Ήρα Βλάχου - Η Αλλαγή

Η αλλαγή... Πώς αντιμετωπίζει κάποιος μια αλλαγή; Πόση δύναμη ψυχής και τόλμη χρειάζεται για να αποφασίσει κάποιος να κάνει μια αλλαγή; Και τελικά, ποιο είναι το κέρδος; Αξίζει; 

Η Ήρα Βλάχου κάνει το συγγραφικό της ντεμπούτο, συστήνοντας μας έναν ήρωα από αυτούς που υπάρχουν γύρω μας, και που πολλές φορές η ίδια η κοινωνία δεν τους ακούει. Είναι οι ήρωες αυτοί, που τολμάνε την αλλαγή, και που αξίζουν την προσοχή μας!

Ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερο το βιβλίο της Ήρας Βλάχου, με τίτλο Η Αλλαγή, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 γράμματα.

Ήρα Βλάχου, Η Αλλαγή, εκδόσεις 24 γράμματα
Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο Αντώνης, ο οποίος μας συστήνεται αρχικά ως Ευτυχία. Ένας άνθρωπος γεννημένος στο λάθος φύλο. Η Ευτυχία, από μικρή ηλικία ένιωθε περίεργα. Ήθελε να ντύνεται με αγορίστικα ρούχα, και να κάθεται με τον πατέρα της στο συνεργείο αυτοκινήτων. Η ίδια ένιωθε περίεργα, και φοβούμενη την απόρριψη της οικογένειάς της, αποφάσισε να φύγει από το σπίτι, και να ζήσει στο εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να μπορέσει να αποδεχτεί τον εαυτό της. Χρόνια αργότερα, θα βρεθεί στο Βουκουρέστι, όπου μετά τη συμβολή ψυχολόγων και ιατρών, θα εγχειρηθεί και θα μπορέσει να βρει επιτέλους τον πραγματικό εαυτό, ως Αντώνης. Ο Αντώνης, θα βρεθεί και πάλι στην Ελλάδα, όπου θα προσπαθήσει να κάνει μια νέα αρχή, αυτή τη φορά στο νησί της Ρόδου. Θα μπορέσει άραγε να βρει την πραγματική αγάπη; Θα μπορέσει η οικογένειά του να δεχτεί την πραγματικότητα και να τον αγκαλιάσει; 

Το μυθιστόρημα της Ήρας Βλάχου, πραγματεύεται ένα θέμα δύσκολο και πολύ ενδιαφέρον. Μπόρεσε να μπει στην ψυχή ενός ανθρώπου που έχει γεννηθεί σε λάθος σώμα, απολύτως σεβόμενη και ταυτόχρονα αναδεικνύοντας όλο το φάσμα των συναισθημάτων που νιώθει ένας άνθρωπος όντας σε αυτήν τη θέση. Σκέψεις, συναισθήματα, αντιφάσεις, πόνος, φόβος και απόρριψη. Όλα αυτά γραμμένα με πολύ γλυκό τρόπο. Σε πολλά σημεία συγκινήθηκα, και μπόρεσα να καταλάβω ακόμη περισσότερο πόσο δύσκολο είναι να μπορέσεις να υποστηρίξεις κάτι που ενώ είναι αυτονόητο, από πολλούς θεωρείται ταμπού. Πέρα από τον πρωταγωνιστή όμως, η Ήρα Βλάχου, έχει καταφέρει να αποδώσει με εξαιρετικό τρόπο και τα συναισθήματα των γονιών, και από τις δύο πλευρές. Ο ένας γονιός που δεν μπορεί να δεχτεί την πραγματικότητα, λόγω φόβου, και ο άλλο γονιός που αποδέχεται το παιδί του χωρίς δεύτερη σκέψη. Όμως, η αγάπη στο τέλος κερδίζει, και η ελπίδα και η αισιοδοξία που επικρατούν, σε κάνει να νιώθεις πολύ όμορφα. 

Το μυθιστόρημα είναι γραμμένο σε απλή γλώσσα, και παίζει με τον χρόνο και το χώρο, αφού η συγγραφέας μας μεταφέρει σε διάφορες φάσεις και χρονικές περιόδους μέχρι να καταλήξει στο τέλος, κάτι που το κάνει πολύ ενδιαφέρον, και βοηθάει περισσότερο στην κατανόηση του ήρωα. 

Η Αλλαγή, αν και δεν είναι αλλαγή, αλλά μεταμόρφωση, είναι ένα βιβλίο κοινωνικό, που αξίζει να διαβαστεί, αφού καταπιάνεται με ένα δύσκολο θέμα, χωρίς όμως να είναι βαρύ, δείχνοντας τις δυσκολίες, το φόβο και τις σκέψεις που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν επέλεξε το πως θα γεννηθεί, όμως επέλεξε το πως θα ζήσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου