Σώσε Με -Δημήτρης Σίμος

Ένα από τα πιο αναμενόμενα βιβλία της χρονιάς στο χώρο της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας, ήταν και το τέταρτο βιβλίο του Δημήτρη Σίμου, χωρίς αστυνόμο Καπετάνο αυτή τη φορά, με τίτλο Σώσε Με, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Η χαρά μου όταν το έλαβα ήταν μεγάλη, γιατί ήξερα από πριν ότι θα είναι κάτι διαφορετικό, και ανυπομονούσα πολύ. Δεν ξέρω εάν χρειάζεται να γράψω κάτι παραπάνω, πέρα από το ότι το ξεκίνησα στις εννιά το βράδυ και μέχρι τις δώδεκα το είχα τελειώσει, αλλά νομίζω πως αυτό λέει πολλά!



Η Νικόλ Πομάνου είναι μια νεαρή καλλιτέχνις ξυλογλυπτικής η οποία επιστρέφει στο χωριό της, το Κρυφό, με αφορμή το μνημόσυνο του πατέρα της. Κάθε χρόνο, η Νικόλ με τις δύο αδερφές της και την μητέρα τους, έχουν ένα ''άτυπο'' ραντεβού. Όμως όλα παίρνουν διαφορετική τροπή όταν η μικρότερη αδελφή της Νικόλ δεν εμφανίζεται σε αυτό. Παράλληλα, κάνουν την εμφάνιση τους κάποια παραμορφωμένα πτώματα γυναικών, και η αστυνόμος Λουκίδη αναλαμβάνει δράση. Η Νικόλ θα έρθει αντιμέτωπη με το παρελθόν, με πολλά μυστικά - καλά κρυμμένα - που έχουν αφήσει σημάδια στην μνήμη της. Όλα ξεκίνησαν πριν χρόνια στο Δάσος των Μανιταριών. Πως όμως θα τελειώσουν; 

Ο Δημήτρης Σίμος υπογράφει ένα καλοστημένο ψυχολογικό θρίλερ, που μεταπηδάει από το παρόν στο παρελθόν, αποκαλύπτοντας σταδιακά την ιστορία, και ξετυλίγοντας ένα καλά μπλεγμένο κουβάρι μυστικών. Με φόντο την ελληνική επαρχία, και τους ανθρώπους της καθηλώνεσαι και διαβάζεις με κομμένη την ανάσα. Ατμοσφαιρικό, σκοτεινό, γεμάτο ένταση και αγωνία σε κάνει να προσπαθείς να μαντέψεις τι έχει συμβεί, μα στο τέλος καταλαβαίνεις πόσο έξω έχεις πέσει! Παράλληλα, βλέπουμε και μια ακόμη ιστορία που είχε συμβεί στο παρελθόν, σε μικρότερη έκταση. Εκτός από τις χρονικές εναλλαγές, σε κάθε κεφάλαιο διαβάζουμε την ιστορία και από διαφορετικό αφηγητή, δίνοντας έτσι περισσότερες οπτικές και κάνοντας το ενδιαφέρον μεγαλύτερο.

Η γραφή του Δημήτρη Σίμου είναι πολύ πιο ώριμη, και το συγκεκριμένο βιβλίο το απόλαυσα περισσότερο από τα προηγούμενα του. Νομίζω πως το ψυχολογικό θρίλερ του ταιριάζει περισσότερο σαν είδος. Έχει δουλέψει πολύ σοβαρά και σε βάθος, και την ιστορία καθώς και τους χαρακτήρες. Όσον αφορά το κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι κάτι που προβληματίζει, και βάζει σε σκέψεις. Πότε μια τιμωρία μπορεί να συγχωρεθεί; Η ηθική, οι προβληματικές οικογενειακές σχέσεις και η κάθαρση που κάποιοι άνθρωποι έχουν τόσο πολύ ανάγκη, οδηγούν πολλές φορές σε σκοτεινά μονοπάτια. Μόνο που κάποιες φορές μπορείς να τους κατανοήσεις, να πάρεις και λίγο το μέρος τους, και να νιώσεις την λύτρωση που περίμεναν χρόνια.

Κάπου μεταξύ της πρώτης σεζόν του The Sinner και του στυλ της Τζίλιαν Φλιν κινείται το Σώσε Με, δίνοντας στο αναγνωστικό κοινό μια πολύ δυνατή ιστορία που δοκιμάζει τα ανθρώπινα όρια και συμπεριφορές, είναι γεμάτη ανατροπές και μυστικά, και έχει άρωμα ελληνικής επαρχίας. Όλα αυτά τα συστατικά, κάνουν το Σώσε Με, ένα από τα πιο άρτια βιβλία της καλοκαιρινής σεζόν!


----

Μπορείτε να βρείτε online το βιβλίο : ΕΔΩ!


Διαβάστε εδώ τη γνώμη μου για τα τρία προηγούμενα βιβλία του Δημήτρη Σίμου:










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου