Το Άρωμα - Πάτρικ Ζίσκιντ

Γειά και χαρά, Χαρά εδώ.

Σήμερα θα σας γράψω για ένα βιβλίο το οποίο ξεχώρισα, και αυτό γιατί μου δημιούργησε πολλά συναισθήματα, και κυρίως διαβάζοντάς το, κατάφερε να ξυπνήσει μια ακόμη αίσθησή μου, την όσφρηση. Πρόκειται για Το Άρωμα του Πάτρικ Ζίσκιντ, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση Μαρίας Αγγελίδου , και ανήκει στη σειρά Βιβλία που Ξεχώρισαν.

Το άρωμα - Πάτρικ Ζίσκιντ


Ο Ζαν Μπατίστ Γκρενούιγ, είναι ένας ιδιαίτερος ήρωας. Γεννιέται με μια μοναδική ικανότητα, να αναγνωρίζει και να κρατάει μέσα τους χιλιάδες αρώματα. Από μικρός ζει μια μοναχική ζωή, αφού πηγαίνει από ορφανοτροφείο σε ανάδοχες οικογένειες, χωρίς να μπορέσει ποτέ να βρει την θαλπωρή. Μεγαλώνοντας καταφέρνει να αξιοποιήσει την μοναδική του αυτή ικανότητα, πιάνοντας δουλειά σε ένα αρωματοπωλείο. Τα αρώματα που κατασκευάζει γίνονται ανάρπαστα, ο ήρωας όμως πάντα προσπαθεί για το κάτι παραπάνω. Κάποια στιγμή, θέλοντας να βγάλει από την μνήμη του όλα αυτά τα αρώματα, αλλά και τους ανθρώπους, θα κρυφτεί σε μια σπηλιά, και θα ζήσει μόνος του, με την ίδια του την ύπαρξη. Έπειτα από περίπου επτά χρόνια θα βγει από τη σπηλιά και θα γυρίσει ξανά στους ανθρώπους, όμως μέσα του κάτι έχει αλλάξει. Δεν νιώθει πια καμία συμπάθεια για αυτούς, ενώ ένα άρωμα θα του ξυπνήσει κρυμμένα και ζωώδη αισθήματα. Θα κάνει λοιπόν σκοπό της ζωής του να δημιουργήσει το τέλειο άρωμα, με κύριο συστατικό το άρωμα νεαρών και παρθένων γυναίκων. Και κάπως έτσι ένας δολοφόνος γεννήθηκε.

Ένα τρομακτικό παραμύθι για ενήλικες, μια ιστορία που προκαλεί τόσα πολλά συναισθήματα και εικόνες, μα και αρώματα. Το έργο του Πάτρικ Ζίσκιντ γράφτηκε το 1985, ενώ μεταφράστηκε σε 49 γλώσσες πουλώντας εκατομμύρια αντίυτυπα, έχει βραβευτεί και έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Πώς γεννιέται ένας δολοφόνος; Πώς μπορείς να συμπαθήσεις και ταυτόχρονα να μισήσεις έναν ήρωα; Και όμως γίνεται. Σε αυτό το μυθιστόρημα ο Πάτρικ Ζίσκιντ σε βάζει σε βαθιά μονοπάτια, και σε κάνει να σκεφτείς όσα δεν τολμούσες. Κυρίως, πως ένας άνθρωπος που μοιάζει διαφορετικός με τους άλλους, χλευάζεται και σχολιάζεται, πόσες διαφορές έχει τελικά με τους υπόλοιπους; Οι πράξεις του και οι σκέψεις του είναι φυσικό επακόλουθο; Ο ναρκισσισμός και οι συνεχείς απορρίψεις τον ωθούν στα άκρα, με κορύφωση την εμμονή και την τρέλα. Όχι μόνο του ήρωα, αλλά του ανθρώπου γενικότερα.

Ατμοσφαιρικό, σκοτεινό, σε κρατάει από την αρχή ως το τέλος. Το μυθιστόρημα κορυφώνεται στις τελευτάιες σελίδες, κάνοντας σε μόλις το κλείνεις όχι απλά να μένεις συγκλονισμένος, αλλά να το σκέφτεσαι για μέρες! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου