Το τρίτο στεφάνι - Κώστας Ταχτσής

Το τρίτο στεφάνι του Κώστα Ταχτσή είναι ένα από τα βιβλία που είχα εδώ και καιρό στην λίστα μου , και να που ήρθε η ώρα να το διαβάσω επιτέλους ! Ένα βιβλίο , που στην εποχή που γράφτηκε δεν γνώρισε την αναμενόμενη επιτυχία , σήμερα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα της γενιάς του. Και παρότι αναφέρεται σε μια άλλη εποχή - λάτρεις του παρελθόντος είστε στο σωστό σημείο - μπορεί άνετα να διαβαστεί μέχρι και σήμερα και να σε παρασύρει στον κόσμο του. 



Πρωταγωνίστριες του μυθιστορήματος είναι η Νίνα και η Εκάβη, οι οποίες στην ουσία εξιστορούν τις ζωές τους. Ο τίτλος του βιβλίο προέρχεται από την Νίνα , η οποία κάνει τρεις γάμους , και το βιβλίο τελειώνει με το "Τρίτο στεφάνι " της. Η Νίνα, έχει κάνει δύο γάμους , έχει μια κόρη με την οποία δεν τα πηγαίνει καλά, ενώ η καλή της σχέση με την Εκάβη, καταλήγει σε μια σχέση ζωής που δεν μπορούσε καν να σκεφτεί, να γίνει η πεθερά της. 


Το βιβλίο είναι στην ουσία ένας μονόλογος, εναλλάξ από τις δύο γυναίκες. Μέσα από τον μονόλογο -αλλά και από τους διαλόγους που προκύπτουν από την αφήγηση - βλέπουμε στην ουσία όλη την ιστορία της Ελλάδας του Μεσοπολέμου και της Κατοχής . Από τα ιστορικά , πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα, μέχρι τις ανθρώπινες σχέσεις και τον τρόπο που αυτές αντιμετωπίζονται το βιβλίο αυτό είναι στην ουσία μια μικρογραφία της εποχής. Οι ήρωες αληθινοί και οικείοι, με όλα τα θετικά και αρνητικά που διέπουν αυτόν τον λαό , ειδικά στη συγκεκριμένη περίοδο. Ήρωες που απαρτίζουν το αστικό τοπίο της χώρας. Οι διάλογοι ζωντανοί , σχεδόν μπορούσες να ακούσεις τις φωνές των ηρώων, και οι εικόνες ζωντανές και γλαφυρές. Η ιδιοσυγκρασία των χαρακτήρων έσπαγε το "βαρύ " κλίμα , και παρότι δεν είναι ήρωες που θα δώσεις εύκολα δίκιο ή άδικο , μπορείς απλά να παρακολουθήσεις την ζωή τους με ενδιαφέρον.


Το βιβλίο μας ταξιδεύει από τους Βαλκανικούς πολέμους μέχρι τον Εμφύλιο, ενώ μέσα σε αυτά τα γεγονότα ξετυλίγονται τα κουβάρια των ζώων των δύο γυναικών, οι οποίες μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Και παρά το ότι υπάρχουν αρκετοί ακόμη ήρωες, δεν έχουν αναλυθεί τόσο , όσο ο χαρακτήρας της Νίνας και της Εκάβης, οι ζωές των οποίων αν και διαφέρουν αρκετά , συνδέονται καθόλη την διάρκεια του βιβλίου. Κάπου εδώ να προσθέσω ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός πως ο χαρακτήρας της Εκάβης , είναι εμπνευσμένος από την γιαγιά του Κώστα Ταχτσή, η οποία και τον μεγάλωσε. 


Το τρίτο στεφάνι είναι ένα βιβλίο που απόλαυσα , και καθόλη την διάρκεια την ανάγνωσης είχα στο μυαλό μου το ομώνυμο τραγούδι, αλλά και την φιγούρα της Νένας Μεντή , ολοζώντανη , πάρα το ότι δεν έχω δει την σειρά ! Ένα βιβλίο που περιγράφει με πιστότητα μια ολόκληρη εποχή , με τα θετικά και τα αρνητικά της . Δύο ηρωίδες γεμάτες ενέργεια , ζωή αλλα και καπρίτσια , εμμονές και πονηριά μα και θέληση για ζωή, παρά τις κακουχίες και τις δυσκολίες ! 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου