Σημειώσεις για ένα ναυάγιο - Ντάβιντε Ενία

Λαµπεντούζα, από την αρχαία ελληνική λέξη λέπας, τον απόκρηµνο βράχο που τον τρώνε µε µανία τα στοιχεία της φύσης, µα εκείνος αντιστέκεται και µένει ολόρθος καταµεσής στην απεραντοσύνη του πελάγους. Ή από το λαµπάς, τη φλόγα που λάµπει στο σκοτάδι, το φως που νικάει τη σκοτεινιά.

Το δεύτερο βιβλίο του Ντάβιντε Ενία, με τίτλο ''Σημειώσεις για ένα ναυάγιο'', εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη, και ανήκει στη σειρά Ντοκουμέντα -μαρτυρίες. Ένα βιβλίο που ανατριχιάζει, συγκινεί και βάζει σε πολλές σκέψεις τον αναγνώστη. Και όλα αυτά επειδή δεν είναι βιβλίο, αλλά κατά κάποιον τρόπο η πραγματικότητα.

Σημειώσεις για ένα ναυάγιο - Ντάβιντε Ενία

Ένας πατέρας και ένας γιος βρίσκονται στη Λαμπεντούζα, ένα νησί ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη. Ένα νησί, όπου καθημερινά εκατοντάδες πρόσφυγες προσπαθούν να βρουν καταφύγιο. Οι κάτοικοι του νησιού, - και ο πατέρας του πρωταγωνιστή - προσπαθούν να υποδεχτούν τους κατατρεγμένους ανθρώπους που φτάνουν σε βάρκες, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Άνθρωποι που κουβαλούν στις πλάτες τους πόνο και δυστυχία, χωρίς ποτέ να πάψουν να ελπίζουν για ένα καλύτερο αύριο. Και στη μέση, ο πρωταγωνιστής, πομπός και δέκτης εικόνων και συναισθημάτων. Ένα ναυάγιο κοινωνικό, υπαρκτό, ανθρώπινο. 

Ο Ντάβιντε Ενία καταφέρνει να δημιουργήσει πολύ δυνατά συναισθήματα, χωρίς απλά να καταγράφει γεγονότα. Με λογοτεχνικό ύφος, και νοσταλγικές εικόνες, περιπλέκει τις ζωές των ανθρώπων του νησιού, μαζί με των ανθρώπων που ψάχνουν καταφύγιο. Ο πρωταγωνιστής, άνθρωπος βαθιά ευαίσθητος και λογικός, αναπολεί και ζει γεγονότα που του χαράζουν ανεξίτηλα την ψυχή. 

Είναι ένα βιβλίο κοινωνικό και ανθρώπινο. Ξεφεύγει από τα όρια της μαρτυρίας, και αγγίζει πολλά ευαίσθητα ζητήματα. Το τέλος δε, με έκανε να δακρύσω, και σαν σύνολο το βιβλίο με άγγιξε πάρα πολύ. 

Οι σημειώσεις για ένα ναυάγιο είναι ένα βιβλίο βαθύ, σπαρακτικό μα πάνω από όλα αληθινό. 


---

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο του Ντάβιντε Ενία : ΕΔΩ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου