Οργισμένες Μέρες - Αρετή Καμπίτση

Οι Οργισμένες Μέρες από την Αρετή Καμπίτση, είναι μια νουβέλα που κατάφερε να με αγγίξει, αφού ασχολείται με ένα θέμα που απασχολεί πολύ κόσμο. Μέσα από την πρωταγωνίστρια της, Άννα, ο αναγνώστης καλείται να μπει στο μυαλό της ηρωίδας, στις σκέψεις και στα τραυματά της που ξεκινούνε από πολύ παλιά, και τελικά να την δει να παλεύει με τον δαίμονα της κατάθλιψης. Θα μπορέσει άραγε να βγει αλώβητη; Και με ποιο κόστος;



Η σαραντάχρονη Άννα, ζει μια ήσυχη ζωή με τον άντρα της και τα παιδιά της, τα οποία πλέον έχουν φύγει από το σπίτι. Ο άντρας της κάνει αρκετά επαγγελματικά ταξίδια, ενώ η ίδια προσπαθεί να γεμίσει τον χρόνο της, ασχολούμενη με την ζωγραφική. Η ηρωίδα φαίνεται να έχει αποδεχτεί και να έχει συμβιβαστεί με την καθημερινότητά της, χωρίς να πούμε ότι κερδίζει ή χάνει κάτι. Απλά ζει, με τον τρόπο που έχει μάθει. Όλα θα αλλάξουν όμως, όταν λάβει ένα ανώνυμο τηλεφώνημα, που της αναφέρει πως η άντρας της την απατά. Τότε, θα ξεκινήσει να ψάχνει για αποδεικτικά στοιχεία, και θα ξεκινήσει και η ψυχική κατάπτωση της. 

Μια πολύ αληθινή ιστορία, και μια διαφορετική οπτική για την κατάθλιψη. Ενώ το ξεκίνησα με πιο ''χαλαρούς'' ρυθμούς, τελικά αποδείχτηκε πολύ ''βαρύ'' βιβλίο, και κατάφερε να με αγγίξει και να με συνεπάρει. Δεν μπορούσα να καταλάβω τι είναι πραγματικότητα και τι ψέμα, τι είναι επινόηση του μυαλού και τι απτό. Και όλο αυτό με βύθιζε όλο και περισσότερο στην ιστορία. Η Άννα είναι μια προσωπικότητα με πολλά τραύματα, που καλείται να κουβαλήσει το βάρος της ψυχικής αρρώστιας της μητέρας της (μανιοκατάθλιψη).  Οι άνθρωποι γύρω της, αν και θέλουν αν την βοηθήσουν δεν θα τα καταφέρουν, αφού η ίδια κόβει κάθε επαφή και επικοινωνία. Μόνη της συντροφιά, ο γάτος της Μιάου, που παίζει κομβικό ρόλο στην ιστορία.

Οι Οργισμένες Μέρες είναι μια νουβέλα που μας θυμίζει πως οι ψυχικές ασθένειες και τα παιχνίδια του μυαλού υπάρχουν. Και πως κάποιοι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να λάβουν βοήθεια, όμως πρέπει να τους δώσουμε ένα χέρι να σηκωθούν πριν να είναι πολύ αργά, ακόμη και αν δεν μπορούν να το δεχτούν.



2 σχόλια: