλασική τυπική οικογένεια της εποχής , που δυστυχώς οι προκαταλήψεις  - προκαταλήψεις που έχουν να κάνουν με την εξωτερική της εμφάνιση και - την έχουν κάνει να νιώθει αλλά και να είναι παραγκωνισμένη. Η Έλσα θεωρείται "άσχημη" από τους δικούς της ,και σε συνδυασμό με ένα πρόβλημα υγείας που είχε σε μικρή ηλικία δεν της επιτρέπουν να σπουδάσει , αλλά ούτε και να κάνει κάτι άλλο στην ζωή της . Ένα βράδυ, και αφού έχει τσακωθεί με τους δικούς της , θα γνωρίσει τον νεαρό Ρέιφ Μαρτινέλι , και η συνάντησή τους θα αποβεί μοιραία. Από σύμπτωση αλλά και από συγκυρία των γεγονότων , και παρά το πρώτο τους παθιασμένο βράδυ , οι δύο νέοι θα αναγκαστούν να παντρευτούν , όμως τίποτε δεν θα είναι το ίδιο. 


Η Έλσα μπαίνει σε μια οικογένεια - αφού η δική της δεν θέλει να την ξαναδεί - και ενώ αρχικά θεωρείται αυτή που κατέστρεψε τη ζωή των γιων των Μαρτινέλι, σύντομα θα δεθεί με τους ανθρώπους αλλά και τον τόπο. Η οικογένεια τους μεγαλώνει , και τα δύο τους παιδιά ζουν εκεί . Η κόρη , θα ξεκινήσει να έχει κόντρα με την μητέρα της , και η Έλσα θα κάνει τα πάντα για να την προσεγγίσει. Όμως τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί, αφού το 1934 έχει ήδη ξεκινήσει η μεγάλη ξηρασία και η οικονομική καταστροφή της χώρας. Γείτονες αναγκάζονται να φεύγουν και να πουλάνε γη προκειμένου να τα βγάλουν πέρα. Η Έλσα αρνείται να αφήσει τον τόπο που την έκανε να νιώσει ευπρόσδεκτη. 


Ο Ρέιφ που δεν σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο, και ενώ η σχέση τους είναι τελείως τυπική  , ένα βράδυ θα φύγει από το σπίτι , και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κόντρα μεταξύ της Έλσας και της κόρης της να μεγαλώσει , αφού η δεύτερη τη θεωρεί υπεύθυνη για την φυγή του πατέρα της. Όμως , όσο και να αρνείται να φύγει, οι συνθήκες θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολες και θα αναγκάσουν την Έλσα και τα παιδιά να ξεκινήσουν ένα δύσκολο και μακρινό ταξίδι προς άλλες πολιτείες , προκειμένου να μπορέσουν να ζήσουν αξιοπρεπώς. Ένα ταξίδι προς την Καλιφόρνια - που φαντάζει η Γη της Επαγγελίας- που όμως κάθε μονοπάτι προς τα εκεί , είναι ακόμα πιο δύσβατο. Η ελπίδα όμως, η πίστη και η θέληση των ανθρώπων είναι πάντοτε πιο ισχυρή και παλεύει κόντρα στα εμπόδια. 


Πραγματικά απόλαυσα και αυτό το βιβλίο της Kristin Hannah. Κατάφερε και με ταξίδεψε στην εποχή και με έκανε να νιώσω τις συνθήκες και τις δυσκολίες στο πετσί μου. Η πρωταγωνίστρια , είναι ένας άνθρωπος που έχει ανάγκη να αγαπήσει και να αγαπηθεί - κάτι που κάνει με επιτυχία ακόμα και αν δεν φαίνεται. Γλυκιά και σκληρή, λαξεύεται από τα γεγονότα και τις καταστάσεις. Μίσησα τους γονείς της , και φυσικά συμπάθησα την ίδια ! Γενικά οι χαρακτήρες είναι όλοι πολύ καλά δουλεμένοι, και καταφέρνουν να σε αγγίξουν αλλά και να τους κατανοήσεις σε βάθος. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται και στις ανθρώπινες σχέσεις , ιδίως όταν παλεύουν μέσα από βιοποριστικές δυσκολίες.


Όσον αφορά την ιστορία, η ροή κυλάει αβίαστα , και το βιβλίο διαβάζεται με αμείωτο ενδιαφέρον. Το πρώτο μέρος του βιβλίου είναι περισσότερο αναγνωριστικό προς τους χαρακτήρες , το δεύτερο αφορά περισσότερο το συνδυασμό των ιστορικών γεγονότων με την μυθοπλασία. Όσο προχωρούσε η ανάγνωση τόσο μεγαλύτερο ήταν το ενδιαφέρον, όχι μόνο για την πρωταγωνίστρια και την οικογένειά της , αλλά και για τα υπόλοιπα πρόσωπα που συναντάμε. Η πείνα, η φτώχεια , η εξαθλίωση ,  η πτώση της οικονομίας αλλά και η εκμετάλλευση του ανθρώπου για εργασία , οι απεργίες όλα όσα κατά καιρούς είχα διαβάσει σε άρθρα ήταν εκεί , μέσα από μια ιστορία. Το γεγονός ότι πολλά γεγονότα είχαν γίνει στην πραγματικότητα έκαναν ακόμη πιο δραματικό το γεγονός. Όμως , παρά τις δυσκολίες οι άνθρωποι συσπειρώθηκαν , δημιούργησαν κοινότητες , εμπιστοσύνη , αληθινούς δεσμούς και έδειξαν πίστη , έκαναν αμέτρητη υπομονή και  έκαναν το βιβλίο να μοιάζει  ακόμη πιο ζωντανό, ακόμη πιο αληθινό. 


Από την άλλη, θέματα όπως οι ανισότητες , η εκμετάλλευση και ο ρατσισμός θίγονται με τέτοιον τρόπο, που ακόμη και αν αναφέρονται σε άλλο θέμα , με άλλους πρωταγωνιστές , σε άλλον τόπο και χρόνο, δυστυχώς παραμένουν επίκαιρα.


Οι εικόνες του βιβλίου ήταν ολοζώντανες. Καθόλη την διάρκεια ένιωθα ότι ήμουν και εγώ κοντά στους πρωταγωνιστές. Κάτι που θαύμασα στη συγγραφέα , είναι ο τρόπος με τον οποίον περιγράφει την ξηρασία, αλλά και το πως οι ήρωες χειρίζονται τη γη, πως όλη αυτή η ενασχόληση μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο , με υπομονή και συχνή φροντίδα. Ο λόγος της , γεμάτος ευαισθησία , τρυφερότητα αλλά αλήθεια .


Οι Τέσσερις Άνεμοι με καθήλωσαν. Και φυσικά στο τέλος έκλαψα ! Όσο προχωράει η ανάγνωση κορυφώνεται η εξέλιξη και η πλοκή , και η πρωταγωνίστρια μας δείχνει τον πραγματικό της εαυτό ! Μια ηρωίδα που παλεύει για ένα καλύτερο αύριο, για αυτήν , για την οικογένεια της , για τους γύρω , για τους ανθρώπους  ! Μια διαχρονική γυναίκα , ένα "σύμβολο" δύναμης και πίστης, και ένα υπέροχο συγκινητικό βιβλίο που κατάφερε να με ταξιδέψει, και που για μια ακόμη φορά "σημάδεψε " το καλοκαίρι μου! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου