Τετράδια Ονείρων - Ζυράννα Ζατέλη

Γειά και χαρά, Χαρά εδώ.

Σήμερα θα σας γράψω για ένα ιδιαίτερο - και έπειτα από πολλές συζητήσεις αμφιλεγόμενο - βιβλίο, που δεν είναι άλλο από τα Τετράδια Ονείρων, από την αγαπημένη Ζυράννα Ζατέλη.

Τετράδια Ονείρων - Ζυράννα Ζατέλη
Τα τετράδια ονείρων δεν είναι λογοτεχνία. Είναι αυτό που λέει το όνομά τους. Η Ζυράννα Ζατέλη στις 3 Μαρτίου 1997 ξεκίνησε να καταγράφει τα όνειρά της. Όταν λοιπόν τα περίεργα αυτά τετράδια έπεσαν στην αντίληψη του εκδότη της, της πρότεινε να επιλέξει και να εκδόσεουν ένα βιβλίο με αυτά. Ίσως τα πράγματα να ήταν λίγο διαφορετικά εάν εκείνη η ημέρα δεν ήταν 3 Μαρτίου του 2017! Έτσι λοιπόν, είτε από σύμπτωση, είτε επειδή έτσι έπρεπε να γίνει, η Ζυράννα Ζατέλη ανέτρεξε στα παλιά Τετράδια Ονείρων που είχε, και τα πρόσφερε απλόχερα στο ανανγωστικό της κοινό.

Τι μπορεί να συμβαίνει στο υποσυνείδητο της αγαπημένης συγγραφέως; Πόσα πρόσωπα - διάσημα, άσημα, ζωντανά, νεκρά- μπορεί να παρελαύνουν και πώς την έχουν επηρεάσει; Πόσοι ήρωες βιβλίων της όχι μόνο την επισκέφτηκαν, αλλά έκαναν εκεί την πρώτη τους εμφάνιση; Πώς βίωσε τον χαμό της μητέρα της; Πόσες λέξεις μπορεί να πλάσει κατά τη διάρκεια της νύχτας; Και πόσες λέξεις, πρόσωπα και γεγνότα, φράσεις, ταινίες και σημαντικά / ασήμαντα γεγονότα του παρελθόντος έγιναν ένα ωραίο κουβάρι;  Πώς μια κουβέντα έφερε στη μνήμη της όσα νόμιζε ξεχασμένα;

Αυτά και άλλα πολλά θα συναντήσει κανείς στα Τετράδια Ονείρων. Όνειρα σκοτεινά, παράξενα, ιδιαίτερα που όμως κρύβουν ανθρώπινες ευαισθησίες. Μια κατάθεση ψυχής από τη Ζυράννα Ζατέλη, που για όσους τη λατρεύουν είναι ένας τρόπος να έρθουν ακόμη πιο κοντά στο δικό της σύμπαν, στο δικό της κόσμο, να τη γνωρίσουν λίγο καλύτερα, και να την δουν με μια διαφορετική ματιά! 

Δεν μπορώ να κρίνω την αξία των ονείρων κάποιου. Προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ, καθώς είμαι μεγάλη φαν, και δεν περίμενα κάτι το εξωπραγματικό ή το λογοτεχνικό - παρόλο που ακόμη και η καταγραφή των ονείρων έχει ένα πολύ ιδιαίτερο και δικό της ύφος-, ήταν αυτό ακριβώς που υποσχέθηκε ο τίτλος του. Τέλος, λάτρεψα το εξώφυλλο με τα χειρόγραφα της. Από εμένα είναι ναι!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου