Συνέντευξη με την συγγραφέα Ήρα Βλάχου , και διαγωνισμός

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο αλλαγών, δύσκολη, πρωτόγνωρη και ιδιαίτερη. Όμως, είναι και κάποιες αλλαγές που χρειάζονται, που δίνουν δύναμη, αισιοδοξία, και γιατί όχι, αποτελούν μια νέα αρχή. Για μια τέτοια αλλαγή μας γράφει και η συγγραφέας Ήρα Βλάχου, στο ομώνυμο βιβλίο της, για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ . Έγραψε για ένα δύσκολο θέμα, και το αντιμετώπισε με ευαισθησία και σεβασμό. Αφιερώνει το βιβλίο της σε αυτούς που τολμούν, όπως και η ηρωίδα της, Ευτυχία, που τόλμησε να γυρίσει σελίδα στη ζωή της, και να βρει την πραγματική της ταυτότητα, αλλάζοντας φύλο. 

Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε καλύτερα την Ήρα Βλάχου, και το μυθιστόρημα της, Η αλλαγή, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 γράμματα.  

Ήρα Βλάχου, συγγραφέας του βιβλίου Η Αλλαγή





1. Πες μας λίγα πράγματα για εσένα!


Ονομάζομαι Ήρα Βλάχου, γεννήθηκα και ζω στην Αθήνα, έχω σπουδάσει παιδαγωγικά, ένα επάγγελμα που αγαπώ πολύ και το εξασκώ μέχρι και σήμερα και “Η Αλλαγή” είναι το πρώτο μου βιβλίο.


2.Το πρώτο σου βιβλίο έχει τίτλο Η Αλλαγή. Χρειαζόμαστε την αλλαγή για να πάμε μπροστά; Πότε πιστεύεις πως πρέπει να τολμάμε και να την κάνουμε;

Μόνο οι αλλαγές μας πηγαίνουν μπροστά. Είναι φορές που νομίζουμε πως μια αλλαγή μας πηγαίνει πίσω. Κάτι τέτοιο το αντιλαμβανόμαστε όταν μια αλλαγή που έχουμε ήδη κάνει μας έφερε ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Όμως ακόμα κι αυτό μας πηγαίνει μπροστά, αφού αποκτήσαμε μια ακόμη εμπειρία από αυτή τη λάθος αλλαγή.

Κάνουμε μια αλλαγή όταν νιώθουμε πως αυτή πρέπει να γίνει. Το ένστικτό θα μας υποδείξει τον σωστό χρόνο. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να το ακολουθήσουμε. Διότι τα πάντα γύρω μας αλλάζουν, τα πάντα προχωρούν μπροστά, η ζωή προχωρά μπροστά κι αλίμονο αν εμείς μένουμε ίδιοι στα ίδια.

3.Στο βιβλίο σου αγγίζεις ένα ευαίσθητο και λεπτό θέμα, αυτό των ανθρώπων που γεννήθηκαν σε λάθος φύλο. Πώς αποφάσισες να γράψεις για αυτό το θέμα;

Αφορμή ήταν η αλλαγή. Η αλλαγή σαν έννοια. Στη ζωή του κάθε ανθρώπου έρχονται περιπτώσεις στις οποίες η αλλαγή μιας κατάστασης είναι μονόδρομος, όμως εκείνος δεν τολμάει να την κάνει. Δεν τολμάει να φύγει από μια δουλειά που τον πιέζει γιατί φοβάται πως δεν θα βρει άλλη, δεν τολμάει να κάνει πέρα τοξικούς ανθρώπους γιατί φοβάται πως θα μείνει μόνος του. Και από την άλλη πλευρά, υπάρχουν άνθρωποι που έκαναν την πιο μεγάλη αλλαγή! Άλλαξαν όλο τους τον εαυτό, άλλαξαν την εξωτερική τους εμφάνιση και μοιραία άλλαξε και το μέσα τους. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να τονίσω την πιο μεγάλη αλλαγή που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος, για να συνειδητοποιήσουμε πως όλα μπορούν να γίνουν και πως ότι αλλάζει είναι μόνο για καλό.

4.Πώς θα περιέγραφες τον ήρωα του βιβλίου σου; Ποια χαρακτηριστικά του τον κάνουν να ξεχωρίζει;

Αγάπησα ιδιαίτερα την ηρωίδα και αργότερα τον ήρωα του βιβλίου μου! Δεν τον καθοδήγησα, άφησα εκείνον να με οδηγήσει στην πορεία της ζωής του, των δύο ζωών του! Είναι ένας άνθρωπος δειλός, ένας άνθρωπος που κρύβεται μέσα στο καβούκι του, χαμηλών τόνων, ιδιαίτερα μελαγχολικός και φοβισμένος. Είναι από αυτούς τους ανθρώπους που τους “κλέβουν” τη σειρά προτεραιότητας στην τράπεζα όμως εκείνοι δε διαμαρτύρονται από φόβο μήπως γίνει φασαρία. Είναι από αυτούς τους ανθρώπους που κλείνουν τα μάτια μπροστά σε μια αδικία. Αυτοί ακριβώς όμως οι άνθρωποι είναι ικανοί για όλα. Γιατί πόσες φορές θα αντέξεις να σου “κλέψουν” τη σειρά προτεραιότητας στη ζωή; Πόσες φορές θα αντέξεις να κλείσεις τα μάτια σου σε μια αδικία που γίνεται εις βάρος σου; Αυτοί ακριβώς είναι οι άνθρωποι που έχουν συσσωρευμένη ενέργεια μέσα τους. Κι όταν εκραγούν σαν ηφαίστεια, σίγουρα κάτι καλό θα γεννηθεί!

5.Ιδανικά, τι θα ήθελες να νιώσει κάποιος κλείνοντας το βιβλίο σου;

Ιδανικά, θα ήθελα να νιώσει έτοιμος να φτιάξει μια λίστα με τις αλλαγές που αποφάσισε να κάνει στη ζωή του!

Η Αλλαγή, Ήρα Βλάχου


6.Τι κερδίζεις και τι χάνεις γράφοντας;

Όταν γράφεις, μόνο κερδίζεις. Μαθαίνεις τον εαυτό σου και μαθαίνεις πράγματα για τον κόσμο, ψάχνοντας στοιχεία για να εμπλουτίσεις το βιβλίο.

7.Αλήθεια, πώς ξεκίνησες να γράφεις; Τι είναι για σένα η συγγραφή;
Διάβαζα λογοτεχνικά βιβλία από παιδί. Η συγγραφή μπήκε στη ζωή μου αβίαστα και βρήκε τον χώρο της στην καθημερινότητά μου. Ήταν αυτό που μου μου έλειπε, ήταν η δική μου αλλαγή. Η συγγραφή είναι έμπνευση, είναι ζωές που δεν θα ζήσεις ποτέ κι όμως τις ζεις. Οι ήρωες είναι άνθρωποι που δεν θα συναντήσεις ποτέ και όμως τους συνάντησες, τους γνώρισες και, για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα πορεύτηκες μαζί τους ισορροπώντας στη λεπτή γραμμή που χωρίζει τη φαντασία από την πραγματικότητα.

8.Ετοιμάζεις τίποτα για το μέλλον – συγγραφικά;

Ναι, αλλά είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και αφιερωμένο στην αδελφική αγάπη.

9.Αν είχες την ευκαιρία να κάνεις μια αλλαγή – στη ζωή σου, στον περίγυρο σου, στον κόσμο- ποια θα ήταν αυτή;

Θα ήταν η πιο απλή: Κάθε πρωί που ξυπνάμε να χαμογελάμε! Στη ζωή, στον περίγυρό μας, στον κόσμο. Και σίγουρα κάτι καλό θα συμβεί!

10. Τέλος, θα ήθελα να πεις κάτι - ό,τι θέλεις εσύ- στους αναγνώστες του readoclock.gr!

Να αλλάζετε. Να αλλάζετε την εμφάνισή σας, να αλλάζετε το μέσα σας. Βέβαια, δεν μπορούν όλοι να κάνουν την αλλαγή του ήρωα του βιβλίου! Αλλά μπορούμε όλοι να αλλάζουμε. Να αλλάζουμε απόψεις, συναισθήματα, να αλλάζουμε το σωστό με το λάθος και το λάθος με το σωστό. Μόνο οι αλλαγές μας εξελίσσουν, μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους, μας πηγαίνουν παραπέρα!

----

Ευχαριστώ πολύ την Ήρα Βλάχου για τη συνέντευξη που μου παραχώρησε!

----

Και για τους αναγνώστες του readoclock.gr:

Σε συνεργασία με την Ήρα Βλάχου και τις εκδόσεις 24 γράμματα, κληρώνουμε ένα αντίτυπο του βιβλίου ''Η Αλλαγή''. Για να διαβάσετε τους όρους και να πάρετε μέρος, πατήστε : ΕΔΩ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου