Η Απατηλή Ζωή των Ενηλίκων - Έλενα Φερράντε

 Η αγαπημένη συγγραφέας  Έλενα Φερράντε επέστρεψε λογοτεχνικά με το πολυαναμενόμενο βιβλίο της, που κυκλοφόρησε την 1η Σεπτέμβρη ταυτόχρονα σε 27 χώρες. Με τίτλο ''Η απατηλή ζωή των ενηλίκων'', η Φερράντε μας ταξιδεύει για μια ακόμη φορά στην Νάπολη, και μας βάζει στο -μπερδμένο - μυαλό της έφηβης πρωταγωνίστριας της, ενώ μέσα από μια απλή ιστορία καταφέρνει να θίξει αρκετά κοινωνικά και οικογενειακά θέματα.




Πρωταγωνίστρια είναι η έφηβη Τζοβάννα, όπου από τις πρώτες κιόλας σελίδες μπαίνουμε στο μυαλό της, το μυαλό μιας έφηβης κοπέλας που βλέπει τον εαυτό και τον κόσμο γύρω του να αλλάζει. Η Τζοβάννα δεν θα αργήσει να δει τον κόσμο που ήξερε μέχρι σήμερα να γκρεμίζεται, και θα καταλάβει πως η ζωή των ενηλίκων τελικά είναι απατηλή! 


Μέσα από τα μάτια της Τζοβάννα, βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίον βλέπει και αντιμετωπίζει τον εαυτό της, και νομίζω οι περισσότεροι έχουν βιώσει κάτι αντίστοιχο στην εφηβεία, ίσως όχι σε τέτοιο βαθμό, γενικά θεωρώ πως είναι μια ηρωίδα με την οποία μπορεί εύκολα να ταυτιστεί ακόμη και ένας ενήλικας. Η Τζοβάννα είναι επιμελής, καλή μαθήτρια, ζει με τους - εκπαιδευτικούς - γονείς της, όμως όλα αρχίζουν να αλλάζουν την στιγμή που ακούει τον πατέρα της να την αποκαλεί άσχημη, καθώς και ότι του θυμίζει την αδερφή του Τζοβάννα, μια αδερφή για την οποία η πρωταγωνίστρια δεν ξέρει πολλά. Οι σκέψεις της χειμαρρώδεις, ευαίσθητες και αληθινές. Και σιγά σιγά θα ξεκινήσει να γίνεται σκληρή, όχι μόνο με τον εαυτό της αλλά και με τον περίγυρο της. Η Τζοβάννα θα αποφασίσει πως θέλει να γνωρίσει την Βιττόρια , και οι γονείς της δεν θα της το αρνηθούν.  Η Βιττόρια, είναι μια τελείως διαφορετική προσωπικότητα, σκληρή, αθυρόστομη και προκλητική, αλλά όλα αυτά είναι μια άμυνα, καθώς έχει περάσει τις δικές της δυσκολίες. Οι δυο τους θα αναπτύξουν μια περίεργη σχέση, που θα τις επηρεάσει σε διαφορετικά επίπεδα, κάνοντας την Τζοαβάννα να αντιλαμβάνεται κάποιες καταστάσεις τελείως διαφορετικά, και πολλές φορές να δρα ως κάποια άλλη.  Μέσα σε όλα αυτά, δε θα αργήσει να έρθει ο έρωτας, αλλά και το διαζύγιο των γονιών της.


Το βιβλίο έχει πρωτοπρόσωπη αφήγηση, και αυτό μας βοηθάει να μπούμε ακόμα πιο εύκολα στον κόσμο της Τζοβάννα. Προσωπικά, ένιωσα συμπάθεια για την Βιττόρια, και νομίζω πως όλοι οι χαρακτήρες είναι καλοδουλεμένοι και ευδιάκριτοι. Μου άρεσε πολύ η αντίθεση της Βιττόρια και του αδερφού της, αφού έτσι μπορέσαμε μέσα από τους ίδιους να γνωρίσουμε και δύο διαφορετικές πλευρές της Νάπολης. Φυσικά, η αίσθηση της Νάπολης και των κατοίκων της, είναι διάχυτη σε όλο το βιβλίο.


Αν και η ιστορία είναι σχετικά απλή, είναι μοναδικός ο τρόπος με τον οποίον η Φερράντε καταφέρνει να μπει στην ψυχοσύνθεση της ηρωίδας της, και να μεταφέρει στον ανανγώστη τον τρόπο με τον οποίον μια έφηβη βλέπει τον κόσμο γύρω της. Πως από το ''καλό'' κορίτσι πέφτει στην παγίδα να προσπαθήσει να εκδικηθεί τους ''μεγάλους'' πληγώνοντας μέσα από την συμπεριφόρά της πολλές φορές και την ίδια. Είναι από τα βιβλία που με έβαλαν για τα καλά στον κόσμο του, και πολλές φορές ένιωθα ένα σφίξιμο καθώς το διάβαζα, αφού οι περισσότερες σχέσεις των ηρώων αυτού του μυθιστορήματος είναι ξεκάθαρα τοξικές. Από τις πρώτες σελίδες μου έγινε ξεκάθαρο ποιους ήρωες συμπαθώ και ποιούς αντιπαθώ!


Η απατηλή ζωή των ενηλίκων είναι ένα μυθιστόρημα που κρύβει μέσα του μια μικρή και απότομη ενηλικίωση, σε βουτάει απότομα στον κόσμο του και σε παρασύρει στα σκοτεινά νερά του, αφήνοντας σε να επιβιώσεις, μαζί με τους ήρωες του, που τόσο το έχουν ανάγκη. Όπως ακριβώς γίνεται σε κάθε ενηλικίωση!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου