Σκιές από το παρελθόν - Χρύσα Βασιλείου

 Μετά το τόσα κοινωνικά μυθιστορήματα που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, και μετά τις νουβέλες και τα διηγήματα που με προβλημάτισαν, ήξερα πως αυτό που χρειαζόμουν για να έρθω στα ίσα μου, είναι ένα καλό αστυνομικό μυθιστόρημα! Τη λύση στο πρόβλημά μου έδωσε η Χρύσα Βασιλείου, με το βιβλίο της Σκιές από το παρελθόν, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα


Τη Χρύσα Βασιλείου την ''γνώριζα'' μέσα από τις κριτικές της, καθώς αρθρογραφεί σε πολλά site που αφορούν το βιβλίο, και χάρηκα πολύ που μπόρεσα να δω και την άλλη της πλευρά, αφού και σαν συγγραφέας φαίνεται από την πρώτη της δουλεία ότι έχει να δώσει πολλά!





Πρωταγωνίστρια είναι η Κρίστεν Χολμς, η οποία εργάζεται ως δημοσιογράφος στο Σικάγο. Σύντομα θα επιστρέψει στη γενέτειρά της, το Έιμερι του Ουισκόνσιν, για να παρευρεθεί στο μνημόσυνο της παιδικής της φίλης Λόρεν, η οποία είχε ένα ατύχημα όταν έπεσε από τις σκάλες και έχασε τη ζωή της σε μικρή ηλικία. Πηγαίνοντας εκεί, και λίγες ημέρες πριν το μνημόσυνο, η τοπική κοινωνία θα έρθει αντιμέτωπη με την εξαφάνιση της αδερφής της Λόρεν, Κασσάνδρα. Μαζί με αυτήν την εξαφάνιση θα έρθουν στην επιφάνεια ένα σωρό μυστικά αλλά και πληγές του παρελθόντος. Η οικογένεια της Λόρεν μετά το δυστύχημα βυθίστηκε στην θλίψη, και όλο το βάρος έπεσε στην Κασσάνδρα, η οποία σύμφωνα με όσους την γνώριζαν δεν θα μπορούσε να το έχει σκάσει έτσι απλά, ειδικά λίγες ημέρες πριν το μνημόσυνο της αδερφής της. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο αστυνομικός Ντέιβιντ Μορέτι, και ψάχνοντας να βρει την Κασσάνδρα, θα ανακαλύψει πως οι σκιές από το παρελθόν υπάρχουν ακόμη στο Έιμερι, σκορπίζοντας το κακό. Παράλληλα, η Κρίστεν έρχεται πιο κοντά με τον Ντέιβιντ, ενώ ξυπνάει μέσα της το δημοσιογραφικό της δαιμόνιο, και αποφασίζει να κάνει και αυτή τις δικές της έρευνες, πράγμα που θα την φέρει σε επικύνδυνη θέση!


Παράλληλα με την ιστορία, διαβάζουμε για ένα ανώνυμο ζευγάρι που φαίνεται να κινεί τα νήματα, και η αποκάλυψη αλλά και ο ρόλος του αποκαλύπτονται στο τέλος.


Αρχικά, μου άρεσε πάρα πολύ το γεγονός ότι διαδραματίζεται σε μια μικρή τοπική κοινωνία, αφού μέσα από απλές κινήσεις και λόγια, βλέπουμε ακριβώς τον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί η ίδια και οι άνθρωποι της. Επίσης, η ιστορία διαδραματίζεται κοντά στο Halloween, κάτι που ταίριαζε ιδανικά στην ατμόσφαιρα. Βρήκα πολύ έξυπνο το γεγονός ότι υπήρχε και η παράλληλη αφήγηση με το ανώνυμο ζευγάρι, αφού πέρα από το ότι εντείνει την αγωνία, σε κάνει να σκέφτεσαι ποιοι μπορεί να είναι, και τι ακριβώς θέλουν να πετύχουν. Όσο προχωράει η ιστορία, από ένα σημείο και έπειτα αρχίζει να γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο το τι έχει συμβεί, ο τρόπος όμως με τον οποίον γίνεται η αποκάλυψη είναι γεμάτος αγωνία για πολλούς λόγους.


Κάτι ακόμη που μου άρεσε πολύ, είναι η σκιαγράφηση των χαρακτήρων, πέρα από την Κρίστεν, αγάπησα την Κασσάνδρα, συμπόνεσα τους γονείς, λυπήθηκα για την χαμένη κόρη, ενώ για άλλους ήμουν επιφυλακτική και δύσπιστη από την αρχή - και πόσο χαίρομαι που επιβεβαιώθηκα! Μου άρεσε το γεγονός ότι υπήρχαν πολλά πρόσωπα, και όλοι είχαν λόγο ύπαρξης στην ιστορία, χωρίς να κουράζουν. Ειδικά στην αρχή, όλοι φαίνονται να κρύβουν κάτι, και προσωπικά μου φαινόντουσαν ύποπτοι σχεδόν όλοι!


Αυτό που θα ήθελα διαφορετικό είναι το τέλος. Αντιλαμβάνομαι πως είναι πιο ρεαλιστικό, - SPOILER -SPOILER -SPOILER -SPOILER -

-

-

-

-

-

αφού ήταν ξεκάθαρο από την αρχή πως η Κρίστεν θα γυρνούσε πίσω στο Σικάγο, όμως το να τα ξαναβρεί με τον πρώην της για τον οποίον είχαμε διαβάσει ελάχιστα, δεν μου ταίριαξε. Αφού δεν θα μπορούσε να είναι με τον Ντέιβιντ - που για μένα ήταν το ιδανικό ζευγάρι αφού ήταν τόσο ταιριαστοί, και τον είχα συμπαθήσει και αρκετά!- θα προτιμούσα να γυρνούσε μόνη της πίσω, και να συνεχίσει τη ζωή της. Αλλά αυτή είναι ξεκάθαρα η δική μου γνώμη, και αυτό δεν αλλάζει την συνολική μου άποψη για το βιβλίο!


Οι Σκιές από το Παρελθόν είναι μια αξιόλογη προσπάθεια να διαβάσουμε περισσότερη αστυνομική λογοτεχνία από Ελληνίδες συγγραφείς! Είναι ένα μυθιστόρημα που έχει τα πάντα μέσα , αγωνία, ανατροπές, δράμα, κοινωνικούς προβληματισμούς, τον τρόπο με τον οποίον μια μικρή κοινωνία αντιδρά στις φήμες κ.α.π.. Η ιστορία είναι καλοδουλεμένη και ξετυλίγεται με πολύ ωραίο τρόπο, αποκαλύπτοντας κάθε φορά τόσα όσα χρειάζονται! Ακόμη, μου άρεσε πολύ η ποικιλία των προσώπων, και το ότι ο κάθε ένας αντιπροσώπευε κάτι διαφορετικό. Με ταξίδεψε στην πόλη του Έιμερι, την οποία ομολογώ πως δεν γνώριζα, αλλά μόλις έκελισα το βιβλίο ένιωσα πως ταξίδεψα εκεί, και φυσικά πως έγινα μέρος αυτής της ιστορίας!





2 σχόλια: