Ο Ιάπωνας εραστής - Ιζαμπέλ Αλιέντε

 Η Ιζαμπέλ Αλιέντε είναι μια από τις συγγραφείς που σε γενικές γραμμές αγαπώ - πλην κάποιων εξαιρέσεων ! Έχοντας λατρέψει το σπίτι των πνευμάτων , τόσο που δεν μπορώ να βρω αντάξιο έργο της , δεν παύει να μου προκαλεί το ενδιαφέρον και να θέλω να διαβάσω όσα περισσότερα μπορώ από αυτήν. Το τελευταίο βιβλίο που διάβασα λοιπόν , είναι Ο Ιάπωνας εραστής , μια ακόμη ιστορία της που ταξιδεύει στο χρόνο και μπλέκει τα πραγματικά γεγονότα με την μυθοπλασία, ενώ εκεί που δεν το περιμένει κανείς - κυριολεκτικά σχεδόν στο τέλος - τσουπ , σου πετάει και το μεταφυσικό, έτσι για την τσαχπινιά!



Το μυθιστόρημα μας ταξιδεύει στο χρόνο , και σε δύο διαφορετικές ιστορίες που ενώνονται. Αρχικά ,  έχουμε την Ιρίνα , μια νεαρή  κοπέλα που ξεκινάει τη δουλειά της στο Σπίτι του Κορυδαλλού, ένα γηροκομείο  που φαίνεται διαφορετικό από τα άλλα. Η Ιρίνα προσαρμόζεται αμέσως στην δουλειά της , και στην φροντίδα των ηλικιωμένων , ενώ μέσα στους τοίχους του Γηροκομείου γνωρίζει την Άλμα , μια κυρία που ζει εκεί . Η Άλμα γνωρίζει την Ιρίνα , και αμέσως μια δυνατή σχέση εμπιστοσύνης αναπτύσεται μεταξύ τους. Η Άλμα , γνωρίζει στην νεαρή τον εγγονό της , τον Σεθ, ο οποίος θέλει να γίνει συγγραφέας , καταγράφοντας τη ζωή της γιαγιάς του. Η Άλμα , δεν έζησε μια "απλή" ζωή, ενώ μέχρι και σήμερα κρύβει πολλά μυστικά από το παρελθόν της, μυστικά που ο Σεθ και η Ιρίνα προσπαθούν να ανακαλύψουν !

Κάπως έτσι, ταξιδεύουμε στο παρελθόν , μαθαίνοντας για τη ζωή της Άλμα. Η ιστορία της ξεκινάει στην Πολωνία το 1939, και λίγο πριν την εισβολή των ναζί στη χώρα. Τότε, που έφυγε από τους δικούς της και πήγε να ζήσει στο Σαν Φρανσίσκο, στο σπίτι των θείων της. Εκεί , γνώρισε τον Ιτσιμέι, τον Ιάπωνα γιο του κηπουρού της έπαυλης. Η έλξη δεν θα αργήσει να γίνει έντονη ανάμεσα τους, μια έλξη γλυκιά και τρυφερή, που δεν κράτησε πολύ, αφού μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ η οικογένεια του Ιτσιμέι απομακρύνθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, αφού θεωρούνται εχθροί από το αμερικανικό κράτος. Τα γράμματα τους θα είναι η μόνη τους επαφή για πολλά χρόνια , ενώ αρκετό καιρό αργότερα θα συναντηθούν ξανά. Και αν και η αγάπη και ο έρωτας τους είναι δυνατοί , για κοινωνικούς και ταξικούς λόγους η σχέση τους δεν προχώρησε ποτέ, αναγκάζοντας και τους δύο να διαλέξουν διαφορετικούς δρόμους. Όμως, πολλές φορές η δύναμη της αγάπης είναι τόσο μεγάλη, που ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες δεν παύει να ευδοκιμεί.

Το βιβλίο στην αρχή μου φάνηκε λίγο βαρετό. Από ένα σημείο και μετά όμως , έγινε αρκετά ενδιαφέρον - ευτυχώς ! Η ιστορία της Άλμα μου άρεσε πολύ περισσότερο από την ιστορία της Ιρίνα, που και αυτή έκρυβε τα δικά της μυστικά. Ο απαγορευμένος έρωτας , στο δικό της μυαλό τουλάχιστον - δείχνει πως μπορούν τα στερεότυπα αλλά και ο ίδιος ο φόβος να εμποδίσει κάποιον να προχωρήσει την ζωή του παρακάτω , και να την πάει εκεί που θέλει. Το πέρασμα του χρόνου, οι δεύτερες ευκαιρίες , η αποκάλυψη μυστικών , η αγνή αγάπη - ακόμα και αν δεν είναι ερωτική - αλλά και η απόλυτη δύναμη της είναι μερικά από τα στοιχεία που κρύβονται σε αυτό το μυθιστόρημα.

Αν συμπάθησα κάποιον υπερβολικά παραπάνω , αυτός δε θα μπορούσε να μην είναι ο Ιτσιμέι , αξιοπρεπής , γαλήνιος , γλυκός και αληθινός μέχρι το τέλος. Ένας από τους χαρακτήρες που ακόμη και αν δεν ήταν τόσο πολύ έντονα παρόν , μένει έντονα στο μυαλό του αναγνώστη. Ανάμεσα στα κεφάλαια , παρεμβάλλονται και κάποια από τα γράμματα που ο Ίτσι - όπως υπέγραφε - έστελνε στην Άλμα καθόλη τη διάρκεια της κοινής τους ζωής. Κάποια από αυτά αρκετά συγκινητικά , που βάζουν σε σκέψεις ακόμη και για την ίδια την ζωή, για το πέρασμα του χρόνου, και για το πώς εμείς οι ίδιοι αλλάζουμε. 

Η ιστορία της Ιρίνα είχε και αυτή αρκετά κοινωνικά στοιχεία , απλά δεν μπόρεσε να με τραβήξει τόσο όσο της Άλμα. Ο Σεθ επίσης , δεν μπορώ να πω πως ήταν από τους αγαπημένους μου χαρακτήρες, ήταν λίγο αδιάφορος, και οι δύο γυναίκες τον επισκίαζαν. Βέβαια ο ρόλος του δεν ήταν τόσο "σημαντικός" , οπότε μικρό το κακό !

Σε γενικές γραμμές είναι ένα από τα βιβλία που τελικά με εξέπληξε ευχάριστα, αφού στην αρχή πίστευα πως δεν θα μου αρέσει. Όμως , αυτό το ταξίδι στην ιστορία και αυτός ο κρυφός έρωτας που κατάφερε να αψηφίσει όλα τα εμπόδια, με έκανε να κολλήσω, και να το βάλω στη λίστα με τα βιβλία της Αλιέντε που μου αρέσουν - όχι σε αυτά που με απογοήτευσαν  ,ούτε και σε αυτά που λατρεύω !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου