Βάναυση Αγάπη - Έλενα Φερράντε

Η Έλενα Φερράντε, γνωστή από την ''Τετραλογία της Νάπολης'', ξεκίνησε το συγγραφικό της ντεμπούτο από το 1992, με το πρώτο της έργο να ονομάζεται Βάναυση Αγάπη. Ένα μυθιστόρημα με ιταλικό αέρα, και με βασικό θέμα τη σχέση μητέρας - κόρης, και αν μη τι άλλο, ένα πρωτόλειο μυθιστόρημα που όπως έδειξε η ιστορία ήταν η ιδανική αρχή για την μετέπειτα πορεία της Φερράντε.

Η βάναυση αγάπη, επανεκδόθηκε από τις Εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση Δήμητρας Δότση.

Βάναυση Αγάπη - Έλενα Φερράντε, εκδόσεις Πατάκη




Η Ντέλια την ημέρα των γενεθλίων της, μαθαίνει πως η μητέρα της Αμάλια, βρίσκεται νεκρή. Πηγαίνοντας στην κηδεία, συναντιέται με τις αδερφές της, αλλά και κάποιους δαίμονες από την παιδική της ηλικία. Ξεκινάει μια περιπέτεια - αναζήτηση, για να γνωρίσει λίγο καλύτερα τη μητέρα της, αλλά και τον μυστηριώδη τρόπο με τον οποίον πέθανε. Μέσα σε αυτό το ταξίδι αναζήτησης της αλήθειας, θα έρθει αντιμέτωπη με τον εαυτό της, με παιδικές της μνήμες, αλλά και με την αλήθεια σχετικά με τη μητέρα της, και την μεταξύ τους σχέση. Μνήμες, και μυστικά θα ανασυρθούν στην επιφάνεια, και η αναζήτηση της αλήθειας γίνεται αυτοσκοπός για την Ντέλια.

Ένα αρκετά εσωτερικό μυθιστόρημα, το οποίο αγγίζει και θίγει πολλά θέματα. Οι χαρακτήρες, είναι ολοκληρωμένοι, και όσον αφορά την Ντέλια δε μπορείς παρά να μην θέλεις να την προστατεύσεις και να την αγκαλιάσεις. Η Αμάλια από την άλλη, ένας τελείως διαφορετικός χαρακτήρας, εξωστρεφής, που απολαμβάνει τη ζωή στο έπακρο. Δύο διαφορετικές γυναίκες, και ένας ισχυρός δεσμός, αυτός της μητέρας και της κόρης, κλονισμένος και διαταραγμένος, από ένα παρελθόν που κρύβει πολλές απαντήσεις. Μια σχέση που ακροβατεί ανάμεσα στην αγάπη και τη ζήλια, μια... Βάναυση Αγάπη.

Η Έλενα Φερράντε ξέρει καλά να υφαίνει χαρακτήρες, και να περιπλέκει τις σχέσεις και τους δεσμούς τους, υπογράφοντας αυτό το κοινωνικό δράμα, που παρά τη μικρή του έκταση ( 210 σελίδες), είναι ένα από τα μυθιστορήματα που σε σημαδεύουν και καταφέρνουν να μείνουν χαραγμένα στο μυαλό του αναγνώστη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου