Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου - Άλκη Ζέη

 Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά έργα της μεγάλης Άλκης Ζέη, ''Ο Μεγάλος περίπατος του Πέτρου''. Παρόλα αυτα, έχει μια νέα πνοή και κάτι διαφορετικό, αφού είναι διασκευασμένο σε μορφή graphic novel. Την επιμέλεια του κειμένου έχει αναλάβει η γνωστή συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση, ενώ τα σκίτσα είναι του Δημήτρη Μαστώρου




Με απόλυτο σεβασμό στο αρχικό κείμενο, και οι δύο δημιουργοί, αλλά και οι εκδόσεις δημιούργησαν ένα graphic novel, που αποτελεί μια πολύ καλή αφορμή για όσους δεν έχουν έρθει σε επαφή με το συγκεκριμένο έργο, να το διαβάσουν με μια άλλη ματιά και οπτική. Μια συγκινητική ιστορία, που μιλάει για τον πόλεμο, την πείνα , τις δυσκολίες και στο τέλος την απελευθέρωση, αλλά κρύβει και ένα σωρό θετικά νοήματα παρά το δύσκολο και βαρύ θέμα της. Η φιλία, η αγάπη, η οικογένεια, ο έρωτας και η ελπίδα που δεν εγκαταλείπουν ποτέ τον άνθρωπο, ούτε στις πιο δύσκολές στιγμές. Μια ιστορία που παρά τα χρόνια που έχουν περάσει, μπορεί να διαβαστεί μέχρι και σήμερα, αφού τα μηνύματα του έργου είναι διαχρονικά. Και φυσικά, δεν παύει να είναι ένας μοναδικός τρόπος να γνωρίσουν τα παιδιά περισσότερα πράγματα για την ιστορία, μέσα από τα μάτια του μικρού Πέτρου.


Μάλιστα, όπως γράφουν οι δημιουργοί στο τέλος, όλο αυτό το εγχείρημα δημιουργήθηκε κάτω από την αγκαλιά της Άλκης Ζέη και είμαι σίγουρη πως εάν το έπιανε στα χέρια της σήμερα, θα ήταν πολύ περήφανη για αυτό. 


Μια εξαιρετική απόδοση της ιστορίας, και σε κείμενο και σε εικονογράφηση, που ελπίζω να είναι μια καλή αφορμή για να δούμε και άλλα μεγάλα έργα, γραμμένα με αυτόν τον τρόπο!


---


Λίγα λόγια για το έργο : ( από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

27 Οκτωβρίου 1940: θα τη θυµάται αυτή τη µέρα ο Πέτρος γιατί πέθανε το τριζόνι του. Θα τη θυµάται γιατί την εποµένη ακούει τη φωνή της µητέρας του να λέει: «Σήκω… έγινε πόλεµος. Δεν ακούς τις σειρήνες;»

Όταν οι Ιταλοί έφτασαν στο κατώφλι της Ελλάδας, ο Πέτρος ήταν εννιά χρονών, είχε µια χελώνα για κατοικίδιο και γνώριζε τον πόλεµο µόνο µέσα από τα βιβλία. Τώρα όµως τον βιώνει κάθε µέρα, µαζί µε τους γονείς του, τον παππού του και τη µεγαλύτερη αδελφή του, την Αντιγόνη, αρχίζοντας έναν µεγάλο περίπατο – µια βόλτα στην Αθήνα της Κατοχής, στα δύσκολα εκείνα χρόνια της πείνας, των συσσιτίων, του φόβου, των διωγµών, αλλά και της Αντίστασης στους κατακτητές.

Το εµβληµατικό µυθιστόρηµα της Άλκης Ζέη, που επαναδηµιουργούν ως graphic novel η συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση και ο κοµίστας Δηµήτρης Μαστώρος, σεβόµενοι την ατµόσφαιρα και το πνεύµα του πρωτοτύπου. Ένα graphic novel-φόρος τιµής από τους δηµιουργούς νεότερων γενιών σ’ ένα αγαπηµένο κλασικό βιβλίο της ελληνικής λογοτεχνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου