Αυγά ή Η ιλαροτραγική ιστορία ενός ατυχήματος - Κρίτων Γρηγοράκης

 Μπορεί ένα ολότελα ανόητο ατύχημα με κατάληξη το νοσοκομείο και έπαθλο μερικά κατάγματα να σου αλλάξει τη ζωή έτσι όπως δεν φαντάζεσαι; Ο ήρωας, έχοντας μπει γερά στην τέταρτη δεκαετία της ζωής του, με κατεστραμμένα την επαγγελματική καριέρα και τον οικογενειακό βίο, κατορθώνει εντελώς επιπόλαια και χωρίς ιδιαιτέρως μεγάλη προσπάθεια να μπλέξει με επικίνδυνα κυκλώματα λαθρεμπορίας και αρουραίους που τα στηρίζουν. Μέσα από αυτά θα γνωρίσει μία αντισυμβατική νεαρή κοπέλα που θα τον βοηθήσει παρά την αρχική απροθυμία της, θα τον κάνει να την ερωτευτεί και θα εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Θα ψάξει εναγωνίως να βρει ένα χαμένο εμπόρευμα που απαιτούν από αυτόν κάποιοι επίμονοι διώκτες που τον έχουν μπερδέψει για κάποιον άλλον, όπως θα αναζητήσει επίσης μία νέα πνοή στην τελματωμένη ζωή του. Όταν το άγνωστο πολύτιμο φορτίο θα αποκαλυφθεί, όλα θα πάρουν μία αναπάντεχη τροπή.


Η νουβέλα "Αυγά" αποτελεί την πρώτη λογοτεχνική έκδοση του Κρίτωνα Γρηγοράκη καθώς και την πρώτη του συμμετοχή σε λογοτεχνικό διαγωνισμό, η οποία έλαβε τη διάκριση του 1ου επαίνου στον διαγωνισμό ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΣΕΛΙΔΑ III. 

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου



Η ιστορία ξεκινάει με ένα ατύχημα, την στιγμή που ο πρωταγωνιστής μπαίνει στο νοσοκομείο και βλέπει την ζωή του να αλλάζει σε όλα τα επίπεδα. Αφού τον χωρίσει η γυναίκα του, θα μπλέξει άθελά του σε μια περιπέτεια, και όλα αυτά από ένα λάθος! Από ένα μπέρδεμα, θα πάρει την ταυτότητα κάποιου άλλου και θα βρεθεί στο στόχαστρο κυκλωμάτων λαθρεμπορίας. Κάποιοι άγνωστοι ζητούν από αυτόν ένα φορτίο, και θα προσπαθήσει να το βρει. Μέσα σε όλη αυτή την σουρεάλ περιπέτεια, θα γνωρίσει και την Υακίνθη, μια γυναίκα που έχει τελείως διαφορετικό χαρακτήρα από τον δικό του. Παρά τις προειδοποιήσεις της, ο Νίκος δε θα σταματήσει να ψάχνει το φορτίο, και έτσι θα μπλεχτεί ακόμα περισσότερο! 

Αυτή η νουβέλα έχει αρκετές κοινωνικές προεκτάσεις, μέσα στα πλαίσια της σάτιρας, και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως φάρσα - φαρσοκωμωδία . Ο πρωταγωνιστής, βρίσκεται στην τέταρτη δεκαετία της ζωής του, και ζει μια ''κοινή '' , βαρετή - και ολίγον τελματωμένη - ζωή, ενώ μετά το ατύχημα μένει μόνος του. Μέσα από αυτήν την παρεξήγηση θα βρει μια καλή ευκαιρία να κάνει μια νέα αρχή - ακόμη και αν αυτή γίνεται με τον λάθος τρόπο - ενώ η αναζήτηση αυτού του φορτίου πηγαίνει παράλληλα με την αναζήτηση της νέας του ζωής, και της προσπάθειας να νιώσει πως βάζει μια σειρά όσα τον απασχολούν. Είναι ένας χαρακτήρας - ''καρικατούρα'', που του συμβαίνουν τόσα περίεργα από το πουθενά, χωρίς να έχει λόγο, και όμως τα δέχεται και μπαίνει βαθιά στην περιπέτεια αυτή! 

Η αφήγηση όλου του βιβλίου είναι σε πρώτο πρόσωπο, κάτι που κάνει πιο άμεση την ιστορία ( εκτός από το επιμύθιο) , ενώ είναι σαν να ζούμε όλες τις περιπέτειες και τις σκέψεις του πρωταγωνιστή.  Σε πολλά σημεία δεν τον καταλάβαινα και σκεφτόμουν ''Μα τι κάνεις εκεί! Δεν είναι δυνατόν...'', όμως στο τέλος πραγματικά τον συμπάθησα και τον λυπήθηκα και λίγο - με την καλή έννοια! Ο τρόπος που τελείωνε, νόμιζα πως θα μου αφήσει πολλά αναπάντητα ερωτήματα, τα οποία σίγουρα ήθελα να απαντηθούν, και ένιωσα πως με άφηνε με πολλά κενά. Όλα αυτά όμως άλλαξαν μετά τον επίλογο, με ένα μικρό επιμύθιο που μου έδωσε την αίσθηση πληρότητας που αναζητούσα. Βρήκα πολύ έξυπνη αυτήν την κίνηση!

Η βραβευμένη νουβέλα του Κρίτωνα Γρηγοράκη, έχει πολύ χιούμορ και κωμικοτραγικές καταστάσεις, και είναι μια ιστορία που διάβασα ευχάριστα, ενώ με κράτησε σε αγωνία για να μάθω τι είχε επιτέλους αυτό το φορτίο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου