Χρονικό Ενός Προαναγγελθέντος Θανάτου - Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

 Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες είναι ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Ένα από τα βιβλία του το οποίο και δεν είχα διαβάσει μέχρι πρόσφατα, είναι και το Χρονικό ενός προανναγελθέντος θανάτου. Μια διαφορετική ιστορία από αυτές που μας έχει συνηθίσει, χωρίς ίχνος μαγικού ρεαλισμού και αρκετά μικρότερο σε έκταση από τα ''μεγάλα'' του έργα.


Βασισμένο σε πραγματικότητα γεγονότα, στο συγκεκριμένο βιβλίο εξιστορείται αυτό ακριβώς που αναφέρεται και στον τίτλο του βιβλίου. Το Χρονικό ενός Προαναγγελθέντος Θανάτου. Μια ιστορία της οποίας το τέλος είναι προδιαγεγραμμένο από την αρχή, καταφέρνει όμως να καθηλώσει τον ανανγώστη, και να του δημιουργήσει συναισθήματα, κάνοντας τον να πιστέψει ότι μπορεί να υπάρχει μια διαφορετική τροπή και εξέλιξη.



Ο Μπαγιάρδο Σαν Ρομάν λίγο αφότου έχει παντρευτεί την Άνχελα Βικάριο, την στέλνει πίσω στους δικούς της, αφού την βρήκε ''ατιμασμένη''. Η ίδια, έπειτα από πίεση, με την βοήθεια των δίδυμων αδερφών του Μπαγιάρδο, ομολογεί ποιός ήταν ο εραστής της. Έτσι, τα αδέρφια ξεκινούν να πάνε να σκοτώσουν τον Σαντιάγο Νασάρ, προκειμένου να ξεπλύνουν την τιμή και την υπόληψη της οικογένειας τους. Ο Σαντιάγο Νασάρ, εκείνο το πρωί ξεκινάει κανονικά την ημέρα του, αγνοώντας όλα τα εμφανή και μη σημάδια που τον προειδοποιούν για το φονικό. Παράλληλα, μόλις τα δίδυμα αδέρφια φτάνουν στο λιμάνι, τον ψάχνουν λέγοντας δυνατά τον λόγο για τον οποίον τον ψάχνουν. Ο κόσμος βρίσκεται μαζεμένος στο λιμάνι, αφού περιμένουν όλοι τη επίσκεψη του επίσκοπου. Και ενώ όλοι ακούν και γνωρίζουν πως τα δύο αδέρφια σκοπεύουν να σκοτώσουν τον Σαντιάγο, κανείς δεν κάνει τίποτα. 


Και μπορεί ο τίτλος να μας μαρτυαέι το τι θα συμβεί, όμως ο τρόπος γραφής του Μάρκες σε κάνει να μην μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου. Τα πως και τα γιατί διαδέχονται το ένα το άλλο, ενώ η αγωνία και τα ερωτηματικά αυξάνονται συνεχώς. Η γραφή του Μάρκες στο συγκεκριμένο βιβλίο είναι αρκετά ρεαλιστική, απλή και λιτή, χωρίς όμως να στερεί το ο,τιδήποτε από το κείμενο.  


Ένα κατά βάση κοινωνικό μυθιστόρημα, που αναλύει όχι μόνο τις συμπεριφορές των εμπλεκόμενων, αλλά και μιας ολόκληρης κοινωνίας. Χαρακτήρες που μένουν, όχι για την δράση τους, αλλά για την απάθεια τους. Ακόμη, ο τρόπος με τον οποίον τα δίδυμα αδέρφια προσπάθησαν να σκοτώσουν τον Σαντιάγο Νασάρ, ο ''αέρας'' με τον οποίον ξεκίνησαν και έφτασαν στο λιμάνι, -ίσως με την ελπίδα κάποιος να τους σταματήσει - κρύβει φόβο και ατολμία. Από την άλλη, ο Νασάρ, λόγω της κοινωνικής και οικονομικής του θέσης δεν μπορεί να αντιληφθεί τον κίνδυνο, ίσως και να το αρνείται ενδόμυχα.


Η βία, η οπισθοδρομικότητα, οι θεσμοί και ο τρόπος που αντιμετώπιζαν την οικογένεια και τις σχέσεις εγείρουν ερωτηματικά, τα οποία μπορούν εύκολα να παραλληριστούν και με σημερινές συμπεριφορές. Και η συνειδητοποίηση ότι μια κλειστή ομάδα ανθρώπων έχει την δύναμη και την εξουσία να θεσπίσει δικούς της νόμους και κανόνες για δικό της συμφέρον. Μια κοινωνία παραδομένη στις διακρίσεις και και τις προκαλήψεις, που παρά το πέρασμα του χρόνου, τα σημάδια που αφήνουν είναι πολύ βαθιά.


Αυτή η μικρή ιστορία μου άρεσε πάρα πολύ, αφού ο Μάρκες για μια ακόμη φορά μας μεταφέρει στον κόσμο της Λατινικής Αμερικής, και στις μικρές τοπικές κοινωνίες. Ένα διαφορετικό - με μια πρώτη ματιά- αστυνομικό μυθιστόρημα, το οποίο ξεκινάει με την αποκάλυψη του τέλους, όμως το πραγματικό νόημα της ιστορίας δεν είναι το αποτέλεσμα αλλά το ταξίδι σε αυτό. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου