Αγάπη και Ξενιτιά - Θοδωρής Καλλιφατίδης

Ένα από τα βιβλία που διάβασα πρόσφατα, και με ταξίδεψε σε άλλους τόπους και χρόνους, είναι το μυθιστόρημα του Θοδωρή Καλλιφατίδη με τίτλο Αγάπη και Ξενιτιά, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κείμενα. Μια ιστορία αγάπης, με φόντο τη δεκαετία του '60, και έντονο το στοιχείο της ξενιτιάς.

Αγάπη και Ξενιτιά, Θοδωρής Καλλιφατίδης, εκδόσεις Κείμενα
Βρισκόμαστε στη Σουηδία της δεκαετίας του '60, όπου ο Χρήστος έχει μετακομίσει, μετά τη φυγή του από την Ελλάδα. Προσπαθεί να προσαρμοστεί στη ζωή του και στα νέα δεδομένα, έχοντας πάντα αγάπη για τον τόπο και την πατρίδα του. Σπουδάζει φιλοσοφία, και σύντομα μια γυναίκα θα έρθει να του αλλάξει τη ζωή. Ο έρωτας του για μια παντρεμένη γυναίκα, ένας έρωτας δυνατός, αλλά λάθος. Μέσα λοιπόν από αυτήν την απαγορευμένη σχέση, ο συγγραφέας, Θοδωρής Καλλιφατίδης χτίζει μια ιστορία γεμάτη πολλά συναισθήματα, ρομαντική, τρυφερή, μα πάνω από όλα αληθινή και ελπιδοφόρα. 

Μια όμορφη ιστορία αγάπης, που διαβάζεται εύκολα και γρήγορα. Μου άρεσε πως ήταν γεμάτο εικόνες, ενώ οι χαρακτήρες έδειχναν όλες τους τις σκέψεις και τα συναισθήματα.Ο Χρήστος, που γίνεται Χρίστο για να μπορέσει να ταιριάξει σε μια χώρα ξένη, η προσπάθεια του να εγκλιματιστεί, να νιώθει πως ανήκει εκεί, είναι ένας ρεαλιστικός χαρακτήρας, μα πάνω από όλα ρομαντικός. Βυθισμένος στη μοναξιά του, και το νόστο για την πατρίδα του, θα βρει το φως, αλλά στη λάθος πόρτα... Όλο το σκηνικό γύρω από το story είναι πολύ καλά δομημένο, ενώ περιγράφεται πολύ σωστά και ζωντανά η εποχή στην οποία διαδραματίζεται. Ακόμη, μου άρεσε το τέλος επειδή ήταν κοντά στην πραγματικότητα, και πάνω από όλα είναι ελπιδοφόρο και ευχάριστο. Ό,τι πρέπει για μια τέτοια ιστορία!

Το Αγάπη και Ξενιτιά είναι ένα μυθιστόρημα, γραμμένο για όσους θέλουν να ταξιδέψουν μέσα από τις λέξεις, να δουν εικόνες από μιαν άλλη εποχή, και να ζήσουν μια απαγορευμένη ιστορία αγάπης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου