Άγρια Φύση - Jane Harper

Γειά και χαρά, Χαρά εδώ.

Στο σημερινό post έχουμε ένα ακόμη αστυνομικό μυθιστόρημα από τη Jane Harper, συγγραφέα του best seller Η Ξηρασία ( για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ ), αυτή τη φορά με τίτλο Άγρια Φύση. Η δεύτερη περιπέτεια του Άρον Φαλκ είναι εδώ, αρκετά υποσχόμενη να κρατήσει σε αγωνία τους αναγνώστες, αφού ένα μυστήριο προσπαθεί να διελευκανθεί στην Άγρια Φύση, με τη λύση του, να φαντάζει περίπλοκη και δύσκολη!

Άγρια Φύση, Jane Harper, εκδόσεις Μεταίχμιο

Βρισκόμαστε και πάλι στην Αυστραλία, και αυτή τη φορά, πέντε γυνάικες - συνάδελφοι, αφήνουν τα γραφεία τους και παίρνουν τα σακίδια τους προκειμένου να περάσουν ένα Σαββατοκύριακο στο δάσος. Οι ''Εταιρικές Αποδράσεις'' οργανώνουν αυτήν την εκδρομή, προκειμένου να ενισχύσουν το πνεύμα της ομαδικότητας και αλληλεγγύης. Οι πέντε γυναίκες ξεκινάνε απρόθυμα αυτήν την εκδρομή, και στο τέλος επιστρέφουν μόνο οι τέσσερις από αυτές. Η Άλις, η οποία είναι μπλεγμένη σε ένα οικονομικό σκάνδαλο αγνοείται, και ο αγαπημένος ομοσπονδιακός Άρον Φαλκ, καλείται να ερευνήσει την κατάσταση. Τι γίνεται όμως όταν η κάθε μια από τις τέσσερις συναδέλφους δίνει τη δική της εκδοχή για την εξέλιξη των γεγονότων; Πού κρύβεται η αλήθεια και πού το ψέμα; Τι ωθεί του ανθρώπους στη βαρβαρότητα; Μήπως τελικά δεν είναι άγρια η φύση, αλλά οι ίδιοι οι άνθρωποι;

Μια ακόμη περιπέτεια του Άρον Φαλκ, τον οποίον γνωρίζουμε ακόμη καλύτερα σε αυτήν του περιπέτεια, μαθαίνοντας λιγα μεν, ουσιαστικά δε γεγονότα που επηρέασαν τη ζωή του. Σε αυτό το μυθιστόρημα η Jane Harper δεν εστιάζει τόσο στο κομμάτι της περιπέτειας, όσο στο κομμάτι των χαρακτήρων. Ο κάθε χαρακτήρας, έχει τη δική του προσωπικότητα, τα δικά του μυστικά και τα δικά του κίνητρα για κάθε του κίνηση. Οι πέντε γυναίκες, έχουν το δικό τους σκοτεινό παρελθόν, ενώ η Άγρια Φύση είναι μόνο η αφορμή για βγάλουν προς τα έξω τον χειρότερο και ζωώδη εαυτό τους. 

Και το δεύτερο βιβλίο της Jane Harper είναι αρκετά κινηματογραφικό, με σκηνές να εναλλάσσονται γρήγορα, μην αφήνοντας τον αναγνώστη να βαρεθεί στιγμή. Η αλήθεια είναι πως και τα δύο βιβλία της συγγραφέως είναι εθιστικά, και αν τα πιάσεις στα χέρια σου, δύσκολα θα τα αφήσεις. Πολύ βοηθητικό είναι το γεγονός ότι υπάρχει και η χρονική εναλλαγή των κεφαλαίων, που από τη μια δείχνει τις έρευνες και το τώρα, και από την άλλη μας δείχνει πως ακριβώς εξελίχτηκε αυτό το ιδιαίτερο Σαββατοκύριακο. 

Ένα ακόμη σημείο που μου άρεσε είναι η περιγραφή των τοπίων. Η συγγραφέας έχει την ικανότητα να σε μεταφέρει στο αυστραλιανό τοπίο με ολοζώντανες εικόνες, και να σε κάνει να νιώθει πως βρίσκεσαι και εσύ εκεί. Και στην Ξηρασία, αλλά και στην Άγρια Φύση ήταν πολύ έντονο το στοιχείο της φύσης, με τέτοιο τρόπο που σου μετέδιδε την αγριότητα (ή την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα) κάνοντας τον αναγνώστη να συμμετέχει και να μη νιώθει απλός παρατηρητής.

Η αλήθεια είναι πως κάποια σημεία ήταν λίγο προβλέψιμα, αυτό όμως δε στέρησε τίποτε από την ανάγνωση. Δεν ήταν τόσο η αγωνία για το τι έγινε, αλλά για το πως και το γιατί. Φυσικά, η Jane Harper, μέσα από αυτήν την περιπέτεια πραγματεύεται πολλά κοινωνικά θέματα όπως αυτά του εκφοβισμού, του αλκοολισμού κ.α., ενώ μελετά σε βάθος την ανθρώπινη φύση, βάζοντας την να αναμετρηθεί στα ίσα με την άγρια φύση, αυτή που  κάνει τον άνθρωπο πιο ευάλωτο και πιο σκληρό ταυτόχρονα.

Ήταν ένα βιβλίο που απόλαυσα, και που με κάνει να ανυπομονώ για την επόμενη περιπέτεια του Άρον Φαλκ στην Αυστραλία! 

Η Άγρια Φύση της Jane Harper κυκλοφρεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Χίλντας Παπαδημητρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου