Συνέντευξη με το συγγραφέα Σπύρο Μαραγκό

Μια από τις αγαπημένες μου στήλες είναι η στήλη των συνεντεύξεων, και αυτό γιατί πάντα μου άρεσε να μαθαίνω όσο το δυνατόν περισσότερα για κάποιον συγγραφέα, ειδικά εάν το έργο του μου άρεσε πολύ. Είμαι λοιπόν διπλά χαρούμενη, γιατί σήμερα έχω τη χαρά και την τιμή να φιλοξενώ έναν συγγραφέα που το έργο του μου άρεσε πάρα πολύ. 

Ο Σπύρος Μαραγκός μας συστήθηκε με τη συλογή διηγημάτων του με τίτλο Ο Μπάστακας, μια συλλογή με διηγήματα που μιλάνε για σημερινά θέματα, κάνοντας τα όμως να ξεχωρίζουν με το στυλ της γραφής του. Για το βιβλίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα πατώντας εδώ , ενώ εάν θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα τον Σπύρο Μαραγκό συνεχίστε να διαβάζετε το άρθρο, και στο τέλος σας περιμένει και μια έκπληξη!


Ο συγγραφέας Σπύρος Μαραγκός


1. Πώς ξεκίνησε η επαφή με τη συγγραφή;

Ήταν τη στιγμή που συνειδητοποίησα πόσο μάταιο είναι να παλεύω να ταιριάξω τη δική μου αντίληψη και οπτική για τις ανθρώπινες σχέσεις και γενικότερα την ζωή με την πραγματικότητα. Σε εκείνο το σημείο κατέφυγα στη γραφή. Ο συγγραφέας ουσιαστικά τι κάνει; Επινοεί μια δική του πραγματικότητα, ένα παράλληλο σύμπαν και μέσα σε αυτό μπαίνει και εκφράζεται.


2.Μίλησε μας για τη συλλογή διηγημάτων ''Ο Μπάστακας''. Πώς ξεκίνησε η δημιουργία της; Τι σε ενέπνευσε;

Είκοσι και μία ιστορίες που επιλέχθηκαν από ένα σύνολο περίπου εκατό ιστοριών. Ιστορίες για την απώλεια, τη μοναξιά, το αναπάντεχο, την θάλασσα και φυσικά τον έρωτα.  Στιγμές και εικόνες ενός κόσμου που αλλάζει και στην ουσία παραμένει στάσιμος. Η δεξαμενή των θεμάτων μέσα από την οποία αντλεί την έμπνευση της η λογοτεχνία και κατ΄ επέκταση η τέχνη ήταν, είναι και θα παραμένει ίδια σε όλους τους αιώνες.

3. Αλήθεια, ποιός είναι ο Μπάστακας; Τι πρέπει να ξέρουμε γι'αυτόν;

Ο Μπάστακας στέκεται ακίνητος μέσα σε μια πόλη και παρατηρεί τον κόσμο που τρέχει και αδιάφορα τον προσπερνά. Κοιτάζει, σκέφτεται, απογοητεύεται, μελαγχολεί, επιθυμεί και ελπίζει. Ας σταματήσουμε για λίγο δίπλα του, ίσως κάτι να έχει να πει.

4. Γιατί επέλεξες το διήγημα ως τρόπο γραφής; Η μικρή φόρμα περιορίζει το συγγραφέα, ή έχει περισσότερες δυνατότητες

Στις μικρές ιστορίες προσπαθείς να τα πεις όλα με μια ανάσα, να βουτήξεις και με ένα μακροβούτι να φτάσεις όσο πιο βαθιά μπορείς, κρατώντας  ταυτόχρονα σφιχτά το χέρι του αναγνώστη. Αλήθεια πόσο βαθιά μπορείς να φτάσεις  με μια μόνο αναπνοή;

5.Στα διηγήματα της συλλογής θίγονται θέματα όπως η αγάπη, ο έρωτας, η μοναξιά, η φιλία και ο θάνατος, θέματα που απασχολούσαν και που συνεχίζουν να απασχολούν τον άνθρωπο. Ο τρόπος γραφής τους όμως τα κάνει να ξεχωρίζουν. Ήταν κάποιου είδους ''στοίχημα'' ;

Απλά λογοτεχνία.  Τα ίδια θέματα χιλιάδες χρόνια τώρα,  τα οποία η πένα του συγγραφέα τα παίρνει, τα ανασυνθέτει, τα μεταμορφώνει δίνοντας σου την αίσθηση πως τα διαβάζεις για πρώτη φορά. Οι λέξεις και η μαγεία της γραφής.

6. Ποιοί συγγραφείς σε έκαναν αναγνώστη και ποιοί συγγραφέα; 

Δύσκολη ερώτηση, δεν νομίζω ότι θα καταφέρω ποτέ να δώσω απάντηση, μιας και σε κάθε ανάγνωση, ακόμα και του ίδιου βιβλίου, ανακαλύπτω  πάντα κάτι καινούριο.  Η Γαλλική λογοτεχνία του 19ου αιώνα και οι Λατινοαμερικανοί του μαγικού ρεαλισμού όμως πάντα θα αποτελούν την καλύτερη παρέα μου.

Ο Μπάστακας - Σπύρος Μαραγκός

 7.Ποιό διήγημα της συλλογής ξεχωρίζεις λίγο παραπάνω και γιατί;

« Τα κομμάτια της βασιλόπιτας» για το βάθος της μοναξιάς που βίωνα όταν το έγραφα.

8. Η συγγραφή είναι μια εσωτερική διαδικασία που απαιτεί αρκετή ενέργεια. Τι μένει στο τέλος; 

Η μεθυστική μυρωδιά της έντυπης έκδοσης και μια θέση στη βιβλιοθήκη.

9. Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με τη συγγραφή;

Να μην σταματήσει ποτέ να διαβάζει, ο συγγραφέας πρέπει να είναι πρωτίστως καλός αναγνώστης και μετά όλα τα υπόλοιπα και δουλειά, δουλειά…. 


10. Τέλος, θα ήθελα να πεις κάτι - ό,τι θέλεις εσύ - στους αναγνώστες του.  readoclock.gr

Δεν ξέρω αν η λογοτεχνία σε αλλάζει ως άνθρωπο, σίγουρα όμως σε βοηθάει να κατανοήσεις, να αμφισβητήσεις και να χωνέψεις τον κόσμο που σε περιβάλει και μέσα στον οποίο ζεις.

-----

Ευχαριστώ πολύ το συγγραφέα Σπύρο Μαραγκό για την συνέντευξη που μου παραχώρησε. Και για όσους φτάσατε μέχρι εδώ, σας περιμένει μια έκπληξη! Ένας διαγωνισμός στο instagram για ένα αντίτυπο της συλλογής Ο Μπάστακας. Μπορείτε να δείτε όλες τις λεπτομέρειες:εδώ .





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου